Prima pagină » Sănătate » Cercetătorii au comparat mâncarea din restaurantele clasice cu meniurile fast-food. Ce ar trebui să știe consumatorii

Cercetătorii au comparat mâncarea din restaurantele clasice cu meniurile fast-food. Ce ar trebui să știe consumatorii

Cercetătorii au comparat mâncarea din restaurantele clasice cu meniurile fast-food. Ce ar trebui să știe consumatorii
Mâncarea din restaurantele clasice nu este cu mult mai sănătoasă decât preparatele de tip fast-food, potrivit unui nou studiu american, care sugerează faptul că alimentele preparate în propria bucătărie reprezintă cea mai bună metodă pentru a controla eficient caloriile, grăsimile și glucidele.

Potrivit acestui studiu, consumul de alimente preparate în restaurante – indiferent dacă acestea sunt clasice sau de tip fast-food – duce la o creștere a nivelului caloriilor, grăsimilor și concentrației de sare din organism, în comparație cu mesele pregătite în propria bucătărie, informează Reuters.

Programele de sănătate publică ar trebui să vizeze comportamentele alimentare generale ale persoanelor care mănâncă în oraș, nu doar pe cele asociate cu restaurantele fast-food, dacă vor să amelioreze cu adevărat felul în care mănâncă populația americană, a declarat autorul studiului.

Ruopeng An, profesor de sănătate comunitară la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, spune că oamenii s-au obișnuit să aplice eticheta de „junk food” produselor alimentare servite în restaurantele fast-food.

„Însă oamenii nu cunosc prea multe lucruri despre alimentele servite în restaurantele clasice și nu știu dacă acestea sunt mai bune sau mai sănătoase în comparație cu preparatele fast-food sau cu alimentele pregătite acasă”, a declarat autorul studiului.

Pentru acest studiu, care a fost publicat în European Journal of Clinical Nutrition, profesorul Ruopeng An a folosit date furnizate de un studiu de amploare națională – National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) -, care colectează cu regularitate informații despre starea de sănătate și obiceiurile alimentare de la un eșantion reprezentativ la nivelul populației americane.

Peste 18.000 de adulți au răspuns întrebărilor din acest chestionar și au precizat alimentele pe care le-au consumat pe durata unui interval de două zile. Aproximativ o treime dintre respondenți au spus că au mâncat preparate fast-food într-una sau chiar în ambele zile, iar un sfert dintre respondenți au indicat faptul că au mâncat la un restaurant clasic cel puțin într-una din zilele avute în vedere.

În comparație cu participanții la studiu care au mâncat numai acasă, persoanele care au luat masa la un local fast-food au consumat, în medie, 190 de calorii suplimentare pe zi, 11 grame suplimentare de grăsime, 3,5 grame suplimentare de grăsimi saturate, 10 miligrame suplimentare de colesterol și 300 de grame suplimentare de sare.

Participanții care au luat masa în restaurante clasice au consumat cu 187 de calorii mai mult în fiecare zi, în comparație cu aceia care au mâncat acasă. De asemenea, ei au consumat 10 grame suplimentare de grăsimi, 2,5 grame suplimentare de grăsimi saturate, aproape 60 de miligrame suplimentare de colesterol și peste 400 de grame suplimentare de sare.

Impactul pe care îl are consumul de tip fast-food asupra aportului caloric zilnic a fost cel mai mare în rândul participanților cu cel mai scăzut nivel de educație, în timp ce participanții cu venituri medii s-au arătat mai înclinați să dobândească aceste calorii suplimentare de la restaurante clasice.

De asemenea, participanții care erau obezi erau mai dispuși să mănânce la restaurante clasice în comparație cu persoanele care aveau o greutate considerată normală sau care erau supraponderale.

Agenția americană pentru alimente și medicamente (Food and Drug Administration/ FDA) impune lanțurilor de restaurante care dețin peste 20 de spații de servire să menționeze conținuturile de calorii și nutrimente ale preparatelor incluse în meniurile lor. Această regulă nu se aplică însă în cazul restaurantelor clasice independente.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Marele pierzător al acestor alegeri
Digi24
George Simion: „Democrația a fost călcată în picioare”. Reacția liderului AUR după închiderea urnelor
Cancan.ro
Moartea Rodicăi Stănoiu, învăluită în mister! Semnul care a stârnit îngrijorare în rândul celor care o cunosc
Prosport.ro
FOTO. Parcă sunt surori! Cum arată mama Jaquelinei Cristian, jucătoarea română care a încasat peste 1 milion de dolari în 2025
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
EXIT-POLL Alegeri Primăria București 2025. CURS: Ciucu 32,7% Băluță 26,3% Alexandrescu 20,2% Drulă 12,8%. INSCOP: Ciucu: 31,7%, Băluță 26,1%, Alexandrescu 21,1%
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
AUR a recunoscut că Anca Alexandrescu a pierdut alegerile. Ce a spus Simion despre relația cu Georgescu
Cancan.ro
Motivul real pentru care Mirabela Grădinaru nu a votat. Răspunsul BIZAR oferit de Nicușor Dan
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Averea celor mai bogați oameni din lume a ajuns la un nou record istoric în 2025