EXCLUSIV | Legea ”Victoria” și drumul blocat spre legalizarea canabisului în scop medicinal. Povestea Alexandrei Cârstea, inițiatoarea unui demers născut din suferință: „Am cunoscut sute de pacienți obligați să devină «infractori» în disperarea de a-și salva viața”

EXCLUSIV | Legea ”Victoria și drumul blocat spre legalizarea canabisului în scop medicinal. Povestea Alexandrei Cârstea, inițiatoarea unui demers născut din suferință: Am cunoscut sute de pacienți obligați să devină «infractori» în disperarea de a-și salva viața
Sursă foto: Facebook Asociatia Victoria mea
Publicat: 27/07/2022, 20:55

Alexandra Cârstea, de profesie avocat, se luptă de ani buni pentru a convinge și a demonstra – bazându-se pe date și cercetări științifice, dar și pe o dureroasă experiență personală – care sunt beneficiile utilizării canabisului în scop medicinal pentru pacienții cu patologii cronice terminale.

Îndârjirea Alexandrei de a-și duce la bun sfârșit misiunea are în spate o tragedie personală – în 2015, mama sa a fost diagnosticată cu cancer -, dar care i-a dat putere să lupte pentru a îndeplini dorința mamei sale, aceea de a-i ajuta și de a le ușura viața pacienților care se confruntă cu boli grave. A citit, a studiat și a cerut explicații de la specialiști pentru a înțelege cum se prescrie, se administrează și se folosește canabisului în scop medicinal.

Înființarea Asociației „Victoria mea” (n.red. – poartă numele mamei Alexandrei) și legalizarea folosirii canabisului în scop medicinal – prin Legea Victoria – sunt două dintre lucrurile pentru care Alexandra Cârstea duce, de câțiva ani, o luptă, deschisă și asumată, cu sistemul.

„Familiile celor care trec prin suferința asta cumplită știu foarte bine la ce mă refer”

Alexandra Cârstea a declarat pentru Gândul că, în momentul de față, există peste 40.000 de studii publicate pentru mai bine de 50 de patologii despre care se cunoaște faptul că interacționează, în mod benefic, cu tratamentul canabisului medicinal. În plus, până în prezent, 50 de state din întreaga lume au legalizat, în scop medicinal canabisul.

„Povestea mea este una provenită dintr-o suferință cruntă prin care a trecut mama mea. În 2015, a primit un diagnostic fatal, un cancer terminal, cu o speranță de viață foarte mică. Starea ei fizică și psihică s-a degradat înfiorător.

Medicația nu îi mai controla durerea și a fost în pragul de a-și pierde rinichii. Am început să caut disperată alte soluții pentru a putea s-o ajut și pentru a-i controla durerile insuportabile. Familiile celor care trec prin suferința asta cumplită știu foarte bine la ce mă refer”, își începe povestea Alexandra Cârstea.

Legea Victoria, blocată din 2019 în Camera Deputaților

În 2019, la doar câteva luni de la decesul mamei Alexandrei Cârstea, o parte din lupta și din visul ei deveneau realitate. Aproape 100 de parlamentari de la toate partidele au semnat un proiect de lege care le permite pacienților cu boli cronice terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis, cu prescripție clară de la medicul specialist.

Proiectul a fost inițiat de deputatul PSD Cristina Dumitrache, care este și membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Ceilalți doi co-inițiatori ai legii sunt Florin Buicu, tot de la PSD și Emanuel Ungureanu, de la USR.

Legea – denumită simbolic ”Victoria” – a fost aprobată de Senat, dar s-a blocat din 2019 în Camera Deputatilor, în comisii. Asta și pentru că, în 2021, proiectul a primit un punct de vedere nefavorabil din partea Ministerului Sănătăţii.

„Avem exemple clare în alte țări unde un astfel de proiect s-a legiferat, în beneficiul pacienților”

„Este camera decizională, iar aici urmează să primească avize și raportul final de la comisiile de fond. În principal, discuția se poartă în legătură cu amendamentele, pentru a putea îmbunătăți forma depusă la Comisia de sănătate. Proiectul prevede cultivarea canabisului medicinal și atunci una din comisiile importante este și Comisia de Agricultură. Fiind însă o temă legată de sănătate, acolo este principala discuție și de acolo vom ieși cu forma cea mai potrivită a acestui proiect.

Procesul este unul normal în parcursul legislativ, în condițiile în care am avut ghinionul să trăim altfel acești ultimi doi ani. Sper să reușim să  aducem subiectul cât mai mult în atenție și să putem să răspundem întrebărilor, pentru că eu admit că sunt sensibilități, este un subiect delicat, pot exista și temeri. Însă, avem exemple foarte clare în alte țări unde s-a implementat un astfel de proiect, unde s-a legiferat în mod strict, controlat, în beneficiul pacienților.

Am făcut în expunererea de motive chiar o paralelă cu morfina pe care o folosim în România, în beneficiul pacienților, chiar dacă există și riscuri. Prin lege, putem să ne asigurăm că nu se comit abuzuri și că pacienții români au și ei aceleași drepturi cu pacienții din țări precum Germania, Spania, Marea Britanie, Italia, Olanda.

Și fiindcă am menționat ultima țară Olanda, vreau să facem o distincție clară: nu vorbim despre consumul recreațional. Administrarea nu se face sub formă de țigară, deci nu fumând canabisul, ci totul se face pe rețetă specială, de la medicul specialist. Orice fel de abuz va fi pedepsit conform legii”, a declarat Cristina Dumitrache, inițiatoarea proiectului, pentru Gândul.

„Este inuman să pedepsești pe cineva care este oricum pedepsit de boală”

Diagnosticul crunt primit de mama Alexandrei Cârstea, durerile insuportabile cărora nu le mai făcea față tratamentul clasic pentru bolnavii de cancer au determinat-o pe Alexandra să caute cu disperare și alte posibile soluții pentru a ameliora durerile mamei sale. A fost începutul demersului care avea să se concretizeze câțiva ani mai târziu în înființarea Asociației „Victoria mea” și, ulterior, în Legea Victoria.

„Am început să caut, să mă documentez și acela a fost momentul în care am descoperit beneficiile canabisului. Eu, de profesie sunt avocat, nicidecum medic. Însă am avut marea bucurie și marele noroc de a intra în contact cu niște profesioniști medicali din domeniul canabisului care mi-au răspuns la întrebări, care m-au lămurit în privința cazuisticii pe care o aveau, în privința administrării. Am contactat oameni de pe întreaga planetă.

Am vorbit cu specialiști din Israel, din SUA, din Europa. În momentul de față, avem mai bine de 40.000 de studii publicate pe mai bine de 50 de patologii despre care se știe clar că interacționează în mod benefic cu tratamentul canabisului medicinal.

De-a lungul anilor, am cunoscut sute de pacienți obligați să devină «infractori», cu ghilimelele de rigoare, conform legislației în vigoare, în disperarea și în încercarea de a-și salva viața. Este inuman să pui pe cineva în această situație, inuman să mai pedepsești pe cineva care este oricum pedepsit de boala pe care o are.

Asta a fost și situația noastră în momentul respectiv.  Am procurat așa cum am putut din surse, nu doar că ilegale, dar din păcate neverificate, neștiind calitatea produsului, nici măcar în cantitățile care trebuiau administrate. Pentru că, repet, nu a avut cine să mă sfătuiască să fac tratementul corect și complet, așa cum ne dorim să fie posibil pentru pacient, atunci când va trece legea în România”, spune Alexandra Cârstea.

„Mama mea a fost acest simbol de victorie și de putere. Am puterea să continui acest demers

Alexandra Cârstea susține că a văzut și a experimentat beneficiile medicale ale canabisului prin experiența directă a bolii mamei sale. Aceasta critică însă atitudinea autorităților din România și lipsa lor de asumare, susținând că se ascund în spatele unor șabloane care-i privează pe bolnavii aflați în suferință să-și „joace” toate drepturile la viață, inclusiv beneficiind de tratamentul cu canabis medicinal.

„Ceea ce vă pot spune cu siguranță este că, în foarte scurt timp – mama avea un cocktail molotov de vreo șase pastile, medicația paliativă clasică -, durerile mamei mele au devenit controlate. Eu am văzut cu ochii mei și noi am trăit în familia noastră eficiența unui produs administrat în condițiile pe care vi le-am spus și nu poate nimeni vreodată să-mi spună că este nevoie de mai multă cercetare și studiu, că este nevoie să mai pierdem și mai mulți ani și să lași în suferință și chin pe niște oameni pentru care totuși acest tratement ar putea funcționa foarte bine.

Îi datorez astăzi mamei mele nu doar asociația pe care am înființat-o și legea care-i poartă simbolic numele. Mama mea a fost acest simbol de victorie și de putere. Am puterea să fac și să continui acest demers pentru că, în permanență, pe tot parcursul suferinței ei, a vorbit de a ajuta și de a se implica în educarea și în transmiterea informației corecte pentru ceilalți pacienți. Ea le spunea tuturor despre exemplul personal.

