Premieră medicală în România: Un pacient, salvat prin nanotehnologie

Premieră medicală în România: Un pacient, salvat prin nanotehnologie
Publicat: 01/02/2016, 15:52

Medicii au utilizat tehnologia 3D pentru a construi un stent prin nano-laser, folosit la salvarea unui pacient de 70 de ani cu anevrism de aortă de 21 de cm și o dilatare maximă de 8,2 cm.

Intervenția chirurgicală a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la Centrele de Excelență ARES.

Stentul a fost construit de către o echipă de bioingineri prin nanotehnologie, pe anatomia specifică a pacientului. Echipa medicală a fost formată din dr. Rareș Nechifor, medic primar radiolog, dr Rolf Dammarau, medic chirurg cardiovascular, și col. dr. Ionel Droc, medic primar chirurgie vasculară.

„‘Fabricarea stentului a durat patru săptămâni și a fost făcut special pentru acest pacient. Acesta este un pas important pentru medicina personalizată. Prin această procedură, medicina va evolua, dispozitivele medicale vor fi produse în funcție de particularitățile medicale și anatomice ale fiecărui pacient în parte. Intervenția a fost una de complexitate crescută, fiind necesare 8 ore și jumătate pentru a fi finalizată cu succes. Pacientul a fost supus operației sâmbătă, iar luni va fi externat”, a declarat Iulian Plescan, director Operațional al Centrelor ARES.

La rândul său, col. dr. Ionel Droc, medic primar chirurgie vasculară, a explicat că acesta este cel mai complex caz de corecție a anevrismului de aortă din România, până în prezent.

„Complexitatea cazului o reprezenta anevrismul de aortă de dimensiuni mari (dilatare maximă de 8,2 cm) care începea de la originea ambelor artere iliace, afectând totodată conexiunea ambelor artere renale, artera mezenterică superioră și trunchiul celiac. Anevrismul de aortă se întindea pe o lungime de 21 cm. Având în vedere structura și modelul stenturilor existente pe piața medicală, nu a fost posibilă rezolvarea minim invazivă, pentru a nu obstrucționa complet aceste patru artere importante. De aceea, urmând o conduită terapeutică inovatoare, a fost creat acest stent care i-a salvat viața pacientului”, a explicat col. dr. Ionel Droc.