Ministrul Sănătății: Analizăm REDESCHIDEREA unor institute, printre care cel de cardiologie din Târgu Mureș

Ministrul Sănătății: Analizăm REDESCHIDEREA unor institute, printre care cel de cardiologie din Târgu Mureș
Publicat: 29/09/2012, 10:58
Actualizat: 19/05/2015, 02:20

Ministerul Sănătății vrea să redeschidă câteva institute închise în martie 2011, printre ele fiind și cel de cardiologie de la Târgu Mureș, unde se fac singurele operații pe inimă pentru nou-născuți și sugari, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ministrul de resort, Vasile Cepoi.”Vrem să redeschidem Institutul de Cardiologie din Târgu Mureș. Căutăm variante pentru păstrarea autonomiei financiare, dar unitățile sanitare nu vor avea personalitate juridică”, a spus ministrul Sănătății, Vasile Cepoi.

Potrivit ministrului, Spitalul Județean Târgu Mureș nu poate fi clasificată drept unitate sanitară de urgență, dacă nu are clinică de chirurgie cardiovasculară. „Pe de altă parte transferul unui pacient în urgență din Spitalul Județean de Urgență în Institutul de Cardiologie ar necesita completarea unor foi de externare și, implicit, de internare, dacă fiecare unitate ar avea personalitate juridică, în condițiile în care cele două unități funcționează în aceeași clădire, dar la etaje diferite”, a mai spus Cepoi.

Ministerul Sănătății analizează, de asemenea, cum poate fi redată titulatura de institut și altor unități sanitare închise, cum ar fi cele de la Iași și București, însă după același sistem privind autonomia financiară.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulți și Copii din Târgu Mureș, Horațiu Suciu, afirmă că singura soluție pentru problemele grave ale unității este reînființarea Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant, care a fost desființat „abuziv, având la bază argumente hilare”.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulți și Copii din Târgu Mureș, medicul Horațiu Suciu, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că de la desființarea Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT) și transformarea lui în secție a Spitalului Clinic Județean de Urgență, în 2010, au plecat din unitate 23 de asistente medicale și toți cei trei medici anesteziști, pe fondul lipsurilor legate de finanțare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a arătat că din 1 octombrie unitatea nu va mai putea opera urgențele la copii, în condițiile în care de atunci vor pleca doi medici anesteziști cu experiență, iar medicul numit în loc va trebui „să învețe din mers”, dar unitatea va continua să opereze alte patologii.

Suciu a subliniat că singura „soluție normală” pentru problemele grave cu care se confruntă unitatea, legate de lipsa de dotări, de aparatură, de personal, ar fi reînființarea IBCvT, ca structură cu personalitate juridică proprie, care să își poată face propriile politici legate de dotări și personal, cu finanțare în funcție de performanță.

Profesorul doctor Radu Deac, vicepreședintele Consiliului Științific al Agenției Naționale de Transplant și fost șef al Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, care, prin reforma sănătății, a devenit secție a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, declara că medicii din Spitalul Județean Târgu Mureș nu vor mai face nicio operație pe cord pentru copii, iar de la începutul anului nu au putut realiza niciun transplant de inimă, întrucât Institutul de Boli Cardiovasculare a fost reorganizat de Guvernul Boc, iar fondurile nu au mai ajuns la vechea instituție.

Și profesorul Irinel Popescu, președintele Congresului Romtransplant 2012, a susținut că desființarea institutului a fost o greșeală.

Peste o sută de persoane, între care pensionari, medici, studenți, membri ai USL și fostul șef al Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT)Târgu Mureș profesorul universitar Radu Deac, au participat în iunie la o acțiune în Piața Trandafirilor din centrul orașului, cerând „redeschiderea” institutului. În cadrul acțiunii intitulate „Împreună, să redăm inima orașului” a fost creat un lanț uman în formă de inimă, participanții ținând o panglică roșie, simbol al solidarității.

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, declara atunci că Guvernul „nu-și propune să facă vreo restaurație” și că va analiza „cu cifre” situația Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT) Târgu Mureș, care, prin reforma sănătății, a devenit secție a Spitalului Clinic Județean de Urgență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Care sunt cele mai curate aeroporturi din lume? Doar unul este în Europa!