„Nu mai sunt locuri. Facem triaj ca pe front la ATI”. România se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimii 10 ani. Medic: „Ar putea să se repete scenariul Covid”

„Nu mai sunt locuri. Facem triaj ca pe front la ATI”. România se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimii 10 ani. Medic: „Ar putea să se repete scenariul Covid”
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 06/12/2022, 10:48
Actualizat: 06/12/2022, 10:54

România se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimii 10 ani. Medicii spun că nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă, motiv pentru care „triajul se face ca pe front”. Totuși, toți pacienții ajung să fie consultați.

„Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați 3. Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele 6 sunt ocupate” a spus medicul pediatru Mihai Craiu.

Copilul rănit de statuia din clădirea Primăriei Capitalei, operat de urgență
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

„Ar putea să se repete scenariul Covid”

Unul din 10 copii care ajunge în camera de gardă are insuficiență respiratorie, ceea ce înseamnă că are nevoie de oxigen pentru a respira.

„În momentul ăsta, toți cei pe care îi avem ventilați mecanic au 2-3 luni. E plin sus. Nu mai avem unde să îi punem. Am făcut locuri că am externat spunându-le părinților „Știți, nu e chiar atât de grav”. Unii au acceptat. În principiu, ar putea să se repete scenariul Covid, când nu erau locuri în București și duceam la Râmnicu Vâlcea sau nu știu pe unde. Problema e să nu vină toți dintr-o dată pentru că va fi depășit sistemul de transport, nu pot fi duși cu taxi. 90 km nu poți să ții respirația”, a adăugat medicul Mihai Craiu, la Digi 24.

Situația nu este critică doar în București

Nouă copii au fost internați în doar două zile la secția de terapie intensivă din Iași. Diagnosticul este cel de insuficiență respiratorie, iar majoritatea copiilor au ajuns la urgențe cu bronșiolită și pneumonie.

Cei mici au fost internați la Spitalul ”Sf Maria” din Iași.

Medicii remarcă un val de viroze cu complicații, ce necesită internare și multă atenție.

În ultima săptămână, secțiile s-au umplut de copii diagnosticați în Unitatea Primiri Urgențe cu viroze respiratorii, majoritatea complicate cu bronșiolite și pneumonii, micuții pacienții având nevoie de un tratament specific.

„Sunt de vârstă până în 2 ani, cu insuficiență respiratorie”, au transmis medicii.

Din nefericire, vârsta predominantă este tot mai mică, astfel încât majoritatea celor care necesită internare au între 0 și 6 luni.

Vă recomandăm să citiți și:

VIDEO | Răceala din sezonul rece. Când trebuie să ducem copilul la spital. Medic: „Cei mici se îmbolnăvesc mai des”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase