Prima pagină » Sănătate » Cum se gătesc de fapt LEGUMELE corect? Un chef cu stea Michelin explică de ce nu ar trebui să renunțăm la coaja legumelor: „Așa sunt perfecte”

Cum se gătesc de fapt LEGUMELE corect? Un chef cu stea Michelin explică de ce nu ar trebui să renunțăm la coaja legumelor: „Așa sunt perfecte”

Cum se gătesc de fapt LEGUMELE corect? Un chef cu stea Michelin explică de ce nu ar trebui să renunțăm la coaja legumelor: „Așa sunt perfecte”
Foto: Profimedia images

Begoña Rodrigo, chef cu stea Michelin și expertă în gătirea legumelor, dezvăluie motivul pentru care legumele nu trebuie curățate înainte de a fi gătite. Coaja este o sursă prețioasă de nutrienți și gust, iar eliminarea ei reduce valoarea preparatelor.

Chef Begoña Rodrigo, una dintre cele mai respectate figuri din gastronomia spaniolă, deținătoare a unei stele Michelin și a trei sori Repsol, oferă un sfat neașteptat, dar esențial pentru oricine gătește acasă: nu curăța legumele înainte de gătit.

Rodrigo, care a câștigat prima ediție a emisiunii Top Chef Spania în 2013 și a fost desemnată de ghidul We’re Smart drept a doua cea mai bună bucătăreasă din lume în domeniul preparării legumelor, a explicat într-un interviu acordat revistei ELLE care este greșeala frecventă făcută de mulți în bucătărie.

„Știu că toată lumea face asta, dar nu ar trebui. Gătești morcovii cu tot cu coajă, chiar dacă îi vrei al dente, și abia apoi îndepărteaz-o”, spune Rodrigo.

De ce este coaja legumelor atât de importantă?

Chef Rodrigo explică faptul că în coaja legumelor se regăsește o cantitate semnificativă de fibre, vitamine, antioxidanți și minerale – exact acei nutrienți care transformă legumele într-un aliment de bază pentru o dietă sănătoasă.

„În momentul în care le îndepărtezi coaja (decojești) înainte de a le găti, pierzi o parte esențială din valoarea lor nutritivă”, a spus chef Michelin.

Aceasta afirmă că legume precum cartofii, morcovii, sfecla, dovleceii sau vinetele sunt adesea curățate inutil, ceea ce duce la o pierdere majoră de beneficii.

Coaja acționează și ca barieră naturală împotriva căldurii, oxigenului și apei – factori care pot distruge rapid vitaminele sensibile din interior. Astfel, prin curățare prematură, nu doar că se pierd nutrienți valoroși, dar și cei rămași devin mai expuși la degradare în timpul gătitului.

Beneficiile ascunse ale cojii

Pe lângă aportul nutritiv, coaja influențează gustul și textura preparatelor. De exemplu, morcovii gătiți cu tot cu coajă își păstrează dulceața naturală și fermitatea, în timp ce aceia curățați devin adesea apoși și lipsiți de consistență.

„Dacă le sotați, fierbeți-le puțin înainte pentru a le înmuia ușor. Abia apoi îndepărtați coaja, sotați-le rapid – și sunt perfecte”, recomandă chef Rodrigo.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
O japoneză s-a „căsătorit” cu un personaj AI creat cu ChatGPT
Digi24
Carburanții se scumpesc din nou. Cât vom plăti la pompă pentru benzină și motorină începând cu 1 ianuarie
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather, anunț de ultimă oră: Pe ce dată vine iarna în București, de fapt
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Mierea miraculoasă din România, mai puternică decât unele antibiotice. Depășește în eficiență multe produse faimoase la nivel mondial
Mediafax
Temperaturi mai scăzute și precipitații ușor excedentare în mai multe regiuni ale țării în următoarele patru săptămâni
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Reacția Turciei după ce forțele sale aeriene au doborât o dronă care a încălcat spațiul aerian
Cancan.ro
GESTUL făcut de nepoata Rodicăi Stănoiu, după a doua slujbă de înmormântare a fostului ministru al Justiției
Ce se întâmplă doctore
Nicoleta Luciu a dezvăluit abia acum motivul retragerii din televiziune: „Am stopat totul ca să…”
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Un român a mers ani de zile cu o Toyota hibrid, dar nu i-a făcut niciun schimb de ulei: „Am crezut că e electrică”
Descopera.ro
Savantul care a riscat TOTUL pentru a salva omenirea
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Puțini îi știu numele, dar invenția ei a schimbat viața a milioane de femei. Josephine Cochrane și prima mașină de spălat vase