O organizație americană recomandă administrarea aspirinei în doze mici, în intervalul 50-59 de ani. Ce efecte ar avea un astfel de tratament

O organizație americană recomandă administrarea aspirinei în doze mici, în intervalul 50-59 de ani. Ce efecte ar avea un astfel de tratament
Publicat: 15/09/2015, 16:12

Pe lângă faptul că ar putea să evite infarctele și AVC-urile, aceleași persoane ar beneficia de o reducere a riscului de cancer de colon dacă iau aspirină timp de cel puțin10 ani, potrivit U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF), citat de Reuters.

Propunerea USPSTF vizează doze mai mici decât recomandările precedente ale organizației, care și-a separat propunerile în funcție de sexe și a recomandat medicamentul și pentru persoanele aflate în afara intervalului de vârstă 50 – 59 de ani.

Modificările au la bază includerea riscului de cancer de colon în recomandări și rezultatele furnizate de patru teste clinice, vizând folosirea aspirinei, realizate după anul 2009.

„Oamenii cărora le recomandăm aspirină au un risc sporit de boli cardiovasculare, dar nu prezintă un risc crescut de complicații hemoragice”, a spus medicul Doug Owens, membru al echipei care a realizat acest studiu.

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a respins anul trecut etichetarea aspirinei ca un medicament ce previne infarctele și AVC-urile.

Noua cercetare a avut în vedere beneficii mai largi ale medicamentului și a ținut cont de un număr mai mare de dovezi, a spus profesorul Owens, care predă și la Facultatea de Medicină de la Universitatea Stanford din California.

Noile recomandări se adresează oamenilor care ar trebui să trăiască pentru cel puțin încă 10 ani și care prezintă un risc cu 10% mai mare de infarct și AVC în acea perioadă. Riscul a fost calculat cu ajutorul ghidului formulat de American Heart Association și American College od Cardiology, care ține cont de concentrația de colesterol și tensiunea arterială.

Pentru persoanele cu un risc similar, dar care au între 60 și 69 de ani, beneficiile nu sunt la fel de mari ca în cazul pacienților între 50 și 59 de ani, iar administrarea de aspirină ar trebui decisă în mod individual, de la caz la caz.

Autorii studiului spun că nu dețin suficient de multe date pentru a afla dacă persoanele în vârstă de 50 de ani sau mai tinere și persoanele în vârstă de 70 de ani sau mai în vârstă ar trebui să ia și ele doze mici și zilnice de aspirină.