Așa a plecat Victoria mea, așa a venit asociația ”Victoria mea”, așa au început demersurile pentru care mă lupt de atâția ani. Mă doare sufletul să văd că încă ne mai trebuie studii, cercetare, că încă ne ascundem în spatele unor șabloane și că nu mai avem nicio urmă de empatie în țara asta față de nimeni în suferință. Mi-am pus sufletul pe tavă în toți anii ăștia. Dar lipsa asta de asumare a unor instituții care ar trebui să se ocupe de sănătatea oamenilor este pentru mine o dezamăgire și o durere imensă”, mai spune Alexandra Cârstea.

Alexandra Cârstea împreună cu doamna Victoria

„Nu am vrut ca oamenii să mă asculte pe mine, ci să tragă propriile concluzii „

În ciuda impedimentelor și a suferinței personale prin care a trecut, Alexandra mărturisește că nu se va opri până când nu va face ca victoria să fie una deplină, iar Legea Victoria, una aplicabilă și utilă pacienților aflați în suferință.

Ea aduce în discuție exemplul Germaniei, care pune la dispoziția cetățenilor săi, cu rețetă medicală, un tratament pe bază de canabis, decontat integral și care poate fi cumpărat de la farmacie.

Totodată, prin intermediul Asociației ”Victoria Mea”, Alexandra Cârstea a inițiat cursuri profesioniștilor medicali interesați în adminstrarea, prescrierea și utilizarea canabisului în scop medical. Aceasta susține că va continua să trimită interpelări, dar și să informeze populația de beneficiile canabisului, bazate pe toate studiile publicate.

Mizez foarte mult pe educație. În niciun moment nu am vrut ca oamenii să mă asculte pe mine sau să-mi dea dreptate. Eu mi-am dorit ca oamenii să devină receptivi, curioși să afle informația și să-și tragă propriile concluzii. Dar informația corectă, nu cea trunchiată sau cea transmisă incorect de către autoritățile române în acest moment.

Voi continua în zona aceasta științifică, am deja o bază extrem de mare de specialiști cu care colaborez și care au agreat prin intermediul asociației pe care am înființat-o să ofere cursuri profesioniștilor medicali interesați în adminstrarea, prescrierea și utilizarea canabisului în scop medical. 

Nu am de gând să mă opresc aici pentru că România va trebui, mai devreme sau mai târziu – așa cum știți, sunt niște decizii care au fost deja luate la nivel european, pe niște norme pe care se bazează deja multe state europene în acest moment. Facem referire la multe state europene.

Facem referire și la Germania care este mereu adusă în discuție ca model pentru o grămadă de politici naționale. Acest stat pune la dispoziția cetățenilor lui, pe rețetă medicală, de la farmacie, tratementul în mod civilizat, decontat în termen de trei zile. Integral decontat”, a mai spus Alexandra Cârstea.

„Aș vrea ca oamenii să-și recapete puterea, să se împuternicească în țara asta”

Alexandra Cârstea critică declarația ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, de zilele trecute, în legătură cu subiectul legalizării canabisului (n.r. – ministrul susține că este nevoie de o direcție clară a Agenției Europene a Medicamentului), despre care spune că ne duce înapoi cu zece pași.

Ea îi îndeamnă pe oameni să caute, să cerceteaze și să privească acest subiect nu cu temere și prin prisma informațiilor trunchiate primite de la autorități, ci prin filtrul propriu.

„Pentru orice om care știe, legislația națională a unui stat permite ca acesta să adopte medicamentele în statul respectiv. Așteptăm o decizie a Agenției Europene a Medicamentului, în condițiile în care celelalte state europene deja fac pași înainte.

Mi se pare o lipsă totală de profesionalist și de seriozitate să spui că s-ar putea procura, în baza acestui proiect de lege, canabisul în scop recreațional. Unu la mână, în proiectul de lege se prevede foarte clar că se va putea administra și prescrie pe baza unei rețete medicale stricte, la fel ca și în cazul morfinei. Înseamnă că dacă ai temeri la acest capitol,  ai temeri legate de profesionalismul medicilor. Aici îmi ridică un semn de întrebare. Se presupune că medicul ar putea să-și încalce deontologia profesională și să acorde rețetele acestea așa, inclusiv în uzul recreațional?

Asta ar fi o întrebare. Și a doua întrebare: să presupunem să s-ar întâmpla așa ceva, păi preparatul magistral care va fi disponibil la farmacie nu va fi unul psihotrop. Vorbim despre niște lucruri în necunoștință de cauză, dar aducem argumentele astea în discuția publică și facem rău intenționat prin asta unor oameni care se sperie în plus.

