În România MOR de două ori mai mulți NOU-NĂSCUȚI, comparativ cu media europeană. Ultimul proiect național de dotare a MATERNITĂȚILOR datează de mai bine de ZECE ani

Publicat: 06/12/2018, 19:18

Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală are mai bine de 10 ani, timp în care aparatele achiziționate s-au uzat și nu mai pot fi folosite, susțin reprezentanțiiSalvațiCopiii, precizând că în România, nașterea rămâne discriminatorie.

„În România, nașterea rămâne discriminatorie: contează maternitatea unde un copil vine pe lume, pentru ca el să trăiască. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor (Raport WHO Born too soon), ceea ce înseamnă că există o relație cauzală directă între dotarea maternităților și șansa la viață. Mortalitatea infantilă – capitol negativ al României Rata mortalității infantile din România rămâne cea mai ridicată pentru Uniunea Europeană, iar cauzele sunt direct proporționale cu gradul de dotare al maternităților cu aparatură vitală”, se arată într-un comunicat alSalvațiCopiii, aceasta fiind, potrivit sursei citate, concluzia de teren la care organizația a identificat-o după șapte ani de campanie pentru combatarea mortalității infantile.

Organizația prezintă, în continuare, date cu privire la rata mortalității infantile: în România, mor de două ori mai mulți nou-născuți înainte de termen (o rată a mortalității infantile de 7,2 la mie în 2017, potrivit datelor aflate în lucru la INS, decembrie 2018) decât media europeană, cel mai adesea pentru că maternitățile nu pot oferi asistență medicală cazurilor severe.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor analizate deSalvațiCopiii, privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

„Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, timp în care multe dintre aparate s-au uzat și nu mai pot fi folosite”, arată organizația în comunicatul de presă.

„Când am demarat programul de reducere a mortalității infantile în 2010, nu știam exact dimensiunile situației. Foarte repede am înțeles că proporțiile sunt efectiv dramatice și ele țin de incapacitatea statului de a formula priorități în privința politicilor publice. Și astfel, pentru a suplini de urgență acest vid al politicilor publice, am început să identificăm soluții financiare, să facem echipe cu medicii, să lucrăm în comunități, pentru a reuși dotarea maternităților cu aparatură medicală vitală”, Gabriela Alexandrescu, președinte executivSalvațiCopiii România.

În ultimii șapte ani,SalvațiCopiii România a investit aproape 4 milioane de euro în dotarea a 88 de maternități și secții de nou-născuți din 41 de județe ale țării cu aproximativ 515 echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 42.000 de prematuri. Din fondurile colectate între 2012 și 2017 din direcționarea a 20% din impozitul pe profit,SalvațiCopiii România a dotat maternitățile din țară cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuți prematur, în valoare totală de 1.679.504 de euro. Una dintre dotări a fost cea din luna noiembrie 2018, la Spitalul Grigore Alexandrescu din București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic