• Publicat:
Sănătate

Bărbatul care nu a mâncat timp de 382 de zile. Ce s-a întâmplat cu corpul lui la finalul experimentului

Bărbatul care nu a mâncat timp de 382 de zile. Ce s-a întâmplat cu corpul lui la finalul experimentului
Yahoo News amintește cazul din 1966 al unui bărbat în vârstă de 26 de ani, care nu ari fi mâncat nimic timp de 382 de zile. La finalul experimentului, acesta slăbise 125 de kilograme.

Un bărbat care cântărea 207 kilograme a apelat, în 1966, la ajutorul medicilor de la Universitatea Dundee din Scoția, care au decis să îl supună unui experiment extrem: să vadă cât poate rezista fără să mănânce nimic, scrie Yahoo.com.

Surprinzător, acesta a rezistat 382 de zile fără să mănânce nimic. În această perioadă bărbatul a fost supus unor serii de analize pentru a vedea cum reacționează organismul lui la înfometare. O dată la câteva zile, medicii îi administrau diferite substanțe cu potasiu și sodiu.

Deși începuse să urineze o dată la 40 de zile, bărbatul în vârstă de 26 de ani a scăpat de 125 de kilograme în puțin peste un an și a spus că nu ar fi putut reuși să facă asta cu o metodă tradițională.

În 1973, unul dintre medicii care l-au monitorizat pe bărbatul care nu a mâncat nimic timp de mai bine de un an a publicat un raport cu cele observate pe perioada monitorizării. William K. Stewart, medicul care l-a monitorizat pe bărbat, a menționat în înscrierile sale că îi făcea un bine pacientului său, care la începutul experimentului cântărea 207 kilograme. Cu toate astea, nu apare nicio referire la efectele pe care înfometarea le-ar avea asupra organismului unui om pe termen lung.

În prezent, medicii nu ar mai repeta acest experiment. „Nu cred că din punct de vedere etic am mai putea publica un asemenea studiu în ziua de azi”, a declarat prof. dr. Krista Varady, de la Universitatea Illinois, din Chicago, expertă care a studiat efectele înfometării de-a lungul timpului. Aceasta spune că un studiu ce ar presupune înfometarea unui subiect uman ar încălca drepturile pe care le are persoana respectivă. 

Medicii condamnă în general curele de slăbire bazate pe înfometare. Aceștia spun că cea mai bună metodă de a scăpa de kilogramele în plus presupune o dietă echilibrată îmbinată cu un program regulat de sport.

Inchide