Cinci lucruri esențiale de care trebuie să ții cont înainte de a-ți face o asigurare privată de sănătate

Cinci lucruri esențiale de care trebuie să ții cont înainte de a-ți face o asigurare privată de sănătate
Publicat: 17/11/2014, 16:02
Actualizat: 18/05/2015, 17:26

Încheierea unei polițe de asigurare privată de sănătate este o decizie care nu trebuie luată în necunoștință de cauză. Astfel, experții din domeniu recomandă o atentă documentare în ceea ce privește ofertele existente pe piață.

● În primul rând, atunci când închei o astfel de poliță trebuie să studiezi lista serviciilor medicale incluse, dar și lista spitalelor și clinicilor cu care asiguratorul are contract. „Colaborarea dintre asigurători și furnizorii de servicii medicale este foarte importantă pentru ca beneficiile asigurării de sănătate să fie apreciate”, consideră Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life. „Calitatea este un element necesar în serviciile medicale, iar furnizorii de servicii medicale private deja cunosc lucrul acesta si sunt foarte bine familiarizati cu competiția, care este o conditie esențială în îmbunătățirea constantă a calității.”

În ceea ce privește serviciile medicale incluse în polițe, produsele existente pe piața din România pot acoperi controlul preventiv anual, o serie de consultații și diagnosticare la medicul generalist, la medici specialiști, spitalizare, intervenții chirurgicale, servicii de ambulanță, tratament după externare, și asistență specializată permanentă prin intermediul serviciului de call-center. De reținut că pentru alte servicii medicale care nu sunt incluse în pachetul de bază sau polița de asigurare privată, va trebui să scoți bani din buzunar. Printre acestea sunt și serviciile de medicină estetică care pot fi acoperite de asigurări private de sănătate la un cost mai ridicat. Pe de altă parte, există oferte accesibile pe piață care ne asigură în caz de boli grave, printre care se numără cancer, infarct, accident cerebral vascular, interventie chirurgicala de by-pass, orbire, surditate, boala Parkinson, boala Alzheimer. Optează pentru pachetul care se potrivește nevoilor tale.

● Citește cu atenție suma care este alocată serviciilor tale medicale. Când ne facem un plan de asigurare, trebuie să ținem cont de limita superioară a susținerii financiare, adică suma maximă pe care compania de asigurare a alocat-o pentru intervențiile chirurgicale, pentru analizele și zilele de spitaliare. În cazul în care cheltuielile cu spitalizarea, analizele și tratamentul în sine depășesc suma respectivă, persoana în cauză trebuie să suporte diferența. De regulă, suma maximă oferită este una acoperitoare, dar pentru siguranța dumneavoastră, studiați cu atenție aceste aspecte.

● Cum plătește asiguratorul este un alt aspect de care trebuie să ținem cont înainte de a încheia o asigurare privată de sănătate. Companiile de profil folosesc două metode.

Există varianta în care beneficiarul unei polițe de asigurări plătește, la externare, serviciile medicale și primește de la spitalul privat sau de stat o factură, în baza căreia efectuează plata. Cu factura se prezintă la compania cu care are contract, iar acesta îi va rambursa clientului cheltuielile. Aceasta metodă îi oferă asiguratului libertatea de a alege instituția medicală dorită, fără a mai fi necesar ca asiguratorul să aibă contract cu spitalul sau clinica respectivă.
A doua variantă presupune ca firma asiguratoare să deconteze serviciile medicale direct spitalului. Adică pacientul nu va fi nevoit la externare să plătească niciun ban. În schimb, va merge în rețeaua de instituții medicale agreată de companie, iar la externare va completa o declarație în care precizează că asiguratorul va achita cheltuielile aferente spitalizării.

● Prețul este un alt criteriu important pe care trebuie să îl avem în vedere înainte de a decide ce fel de asigurare privată vrem să ne facem. În cazul în care optăm pentru cea mai ieftină ofertă trebuie să fim conștienți de faptul că o astfel de poliță nu poate acoperi o serie nelimitată de servicii medicale.

● Întreabă dacă pe aceeași poliță îți poți asigura întreaga familie. În majoritatea cazurilor, membrii familiei pot fi adaugați la planul de asigurare medicală al asiguratului. Dacă vrei ca întreaga familie să fie protejată cu o astfel de asigurare, poți cere clauze speciale, iar, per total, prețul va fi mai mic comparativ cu cel plătit pentru asigurarea fiecărui membru al familiei în parte.

Acest material face parte din campania Sănătatea-i cel mai bun prieten, susținută de Metropolitan Life. Urmărește campania și pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase