O femeie s-a vindecat de HIV fără să ia tratament: „Miracolul sistemului imunitar uman”

O femeie s-a vindecat de HIV fără să ia tratament: „Miracolul sistemului imunitar uman”
Publicat: 16/11/2021, 15:45

Cercetătorii au descoperit a doua persoană care s-a vindecat de HIV fără tratament medical. Este vorba despre o femeie din Argentina. „Trebuie să ne dăm seama care sunt mecanismele”, spune ei.

Pacienta, o mamă în vârstă de 30 de an, fusese diagnosticată pentru prima dată cu HIV în 2013. Oamenii de știință au numit-o pe femeie „acienta Esperanza”, după orașul din Argentina în care locuiește. În spaniolă, „esperanza” înseamnă „speranță”.

„Mă bucur că sunt sănătoasă”, a declarat Esperanza, care a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza stigmatizării asociate cu virusul. „Am o familie sănătoasă. Nu trebuie să iau medicamente și trăiesc ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Acesta este deja un privilegiu.”

„Un miracol al sistemului imunitar uman”

„Acesta este cu adevărat miracolul sistemului imunitar uman”, a spus dr. Xu Yu, imunolog viral la Institutul Ragon din Boston, care în parteneriat cu Dr. Natalia Laufer, medic și om de știință la Institutul INBIRS din Buenos Aries , Argentina, a condus căutarea exhaustivă a oricărui HIV viabil în corpul femeii.

„Acum trebuie să ne dăm seama care sunt mecanismele”, a spus dr. Steven Deeks, un cercetător proeminent pentru vindecarea HIV la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicat în studiu. „Cum se întâmplă asta? Și cum putem replica acest lucru în toată lumea?”

De-a lungul timpului, patru oameni au fost declarate „vindecate” de HIV. Două dintre ele s-au vindecat după ce au primit transplaturi de celul stem. Procedura a fost încercată și pe alți pacienți, însă nu a dat rezultate. În prezent, circa 38 de milioane de oameni au HIV.

HIV s-a dovedit extraordinar de dificil de eradicat din organism, deoarece afectează anumite celule imunitare cu viață lungă, cunoscute în mod colectiv sub numele de rezervor viral, care pot petrece perioade lungi în stare de repaus.

Acest lucru menține ADN-ul viral, cunoscut sub numele de provirus, care este codificat în acele celule sub radarul tratamentului antiretroviral standard, care poate ataca virusul în celulele infectate doar atunci când produc în mod activ noi copii ale HIV.

Ce au descoperit cercetătorii

Yu a fost, de asemenea, autorul principal al unei lucrări publicate în Nature în august 2020, care a analizat 64 de persoane care, la fel ca femeia argentiniană, sunt așa-numiții controlori de elită ai HIV. Aceștia se numără printre cei 1 din 200 de persoane infectate cu HIV, ale căror sisteme imunitare sunt capabile cumva să suprime replicarea virusului la niveluri foarte scăzute fără antiretrovirale.

Autorii studiului au descoperit că sistemul imunitar al acestor indivizi părea să fi distrus în mod preferenţial celulele care găzduiau HIV capabile să producă noi copii viabile ale virusului. Au rămas doar celule infectate în care codul genetic viral a fost îmbinat într-un fel de zonă genetică moartă – regiuni ale ADN-ului celular care erau prea îndepărtate de pârghiile care propulsează replicarea virală.

Un membru al acelei cohorte, Loreen Willenberg, o californiană acum în vârstă de 67 de ani, care a fost diagnosticată cu HIV în 1992, s-a remarcat ca având un sistem imunitar care aparent a învins virusul în totalitate. Chiar și după ce i-au secvențiat miliarde de celule, oamenii de știință nu au putut găsi nicio secvență virală intactă.

Cazul lui Willenberg de aparentă vindecare naturală a HIV este destul de asemănător cu cel al pacientului Esperanza, potrivit Yu. Virologul a teoretizat că fiecare dintre aceste femei ar putea să fi creat un răspuns deosebit de puternic al celulelor T ucigașe la virus – o presă imunologică completă pe care cercetătorii ar putea într-o zi să o recapituleze terapeutic.

„Sunt foarte multe de aflat”

„Sunt foarte dornic să aflu mai multe despre acest fenomen aparent nou de control ” a HIV, a spus Rowena Johnston, director de cercetare la amfAR: The Foundation for AIDS Research, despre modul în care cazurile celor două femei au inspirat-o. „Sunt foarte multe de aflat.”

După ce pacienta Esperanza a început să colaboreze cu echipa lui Yu în 2019, oamenii de știință au căutat cu putere orice HIV viabil în 1,2 miliarde din celulele ei din sânge. De asemenea, au căutat 500 de milioane de celule din țesut placentar după ce femeia a născut un copil HIV negativ în martie 2020.

Folosind tehnici de secvențiere genetică extrem de sofisticate și sensibile care au devenit disponibile doar recent, Yu și echipa ei nu au găsit secvențe virale intacte în controlerul de elită pe care îl studiau.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA