Cercetătorii au comparat mâncarea din restaurantele clasice cu meniurile fast-food. Ce ar trebui să știe consumatorii

Cercetătorii au comparat mâncarea din restaurantele clasice cu meniurile fast-food. Ce ar trebui să știe consumatorii
Publicat: 16/07/2015, 17:07
Actualizat: 03/08/2015, 21:08

Potrivit acestui studiu, consumul de alimente preparate în restaurante – indiferent dacă acestea sunt clasice sau de tip fast-food – duce la o creștere a nivelului caloriilor, grăsimilor și concentrației de sare din organism, în comparație cu mesele pregătite în propria bucătărie, informează Reuters.

Programele de sănătate publică ar trebui să vizeze comportamentele alimentare generale ale persoanelor care mănâncă în oraș, nu doar pe cele asociate cu restaurantele fast-food, dacă vor să amelioreze cu adevărat felul în care mănâncă populația americană, a declarat autorul studiului.

Ruopeng An, profesor de sănătate comunitară la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, spune că oamenii s-au obișnuit să aplice eticheta de „junk food” produselor alimentare servite în restaurantele fast-food.

„Însă oamenii nu cunosc prea multe lucruri despre alimentele servite în restaurantele clasice și nu știu dacă acestea sunt mai bune sau mai sănătoase în comparație cu preparatele fast-food sau cu alimentele pregătite acasă”, a declarat autorul studiului.

Pentru acest studiu, care a fost publicat în European Journal of Clinical Nutrition, profesorul Ruopeng An a folosit date furnizate de un studiu de amploare națională – National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) -, care colectează cu regularitate informații despre starea de sănătate și obiceiurile alimentare de la un eșantion reprezentativ la nivelul populației americane.

Peste 18.000 de adulți au răspuns întrebărilor din acest chestionar și au precizat alimentele pe care le-au consumat pe durata unui interval de două zile. Aproximativ o treime dintre respondenți au spus că au mâncat preparate fast-food într-una sau chiar în ambele zile, iar un sfert dintre respondenți au indicat faptul că au mâncat la un restaurant clasic cel puțin într-una din zilele avute în vedere.

În comparație cu participanții la studiu care au mâncat numai acasă, persoanele care au luat masa la un local fast-food au consumat, în medie, 190 de calorii suplimentare pe zi, 11 grame suplimentare de grăsime, 3,5 grame suplimentare de grăsimi saturate, 10 miligrame suplimentare de colesterol și 300 de grame suplimentare de sare.

Participanții care au luat masa în restaurante clasice au consumat cu 187 de calorii mai mult în fiecare zi, în comparație cu aceia care au mâncat acasă. De asemenea, ei au consumat 10 grame suplimentare de grăsimi, 2,5 grame suplimentare de grăsimi saturate, aproape 60 de miligrame suplimentare de colesterol și peste 400 de grame suplimentare de sare.

Impactul pe care îl are consumul de tip fast-food asupra aportului caloric zilnic a fost cel mai mare în rândul participanților cu cel mai scăzut nivel de educație, în timp ce participanții cu venituri medii s-au arătat mai înclinați să dobândească aceste calorii suplimentare de la restaurante clasice.

De asemenea, participanții care erau obezi erau mai dispuși să mănânce la restaurante clasice în comparație cu persoanele care aveau o greutate considerată normală sau care erau supraponderale.

Agenția americană pentru alimente și medicamente (Food and Drug Administration/ FDA) impune lanțurilor de restaurante care dețin peste 20 de spații de servire să menționeze conținuturile de calorii și nutrimente ale preparatelor incluse în meniurile lor. Această regulă nu se aplică însă în cazul restaurantelor clasice independente.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului