România, în pragul EPIDEMIEI DE GRIPĂ. Sezonul gripal a debutat MAI DEVREME decât anul trecut

România, în pragul EPIDEMIEI DE GRIPĂ. Sezonul gripal a debutat MAI DEVREME decât anul trecut
Ministerul Sănătății se pregătește să declare oficial declanșarea epidemiei de gripă din 2019. Vezi de ce vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire, chiar și în luna ianuarie

Ministrul Sănătății Sorina Pintea avertizează că ne aflăm în pragul unei epidemii de gripă, după ce – săptămâna trecută – numărul îmbolnăvirilor a depășit estimările.

„În acest moment putem spune că suntem în pragul unei epidemii de gripă, având în vedere că săptămâna trecută numărul de cazuri de îmbolnăviri a depășit numărul de cazuri estimate, este vorba de săptămână epidemică. Dacă trei săptămâni la rând avem acest timp de săptămâni epidemice, atunci putem vorbi despre o epidemie,” a declarat ministrul Sănătății.

„În cursul zilei de ieri (joi – n.red.), m-am întâlnit cu specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății, în așa-zisul Comitet de gripă și am transmis în teritoriu, Direcțiilor de Sănătate Publică, cât și Ministerului Educației, măsurile pentru această perioadă, pentru a evita circulația virusului gripal.”

Printre aceste recomandări se numără:

– Consultarea medicului de familie la primele simptome de gripă, pentru a stabili o eventuală spitalizare;

– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomele gripei;

– Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul părții interne a articulației cotului);

– Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

– Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical din spitale;

– Continuarea vaccinării antigripale.

De la debutul sezonului 2018-2019, au murit 15 persoane din cauza virusului gripal.

Săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat. Având în vedere caracterul epidemic al ultimei săptămâni, specialiștii au declarat debutul sezonului gripal.

„Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare vor recomanda triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe. DSP-urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal,”  transmite Ministerul Sănătății printr-un comunicat.

Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare față de 2018. S-au înregistrat 1.155 cazuri de gripă clinică, față de 80 cazuri în aceeeși perioadă din 2018 .

Ministerul Sănătății a achiziționat 1.300.000 de doze de vaccin antigripal și până în acest moment, au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 vaccinuri se află în cabinetele medicilor de familie sau în stocul DSP. Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achizitionarii de noi vaccinuri.

Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea

Vaccinarea antigripală este importantă chiar și în luna ianuarie, apreciază președintele Societății Române de Microbiologie Alexandru Rafila.

„Vaccinarea este potrivită și acum, în luna ianuarie, pentru persoanele care nu au reușit să se vaccineze până în momentul de față. Este o durată între momentul vaccinării și apariția protecției. Practic cu cât mai repede, cu atât mai bine. (…) Față de anul trecut, sezonul a apărut mai precoce, cazurile de gripă au apărut în număr mare mai devreme, dar de obicei acest lucru nu înseamnă că sezonul va fi mai rău, ci că probabil va fi mai scurt decât cel de anul trecut,” consideră Rafila.

„Este important să ne vaccinăm la începutul sezonului, adică septembrie, octombrie, noiembrie,” adaugă președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, Valeria Herdea. „Nu e o problemă dacă ne vaccinăm și acum, dar este bine să conștientizăm faptul că un vaccin își face efectul cam în două săptămâni. Avem nevoie de o perioadă în care organismul nostru să dezvolte imunitatea față de virusul gripal.”

Vaccinarea este recomandată în special pentru pacienții care au afecțiuni cronice, boli respiratorii, diabet, dar și pentru toate persoanele de peste 65 de ani, femeile gravide și copiii de peste șase luni.

În farmacii există două tipuri de vaccinuri, vaccinul trivalent și tetravalent.

„Unul dintre vaccinuri – trivalent – conține antigene provenite de la două tipuri de virus gripal A și un tip de virus gripal B, iar celălalt – vaccinul tetravalent – conține două variante ale virusului gripal A și două ale virusului gripal de tip B. E mai acoperitor. Începând de la anul va fi singurul vaccin disponibil pe piață. Eficiența acestuia a fost dovedită,” a explicat Alexandru Rafila.

„Să avem grijă de igiena personală. Să ne suflăm nasul în batistă și să avem batistă de unică folosință. Să ne spălăm pe mâini întotdeauna, mai ales după ce venim de afară și nu în ultimul timp să ne vaccinăm. Vaccinarea rămâne metoda principală pentru prevenția virozelor și în special al gripei,” insistă și Valeria Herdea.

„În cazul copiilor, este important să-i ținem acasă două sau trei zile. Să primească tratament simptomatic, adică care scade febra și hidratează copilul. Să le dăm un antiinflamator, la recomandarea medicală, și SĂ NU DĂM ANTIBIOTICE fără ca acel copil să fie văzut și examinat de un medic.”

 

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
FOTO. Sandra, soția lui Adrian Mutu, imagini răvășitoare într-un costum de baie minuscul! Cum arăta...
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Mike Tyson, dezvăluiri uluitoare! Ce-și scria din pușcărie cu gemenii crimei din Anglia, condamnați pe...
Lovitura URIAŞĂ pentru posesorii maşinilor diesel. Era de aşteptat!
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Bărbatul din Iași, care a ținut în pod un coif corintic, vechi de 2.500 de...
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Meteo ianuarie. Cum va fi vremea în România, după cea mai geroasă noapte din 2021
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Afacerea ASCUNSĂ a lui Bill Gates, la care nimeni nu s-ar fi gândit. Este cel...
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE...
Inchide