Prioritățile Ministerului Sănătății în 2015: transplant pulmonar și terapie nouă pentru hepatita C

Prioritățile Ministerului Sănătății în 2015: transplant pulmonar și terapie nouă pentru hepatita C
Publicat: 02/01/2015, 11:14
Actualizat: 18/01/2020, 14:57

Ministerul Sănătății (MS) și-a stabilit obiectivele prioritare pentru 2015. Între acestea se numără și dezvoltarea programelor naționale de prevenție, continuarea procesului de actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite, precum și realizarea de investiții în sistem cu fonduri din surse externe

Astfel, actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite va continua prin introducerea unor noi terapii pentru bolnavii cronici. „În prezent se derulează etapa finală de introducere a triplei terapii pentru tratarea bolnavilor cu hepatită C”, a precizat, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Tot în 2015, o serie de molecule evaluate vor fi introduse în listă prin mecanismul cost-volum, urmând să aibă loc, de asemenea, prima delistare și introducerea unora într-un nivel de compensare mai mic. „Aș vrea să reamintesc faptul că în 2014, după șapte ani, am reușit să actualizăm de două ori lista de medicamente compensate și gratuite, pentru ca pacienții români să beneficieze de tratamente inovative care să determine o îmbunătățire a calității vieții lor, refacere rapidă după boală și, implicit, o reintegrare mai ușoară în familie sau la locul de muncă”, a adăugat Bănicioiu.

Până în prezent, pe listă au fost introduse 40 de molecule și combinații de substanțe active noi, prima actualizare fiind destinată pacienților care suferă de afecțiuni rare. Mai precis, începând din mai 2014, au fost compensate 17 medicamente fără echivalent terapeutic, pentru pacienții cu forme rare ale unor boli precum cancerul (leucemii), epilepsia, bolile endocrine și cele neurologice degenerative. La ultima actualizare au fost introduse 23 molecule noi pentru 29 indicații terapeutice – afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, bolii inflamatorii reumatice cronice, hepatita cu virus B, HIV/SIDA, artrita idiopatică juvenilă. De asemenea, un pas important a fost introducerea moleculelor destinate combaterii hepatitei cu virus B, mai precizează reprezentanții MS.

Mai multe centre de radioterapie

În privința dezvoltării și extinderii programelor naționale de sănătate, pentru 2015 a fost dublate sumele alocate, de la 300 milioane de lei la peste 650 milioane de lei. În aceste condiții, MS va derula și va dezvolta programul național gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin, care a beneficiat de peste 18 milioane de lei în 2014, iar pentru noul an a fost planificată o creștere a bugetului cu peste 50%. Continuarea acestui program are ca scop prevenirea și combaterea cancerului de col uterin și reducerea incidenței formelor invazive de boală si a mortalității prin acest tip de maladie. Pentru următorii cinci ani, MS are ca obiectiv testarea a 65% din populația eligibilă, în acest scop fiind dublate fondurile pentru efectuarea testelor Babeș-Papanicolau. „Sigur că acest obiectiv depinde de cadrele medicale care derulează programul și, din această cauză, apelul meu se îndreaptă către medicii de familie, pentru implicarea mult mai activă. Până în prezent, doar 40% dintre medicii de familie sunt implicați în activitatea de mobilizare a femeilor pentru participarea la screening”, spune ministrul Sănătății.

Tot în 2015, MS va dezvolta programul pentru prevenirea deficiențelor de auz, prin extinderea la nivel național a screeningului pentru depistarea precoce a acestui fel de probleme la nou-născuți. „Pentru dezvoltarea copilului, este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme, spre a asigura în timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou-născuți este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață. Din această cauză am hotărât ca începând din 2015 să asigurăm procedurile de screening în toate maternitățile
și pentru toți nou-născuții. Instruirea personalului medical și dotarea tuturor celor 150 maternități de pe teritoriul României cu aparatura de screening auditiv la nou-născut se vor face din fonduri europene. În acest sens, am demarat deja un proiect european”, a mai precizat Nicolae Bănicioiu.

Un alt obiectiv al noului an este continuarea dezvoltării programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană. „Pentru anul viitor, ne propunem creșterea numărului de centre de transplant de organe, construirea celor patru bănci de multițesut și celule – pentru care, în 2014, am finalizat studiile de fezabilitate -, precum și dezvoltarea transplantului pulmonar. Evident că vom urmări și creșterea numărului de bolnavi transplantați, acesta fiind în 2014 mai mare cu 10% decât în anul precedent”, spune ministrul de resort.

Anul 2015 va aduce reluarea Programului național de fertilizare in vitro

Referitor la dezvoltarea de noi investiții, MS precizează că începe noul an cu un buget dublu pentru la acest capitol. Cele mai importante investiții din 2015 vor fi realizate cu ajutorul fondurilor structurale și ale Băncii Mondiale, subliniază ministrul Nicolae Bănicioiu. Astfel, cu suportul Băncii Mondiale, va fi inițiat un program național de radioterapie și va începe construirea unor unități noi de radioterapie în întreaga țară, în beneficiul pacienților cu afecțiuni oncologice. „Radioterapia este sectorul cel mai vitregit din oncologie, pentru că avem prea puține centre, iar acestea dispun de aparatură veche, care nu mai corespunde”, explică Bănicioiu.

Și tot în 2015 va începe construirea a trei spitale regionale, la Iași, Timișoara și Craiova, primele de acest gen de după 1989.