Și eu sunt mamă și normal că mi-aș pune problemele astea dacă aș fi neinformată. Aici este îndemnul meu: aș vrea ca oamenii să-și recapete puterea, să se împuternicească în țara asta. Să citească și să gândească cu capul lor, nu doar să-și ia sursele de informare din gura unor persoane care sunt total nepregătite sau poate, mai rău de atât, răuvoitoare”, mai spune Alexandra Cârstea

Alexandru Rafila: „Așteptăm punctul de vedere al Agenției Europene a Medicamentului”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat într-o conferință de presă de ce instituția pe care o conduce se opune adoptării proiectului de lege privind legalizarea canabisului în scop medical în România, ca analgezic pentru pacienții cu boli cronice în fază terminală. Acesta a confirmat că Ministerul Sănătății își menține punctul de vedere emis în anul 2021.

„Apropo de canabis sau de derivații din canabis, aici nu este vorba despre punctul de vedere al Ministerului Sănătății, care se schimbă după cum vrea un ministru al Sănătății, e vorba despre respectarea legislației europene în materie, noi avem o agenție în Europa, Agenția Europeană a Medicamentului.

În momentul în care orice derivat de canabis va primi autorizare de utilizare la anumite categorii de pacienți – așa cum primește orice alt produs farmaceutic, pentru că ne referim la produse farmaceutice -, bineînțeles că și România se va adapta legislației europene. Noi așteptăm punctul de vedere al Agenției Europene a Medicamentului”, a fost explicația lui Alexandru Rafila.

Ministrul Rafila, contrazis de inițiatoarea proiectului: „Dacă domnul ministru are argumente împotrivă, să le aducă, dar să fie de actualitate, bazate pe știință”

Cristina Dumitrache, deputat PSD și membru în Comisia de sănătate, îl contrazice pe ministrul Alexandru Rafila. Aceasta susține că, între timp, la nivel internațional s-au întâmplat lucruri și s-au luat decizii în legătură cu  folosirea canabisului în scop medicinal și în beneficiul pacienților.

„Una este un produs, un medicament care are nevoie de această autorizare. Este o discuție separată. Și în celelalte țări a existat un proiect de sine stătător care a recunoscut beneficiile medicale ale canabisului și a reglementat specific pentru că are o formă diferită de administrare, pentru că fiecare pacient răspunde la doze diferite pentru afecțiuni diferite, nu se comportă ca un medicament obișnuit.

Parlamentul European a dat o rezoluție în 2019 care vorbește ca statele să investească și mai mult în cercetare, să asigure accesul pacientului la tratementul cu canabis, fiindcă avem deja dovezi clare că patologiile care par să fie ajutate de canabis continuă să crească. Suntem la aproape 50 de patologii diferite, unde pacienții au beneficii în urma administrării  tratamentului cu canabis. Mai nou, avem informații noi.

Avem o Rezoluție ONU care recunoaște beneficiul medical al canabisului. Da, se mișcă lucrurile la nivel internațional. Avem din ce în ce mai multe exemple în jurul nostru. Ucraina vorbea despre legalizarea canabisului medicial, gândindu-se la depresiile și traumele pe care le au soldații, și aici iarăși canabisul este utilizat cu mare succes în tratarea acestei depresii pe care o suferă mulți soldați în urma traumei pe care o trăiesc. Lucrurile acestea cred că ar justifica un nou punct de vedere. Dacă domnul ministru are argumente împotriva să le aducă, dar să fie unele de actualitate bazate pe știință, bazate pe tot ceea ce se întâmplă la nivel internațional”, a spus Cristina Dumitrache.

Ce este canabisul?

Planta de canabis conține peste 480 de compuși, inclusiv peste 100 de canabinoizi, dintre care cele mai cunoscuùi sunt THC (D9-tetrahidrocanabinol) și canabidiol (CBD). THC constituie principalul element psihoactiv din canabis, în timp ce CBD nu are proprietăți ebriante și nici nu creează dependență.

Utilizarea în scopuri medicale a canabisului și a canabinoidelor se poate referi la o mare varietate de preparate și produse pe bază de plante și sintetice.

Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Elveția, Grecia, Cehia, Cipru, Malta, Polonia și Portugalia se numără printre țările europene care au legalizat utilizarea canabisului în scop medicinal. Aceasta este legalizată și în Canada, în timp ce în Statele Unite, fiecare stat are propria legislație în această privință.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului