Culoarea ochilor dezvăluie cât de rezistenți suntem la durere

Culoarea ochilor dezvăluie cât de rezistenți suntem la durere
Publicat: 10/06/2014, 18:36
Actualizat: 06/04/2021, 14:21

Curioasa asociere dintre culoarea ochilor și starea de sănătate îi fascinează pe oamenii de știință de foarte mulți ani, ducând la realizarea unor studii potrivit cărora culoarea ochilor influențează nivelul de rezistență la durere, riscul de diabet, rapiditatea raționamentelor mintale și chiar câteva aspecte insolite, precum modul de aruncare a unui Frisbee și felul de a ține în mână un pahar cu alcool.

Cel mai recent element în acest mozaic științific a fost adus de cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh. Ei au descoperit că femeile caucaziene cu ochi de culoare deschisă – albaștri sau verzi – par să tolereze mai bine durerea fizică și suferința psihică în comparație cu femeile caucaziene cu ochi negri sau căprui.

Inna Belfer, profesor la Universitatea Pittsburgh, spune că studiul ei, realizat pe 58 de femei însărcinate, a relevat faptul că pacientele cu ochi de culori deschise par să aibă parte de mai puțină durere în timpul nașterii.

Totodată, femeile cu ochi de culoare deschisă suferă mai puțin din cauza anxietății după naștere, prezintă rate mai scăzute de depresie și au mai puține gânduri negative. Aceste dezvăluiri au fost făcute de coordonatoarea studiului în cadrul conferinței anuale organizate de American Pain Society.

Cercetătorii sunt de părere că vor avea nevoie de o serie de studii suplimentare pentru a identifica motivele din spatele acestor diferențe, însă ei consideră că totul se datorează unor legături de natură genetică.

Până de curând, se credea că există o singură mutație genetică care determină culoarea albastră a ochilor și o alta pentru culorile închise.

„Însă această ipoteză este pur și simplu o absurditate”, a declarat Jari Louhelainen, medic în științe biomoleculare la Universitatea John Moores din Liverpool. „Așa cum știm deja, culoarea ochilor are la bază 12 sau 13 variații individuale ale genelor umane”.

„Acești markeri genetici ne oferă o șansă bună de a prezice culoarea ochilor unei persoane. Putem să o prezicem cu o acuratețe de 70-90%”, a explicat Jari Louhelainen, care, pe baza studiilor sale genetice, ajută specialiștii în medicină legală să identifice victimele unor crime sau accidente, cu ajutorul rămășițelor pământești ale acestora.

Atunci când vine vorba de a explica motivul pentru care culoarea ochilor ar putea influența starea de sănătate, o posibilă explicație este aceea că genele care determină culoarea sunt multifuncționale. „Aceste gene fac și alte lucruri în corp. Una dintre ele, NCX-4, asociată cu ochii de culoare închisă, controlează multe proteine, iar una dintre acestea a fost asociată recent cu durerea”, a spus medicul Louhelainen.

Alte gene care sunt asociate cu melanina, pigmentul care determină o culoare închisă a ochilor, au fost și ele asociate cu durerea. Sindromul Dubin-Johnson, o maladie hepatică moștenită, care determină o pigmentare maronie a celulelor ficatului, este asociat cu apariția depozitelor de melanină. Simptomele includ dureri și oboseală.

Melanina ar putea fi vinovată și de predispoziția mai scăzută a persoanelor cu ochi căprui pentru alcool. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat Georgia din orașul american Atlanta pe 12.000 femei și bărbați a descoperit că persoanele cu ochi de culoare deschisă consumă cantități de alcool considerabil mai mari decât cele cu ochi în nuanțe închise. Motivul pentru care oamenii cu ochi căprui beau mai puțin alcool – și sunt astfel mai puțin predispuși la alcoolism – constă în faptul că ei au nevoie de mai puțin alcool pentru a se îmbăta.

Melanina nu determină doar culoarea ochilor, ea este și un bun izolator pntru conexiunile electrice dintre celulele neuronale. Cu cât există mai multă melanină în creier, cu atât acesta operează mai eficient și mai rapid, afirmă autorii aceluiași studiu, publicat în Personality and Individual Differences.

Acest avantaj care ține de procesarea rapidă a informațiilor poate să explice motivul pentru care oamenii cu ochi căprui au timpi de reacție mai rapizi decât persoanele cu ochi albaștri și motivul pentru care ei sunt mai buni atunci când vine vorba să arunce un Frisbee și la jocul de tenis, afirmă un studiu publicat în Perceptual and Motor Skills.

Ochii albaștri stimulează studiul – Descoperiri similare au apărut și în urma unui experiment realizat în 1991 pe aproximativ 100 de voluntari, coordonat de Anthony Fallone, doctor în psihologie la Universitatea Edinburgh.

El a ajuns la concluzia că studenții cu ochi închiși la culoare au obținut rezultate semnificativ mai bune la mai multe teste de inteligență în care viteza de raționament oferea un avantaj. „Ochiul este atât de strâns legat neurologic de creier încât poți să spui că el este singura parte a creierului care poate fi văzută din afară. Se pare că ochiul deține indicii vitale pentru funcționarea creierului”.

Și asta nu este tot. Se pare că reacțiile mai lente ale persoanelor cu ochi albaștri par să însemne că acestea gândesc într-o manieră mai chibzuită, strategică. Într-un test realizat de Universitatea Louisville din Statele Unite, studenții cu ochi albaștri au avut mai mult succes în activitățile care necesitau planificarea și structurarea timpului, precum golf, cross-country și pregătirea pentru examene.

Toate persoanele cu ochi albaștri sunt înrudite între ele – Ochii albaștri reprezintă o dezvoltare nouă în evoluția umană. Cercetătorii de la Universitatea Copenhaga spun că mutația genetică vinovată de apariția ochilor albaștri a apărut din întâmplare, într-o zonă de pe țărmul Mării Negre, la un singur individ, care a trăit în urmă cu 6.000-10.000 de ani și care este responsabil pentru existența tuturor persoanelor cu ochi albaștri din prezent.

Această schimbare genetică nu produce culoarea albastră în iris, ci mai degrabă anulează mecanismul care produce pigmentul maroniu melanină. „La început, cu toții am avut ochi căprui”, a explicat Hans Eiberg, genetician la universitatea daneză. Una dintre teoriile care încearcă să explice acest fenomen spune că vremea rece și cerul întunecat a contribuit la răspândirea acestei schimbări a culorii ochilor.

Lipsa melaninei a făcut, totodată, ca pielea oamenilor să se deschidă la culoare, iar o piele deschisă este mai eficientă în producerea vitaminei D, vitală în climatul nordic, unde există mai puțină lumină solară, necesară corpului pentru a sintetiza această vitamină.

Ochii albaștri filtrează de asemenea mai puțină lumină, iar oamenii cu astfel de ochi văd puțin mai bine în condiții de luminozitate scăzută.

Totuși, o sensibilitate crescută la lumină îi face pe oamenii cu ochi albaștri mai expuși în fața riscului de apariție a sindromului denumit „degenerare masculară cauzată de vârstă” (AMD), ce apare atunci când celulele sensibile la lumină aflate în spatele ochiului încep să moară, ducând la apariția orbirii, a explicat Francesc Marchetti de la London College of Optometrists. Același fenomen se aplică și în cazul persoanelor cu ochi verzi.

Culoarea ochilor este asociată cu diabetul – Diabetul de tipul 1 este un alt risc asociat cu ochii albaștri. Un studiu realizat în 2011 de cercetătorii italieni a confirmat o serie de analize anterioare potrivit cărora oamenii cu ochi albaștri suferă într-un număr disproporționat de mare de această maladie.

Savanții au descoperit că în rândul persoanelor diagnosticate cu diabet de tipul 1 din Lazio și Sardinia, 21% aveau ochi albaștri, în timp ce în rândul populației generale doar 9% dintre oameni au ochii albaștri.

Trei gene asociate cu nuanțele deschise ale ochilor sunt „suspectate” că ar fi implicate în dezvoltarea diabetului.

Ochii albaștri ar putea fi asociați și cu probleme auditive – mai multe studii au descoperit că muncitorii cu ochi în nuanțe deschise sunt mai expuși în fața riscului de a suferi de tulburări auditive în fabricile în care nivelul de zgomot este ridicat.

Cercetătorii de la National Hospital for Neurology and Neurosurgery din Londra sugerează, de asemenea, că melanina ar putea proteja celulele nervoase din creier contra leziunilor cerebrale induse de zgomot.

În mod neașteptat, culoare ochilor pare să influențeze și personalitatea. În 1997, autorii unui studiu apărut în Journal of Social Psychology afirmau că oamenii cu ochi albaștri sunt mult mai puțin predispuși să facă dezvăluiri despre ei înșiși în discuțiile purtate la psiholog. Studii ulterioare au confirmat această descoperire.

Potrivit psihologilor germani, autori ai unui studiu publicat în 2006, copiii cu ochi albaștri sunt mai inhibați în comportamentele lor decât copiii cu ochi de culori închise. De asemenea, copiii cu ochi albaștri au mai multă grijă de lucrurile noi pe care le primesc.

În 2010, cercetătorii din Cehia au descoperit că bărbații cu ochi căprui sunt considerați de populația generală ca fiind mai dominanți în comparație cu bărbații cu ochi albaștri. Oamenii par să asocieze ochii albaștri cu frageda pruncie, iar adulții cu ochi albaștri par astfel mai copilăroși. Culoarea permanentă a ochilor se stabilizează după vârsta de nouă luni a bebelușilor, întrucât organismul uman are nevoie de timp pentru a produce o cantitate suficientă de melanină care să „întunece” culoarea ochilor. În anumite cazuri, la anumiți bebeluși, culoarea definitivă a ochilor se stabilizează abia după 18 luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului