O femeie s-a vindecat de HIV fără să ia tratament: „Miracolul sistemului imunitar uman”

O femeie s-a vindecat de HIV fără să ia tratament: „Miracolul sistemului imunitar uman”
Publicat: 16/11/2021, 15:45

Cercetătorii au descoperit a doua persoană care s-a vindecat de HIV fără tratament medical. Este vorba despre o femeie din Argentina. „Trebuie să ne dăm seama care sunt mecanismele”, spune ei.

Pacienta, o mamă în vârstă de 30 de an, fusese diagnosticată pentru prima dată cu HIV în 2013. Oamenii de știință au numit-o pe femeie „acienta Esperanza”, după orașul din Argentina în care locuiește. În spaniolă, „esperanza” înseamnă „speranță”.

„Mă bucur că sunt sănătoasă”, a declarat Esperanza, care a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza stigmatizării asociate cu virusul. „Am o familie sănătoasă. Nu trebuie să iau medicamente și trăiesc ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Acesta este deja un privilegiu.”

„Un miracol al sistemului imunitar uman”

„Acesta este cu adevărat miracolul sistemului imunitar uman”, a spus dr. Xu Yu, imunolog viral la Institutul Ragon din Boston, care în parteneriat cu Dr. Natalia Laufer, medic și om de știință la Institutul INBIRS din Buenos Aries , Argentina, a condus căutarea exhaustivă a oricărui HIV viabil în corpul femeii.

„Acum trebuie să ne dăm seama care sunt mecanismele”, a spus dr. Steven Deeks, un cercetător proeminent pentru vindecarea HIV la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicat în studiu. „Cum se întâmplă asta? Și cum putem replica acest lucru în toată lumea?”

De-a lungul timpului, patru oameni au fost declarate „vindecate” de HIV. Două dintre ele s-au vindecat după ce au primit transplaturi de celul stem. Procedura a fost încercată și pe alți pacienți, însă nu a dat rezultate. În prezent, circa 38 de milioane de oameni au HIV.

HIV s-a dovedit extraordinar de dificil de eradicat din organism, deoarece afectează anumite celule imunitare cu viață lungă, cunoscute în mod colectiv sub numele de rezervor viral, care pot petrece perioade lungi în stare de repaus.

Acest lucru menține ADN-ul viral, cunoscut sub numele de provirus, care este codificat în acele celule sub radarul tratamentului antiretroviral standard, care poate ataca virusul în celulele infectate doar atunci când produc în mod activ noi copii ale HIV.

Ce au descoperit cercetătorii

Yu a fost, de asemenea, autorul principal al unei lucrări publicate în Nature în august 2020, care a analizat 64 de persoane care, la fel ca femeia argentiniană, sunt așa-numiții controlori de elită ai HIV. Aceștia se numără printre cei 1 din 200 de persoane infectate cu HIV, ale căror sisteme imunitare sunt capabile cumva să suprime replicarea virusului la niveluri foarte scăzute fără antiretrovirale.

Autorii studiului au descoperit că sistemul imunitar al acestor indivizi părea să fi distrus în mod preferenţial celulele care găzduiau HIV capabile să producă noi copii viabile ale virusului. Au rămas doar celule infectate în care codul genetic viral a fost îmbinat într-un fel de zonă genetică moartă – regiuni ale ADN-ului celular care erau prea îndepărtate de pârghiile care propulsează replicarea virală.

Un membru al acelei cohorte, Loreen Willenberg, o californiană acum în vârstă de 67 de ani, care a fost diagnosticată cu HIV în 1992, s-a remarcat ca având un sistem imunitar care aparent a învins virusul în totalitate. Chiar și după ce i-au secvențiat miliarde de celule, oamenii de știință nu au putut găsi nicio secvență virală intactă.

Cazul lui Willenberg de aparentă vindecare naturală a HIV este destul de asemănător cu cel al pacientului Esperanza, potrivit Yu. Virologul a teoretizat că fiecare dintre aceste femei ar putea să fi creat un răspuns deosebit de puternic al celulelor T ucigașe la virus – o presă imunologică completă pe care cercetătorii ar putea într-o zi să o recapituleze terapeutic.

„Sunt foarte multe de aflat”

„Sunt foarte dornic să aflu mai multe despre acest fenomen aparent nou de control ” a HIV, a spus Rowena Johnston, director de cercetare la amfAR: The Foundation for AIDS Research, despre modul în care cazurile celor două femei au inspirat-o. „Sunt foarte multe de aflat.”

După ce pacienta Esperanza a început să colaboreze cu echipa lui Yu în 2019, oamenii de știință au căutat cu putere orice HIV viabil în 1,2 miliarde din celulele ei din sânge. De asemenea, au căutat 500 de milioane de celule din țesut placentar după ce femeia a născut un copil HIV negativ în martie 2020.

Folosind tehnici de secvențiere genetică extrem de sofisticate și sensibile care au devenit disponibile doar recent, Yu și echipa ei nu au găsit secvențe virale intacte în controlerul de elită pe care îl studiau.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Scandal terifiant între Ilie Năstase și Ciprian Marica! Acuzații cutremurătoare în lupta pentru baza de...
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
City INSURANCE, dată în JUDECATĂ, după un ACCIDENT provocat de fiul lui Radu MAZĂRE
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Sub pericolul dezastrului. Mare atenție, români! Următoarele 48 de ore sunt critice
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...