Cinci lucruri esențiale de care trebuie să ții cont înainte de a-ți face o asigurare privată de sănătate

Cinci lucruri esențiale de care trebuie să ții cont înainte de a-ți face o asigurare privată de sănătate
Publicat: 17/11/2014, 16:02
Actualizat: 18/05/2015, 17:26

Încheierea unei polițe de asigurare privată de sănătate este o decizie care nu trebuie luată în necunoștință de cauză. Astfel, experții din domeniu recomandă o atentă documentare în ceea ce privește ofertele existente pe piață.

● În primul rând, atunci când închei o astfel de poliță trebuie să studiezi lista serviciilor medicale incluse, dar și lista spitalelor și clinicilor cu care asiguratorul are contract. „Colaborarea dintre asigurători și furnizorii de servicii medicale este foarte importantă pentru ca beneficiile asigurării de sănătate să fie apreciate”, consideră Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life. „Calitatea este un element necesar în serviciile medicale, iar furnizorii de servicii medicale private deja cunosc lucrul acesta si sunt foarte bine familiarizati cu competiția, care este o conditie esențială în îmbunătățirea constantă a calității.”

În ceea ce privește serviciile medicale incluse în polițe, produsele existente pe piața din România pot acoperi controlul preventiv anual, o serie de consultații și diagnosticare la medicul generalist, la medici specialiști, spitalizare, intervenții chirurgicale, servicii de ambulanță, tratament după externare, și asistență specializată permanentă prin intermediul serviciului de call-center. De reținut că pentru alte servicii medicale care nu sunt incluse în pachetul de bază sau polița de asigurare privată, va trebui să scoți bani din buzunar. Printre acestea sunt și serviciile de medicină estetică care pot fi acoperite de asigurări private de sănătate la un cost mai ridicat. Pe de altă parte, există oferte accesibile pe piață care ne asigură în caz de boli grave, printre care se numără cancer, infarct, accident cerebral vascular, interventie chirurgicala de by-pass, orbire, surditate, boala Parkinson, boala Alzheimer. Optează pentru pachetul care se potrivește nevoilor tale.

● Citește cu atenție suma care este alocată serviciilor tale medicale. Când ne facem un plan de asigurare, trebuie să ținem cont de limita superioară a susținerii financiare, adică suma maximă pe care compania de asigurare a alocat-o pentru intervențiile chirurgicale, pentru analizele și zilele de spitaliare. În cazul în care cheltuielile cu spitalizarea, analizele și tratamentul în sine depășesc suma respectivă, persoana în cauză trebuie să suporte diferența. De regulă, suma maximă oferită este una acoperitoare, dar pentru siguranța dumneavoastră, studiați cu atenție aceste aspecte.

● Cum plătește asiguratorul este un alt aspect de care trebuie să ținem cont înainte de a încheia o asigurare privată de sănătate. Companiile de profil folosesc două metode.

Există varianta în care beneficiarul unei polițe de asigurări plătește, la externare, serviciile medicale și primește de la spitalul privat sau de stat o factură, în baza căreia efectuează plata. Cu factura se prezintă la compania cu care are contract, iar acesta îi va rambursa clientului cheltuielile. Aceasta metodă îi oferă asiguratului libertatea de a alege instituția medicală dorită, fără a mai fi necesar ca asiguratorul să aibă contract cu spitalul sau clinica respectivă.
A doua variantă presupune ca firma asiguratoare să deconteze serviciile medicale direct spitalului. Adică pacientul nu va fi nevoit la externare să plătească niciun ban. În schimb, va merge în rețeaua de instituții medicale agreată de companie, iar la externare va completa o declarație în care precizează că asiguratorul va achita cheltuielile aferente spitalizării.

● Prețul este un alt criteriu important pe care trebuie să îl avem în vedere înainte de a decide ce fel de asigurare privată vrem să ne facem. În cazul în care optăm pentru cea mai ieftină ofertă trebuie să fim conștienți de faptul că o astfel de poliță nu poate acoperi o serie nelimitată de servicii medicale.

● Întreabă dacă pe aceeași poliță îți poți asigura întreaga familie. În majoritatea cazurilor, membrii familiei pot fi adaugați la planul de asigurare medicală al asiguratului. Dacă vrei ca întreaga familie să fie protejată cu o astfel de asigurare, poți cere clauze speciale, iar, per total, prețul va fi mai mic comparativ cu cel plătit pentru asigurarea fiecărui membru al familiei în parte.

Acest material face parte din campania Sănătatea-i cel mai bun prieten, susținută de Metropolitan Life. Urmărește campania și pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA