Cât de dezvoltată este piața asigurărilor private de sănătate în România și Europa

Cât de dezvoltată este piața asigurărilor private de sănătate în România și Europa
Publicat: 04/12/2014, 16:51

Cu toate acestea, asigurările private de sănătate au reușit să pătrundă și pe piața din România în ciuda faptului că pachetul de bază de servicii medicale este unul îndestulător. Acest lucru se datorează în mare parte multinaționalelor prezente și pe piața din România care au peste 54.000 de angajați pentru care au semnat contracte cu firmele de asigurări.

Asigurarea privată de sănătate poate asigura accesul la servicii medicale de calitate, atât în spitalele de stat, cât și în cele private. Beneficiile oferite cuprind atât servicii de prevenție precum analize și alte investigații, dar și acoperirea costurilor cu spitalizarea, posibile intervenții chirurgicale și tratament. Mai mult, posesorii unei astfel de polițe pot beneficia de servicii medicale într-un spital în orice parte a lumii. Toate acestea fără eforturi financiare în momentul în care te îmbolnăvești sau suferi un accident .

Reprezentanții companiilor care oferă asigurări private de sănătate spun că, în România, numărul persoanelor care au o astfel de poliță este unul destul de scăzut, comparativ cu restul Europei.

„Consider că avem ingredientele pentru a face lucrurile sa functioneze și în România”, susține Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life. Este important să comunicăm foarte clar necesitatea asigurării private. Accesul constant la servicii medicale de calitate este un beneficiu esențial pe care îl oferă asigurarea privată de sănătate. O consecință evidentă a răspândirii asigurărilor de sănătate va fi îmbunătățirea stării de sănătate a populației, implicit un standard de viață crescut în România”.

Mai jos puteți vedea o analiză despre cât de dezvoltată este piața asigurărilor private de sănătate în câteva din țările europene.

● Belgia – Asigurarea privată de sănătate în Belgia este una complementară și acoperă serviciile medicale care nu sunt acoperite de asigurările medicale obligatorii sau care sunt acoperite doar parțial. Piața asigurărilor private de sănătate s-a dezvoltat în Belgia în ultimele două decenii, iar în ultimii ani acest sector a înregistrat o creștere spectaculoasă. Potrivit datelor, 73,3% dintre belgieni au o asigurare complementară cu ajutorul căreia își acoperă cheltuielile aferente serviciilor medicale care sunt acoperite parțial sau deloc de stat.

● Franța – Finanțarea sistemului sanitar este dominată de cotizațile sociale ale angajatorilor și ale angajaților. Francezii au libertatea necondiționată a alegerii tipului de serviciu medical, dar nu-și pot alege liber asiguratorul, afilierea făcându-se automat pe baza apartenenței profesionale. Sistemul social național este completat de finantarea prin impozite și asigurări private de sănătate. Sistemul social asigură servicii pentru 99,9% din populație și suportă 78,4% din cheltuielile de sănătate. Sistemul de asigurări de baza nu acoperă integral costul tratamentelor, existând un sistem de coplata care poate fi acoperit printr-o asigurare complementară. Spitalele publice, care se axează pe servicii medicale de urgență, intervenții complexe, reabilitare, tratament pe termen lung sau psihiatric, dețin 65% din paturi. 88% dintre fracezi dețin o asigurare privată de sănătate, 20% din cheltuielile totale pentru sănătate fiind acoperite prin acestea. Deși Franța are un sistem public de sănătate, acesta nu acoperă toate nevoile pacienților. Astfel, 87% din populație are polițe de asigurare privată complementară. Asigurarea complementară acoperă costurile totale sau parțiale nerambursate de sistem.

● Italia – Serviciul Național de Sănătate e finanțat prin impozitare generală. Serviciile medicale sunt asigurate de autoritățile locale. Deși există acces universal la un pachet uniform de beneficii, există diferențe majore în ceea ce privește îngrijirea medicală și cheltuielile, în funcție de regiuni. Unitățile locale de sănătate controlează și acreditează spitalele publice (61%) și pe cele private, nonprofit.

● Marea Britanie – Englezii au acces în mod egal la toate serviciile medicale necesare, indiferent de statutul financiar. Tratamentul medical asigurat de un medic este gratuit și nu există taxe adiționale sau co-plăți. Englezii achită o parte a costurilor pentru medicamente, iar o scutire de plată este greu de obținut. Se plătesc extra tratamentul stomatologic și cel oftalmologic. Pe de altă parte, cetățenii din Marea Britanie au libertatea de-a alege și asigurări private de sănătate. Asigurările private de sănătate le facilitează britanicilor accesul la servicii medicale într-un timp scurt. Potrivit statisticilor, pacienții care nu au asigurări private de sănătate sunt puși pe liste de așteptare.

Acest material face parte din campania Sănătatea-i cel mai bun prieten, susținută de Metropolitan Life. Urmărește campania și pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA