Un aliment banal poate preveni cancerul la prostată

Redactor:
Ana Obretin
Un aliment banal poate preveni cancerul la prostată
Consumul regulat de nuci poate reduce riscul de instalare a cancerului la prostată, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk.

De asemenea, nucile pot încetini dezvoltarea tumorilor, odată ce cancerul la prostată s-a instalat în organism, spun autorii acestui studiu, care a fost realizat pe șoareci.

Cancerul la prostată este cea mai comună formă a acestei boli în rândul bărbaților, după cel de piele, dar, odată depistat, poate fi tratat cu succes. Prostata este o glandă de mici dimensiuni, parte a sistemului reproducător masculin.

Nucile fac parte dintre super-alimente, fiind foarte bogate în nutrimente esențiale organismului, inclusiv acizi grași omega 3, iar studii anterioare au demonstrat eficiența lor în reducerea riscului de cancer mamar și boli cardiovasculare.

Cel mai recent studiu, realizat de cercetătorii de la University of California din Davis, arată că nucile reduc nivelul factorului de creștere de tip insulinic 1 (IGF-1), care are un rol în declanșarea cancerului mamar și la prostată.

Studiul, publicat în Journal of Medicinal Food, a avut ca scop să stabilească dacă beneficiile în ceea ce privește prevenirea cancerului la prostată sunt generate de consumul de nuci sau de substanțe din acestea, precum acizii grași omega 3, care se găsesc și în alte alimente.

Șoarecii incluși în acest studiu au fost hrăniți, timp de 18 săptămâni, fie cu nuci, fie cu ulei de nucă, fie cu grăsimi similare celor care se găsesc în acest fruct. În urma studiului s-a dovedit că primele două pot reduce nivelul de colesterol și încetini dezvoltarea tumorilor la prostată, în timp ce uleiurile similare celor din nuci nu au aceleași efecte, motiv pentru care cercetătorii spun că beneficiile vin din alte substanțe din acest fruct.

Însă studiul nu a stabilit care dintre celelalte substanțe din nuci pot preveni cancerul la prostată și nici ce combinații. Aceste fructe conțin, printre altele, fibre, zinc, magneziu și seleniu.

Totodată, consumul de nuci poate modifica mai multe mecanisme asociate dezvoltării tumorilor, reducând nivelul de IGF-1, dar și de colesterol, necesar creșterii celulelor canceroase. De asemenea, consumul de nuci a redus nivelul unor molecule – markeri ai riscului de cancer la prostată.

Autorii acestui studiu spun că, deși a fost efectuat pe șoareci și nu pe oameni, bărbații ar putea avea numeroase beneficii prin includerea nucilor în dietă, consumate, însă cu moderație, pentru că sunt bogate în calorii.

Inchide