O nouă criză a imunoglobulinei în România. BPHD: Pacienţii nu trebuie să mai treacă prin riscurile şi frica din 2017

O nouă criză a imunoglobulinei în România. BPHD: Pacienţii nu trebuie să mai treacă prin riscurile şi frica din 2017
FOTO cu caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 07/06/2021, 16:14

„Besmax Pharma Distribution (BPHD) avertizează public asupra unei noi crize a imunoglobulinei în ţara noastră, criză care riscă să fie mai severă decât cea înregistrată în 2017”, transmite compania.

În săptămâna 31 mai – 6 iunie, compania a primit mai multe solicitări de urgenţă de la spitale rămase fără stocuri de imunoglobulină normală.

11 spitale au rămas fără stocuri de imunoglobulină normală, după ce distribuitorii cu care aveau contract au notificat că nu mai pot asigura livrările

Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Obstretică şi Ginecologie Prof. Dr. Panait Sârbu, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, „Marie S. Curie”, Spitalul Clinic de Copii „Dr Victor Gomoiu”, Spitalul de Pediatrie Ploieşti și Spitalul Clinic Judeţean Constanţa sunt doar o parte din cele 11 spitale.

„Am reuşit pentru moment să furnizăm cantităţile de imunoglobulină solicitate, dar e improbabil că vom reuşi acest lucru şi în perioada următoare, dacă rămânem, la fel ca şi în 2017, singurul distribuitor care va livra spitalelor imunoglobulină umană normală cu administrare intravenoasă”, transmite compania.

BPHD precizează că, la începutul acestui an, a informat Ministerul Sănătăţii cu privire la riscul de discontinuitate în aprovizionarea spitalelor româneşti cu imunoglobulină umană normală cu administrare intravenoasă, în condiţiile în care că majoritatea distribuitorilor de pe piaţa românească au redus treptat cantităţile livrate.

„Ceea ce vedem astăzi este consecinţa unui dezinteres”

„Am arătat atunci că există o problemă globală a plasmei umane, materia primă din care se fabrică imunoglobulina, în condiţiile în care, de la debutul pandemiei COVID-19, s-a înregistrat o scădere cu 30% a colectării de plasmă normală la nivel mondial. Din păcate, demersurile noastre de la începutul anului au fost ignorate până acum, iar ceea ce vedem astăzi este consecinţa acestui dezinteres pentru o problemă gravă, cu care România s-a mai confruntat în trecut, cu consecinţe mortale pentru persoanele care au nevoie de tratament cu imunoglobulină”, potrivit comunicatului de presă.

Preţul maxim de decontare a imunoglobulinei, impus în România de autorităţi, este cu 30% mai mic decât preţul mediu din Uniunea Europeană, fiind cu peste 7% mai mic decât preţul de transfer solicitat de producători distribuitorilor români, spune BPHD.

„Este evidentă nevoia unei politici de preţ mai flexibile pentru a asigura livrările în condiţii de criză (la nivel mondial producţia de imunoglobulină este mai mică decât cererea), cât şi nevoia acută a demarării colectării de plasmă normală în România, aceasta fiind soluţia europeană adoptată de ţările care îşi pot astfel asigura necesarul de imunoglobulină (Austria, Cehia, Germania, Ungaria). Reafirmăm nevoia unui dialog urgent între Ministerul Sănătăţii, distribuitorii de imunoglobulină din România şi asociaţiile de pacienţi, pentru a se ajunge la o soluţie înainte ca situaţia să se deterioreze grav. Pacienţii români dependenţi de imunoglobulină nu trebuie să mai treacă prin riscurile şi frica din 2017, când au fost privaţi de un medicament vital pentru ei”, transmite Besmax Pharma Distribution.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
Oraşele cu cele mai bune licee. Clujul dispare din top 10
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un asteroid de dimensiunea Marii Piramide din Giza va zbura pe lângă Pământ. Când va...
Alexandru Papadopol cerșește împăcarea cu Ioana Ginghină! Ce reacție a avut actrița când l-a văzut...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
ULTIMA ORĂ! Vladimir Putin, amenințare directă: 'Suntem capabili de a da lovitura letală'
Larisa Iordache, transportată de urgenţă la spital. Ce s-a întâmplat cu gimnasta la Jocurile Olimpice
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Descoperire ŞOC la graniţa România: Autorităţile, în ALERTĂ MAXIMĂ. Este BREAKING NEWS
S-a anunțat SFÂRȘITUL LUMII! În cât timp estimează oamenii de știință că se va întâmpla...
Dezastru termic în România. Vor fi cele mai ridicate temperaturi. Vor fi nopți de foc
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...