Cazul femeii târâte prin tribunale, după ce a dezvăluit abuzurile unor firme asupra muncitoarelor românce ajunge la CEDO! Ministerul Muncii i-a dat dreptate! (EXCLUSIV)

Redactor:
Ina Stoica

Elena Popa este o adevărată luptătoare pentru drepturile îngrijitoarelor vârstnicelor din Austria. Cazul ei a avut un ecou în presa din Austria, încă din 2015. În 2013 a început să lucreze în Austria ca îngrijitoare și în urmă cu cinci ani a făcut un grup pe Facebook în care se adunaseră 30.000 de membri. Scopul ei era să strângă nemulțumirile îngrijitoarelor vizavi de firmele românești și să le ajute să-și facă dreptate. Treptat, nemulțumirile s-au transformat în dovezi, acte, plângeri, documente false pe care firmele românești le foloseau pentru a le trimite pe femei la muncă în Austria. Târâtă prin tribunale cu procese pierdute, Elena a fost în judecată de trei firme de recrutare și una de transport.

În 2015 Elena a căzut victima unui sistem abuziv care exploata financiar și emoțional. A fost trimisă în judecată de una dintre firmele care „plasa” sute de femei la muncă în Austria cu certificate false. Anterior să lucreze ca îngrijitoare, Elena a făcut cursurile de calificare la Timișoara și știa cu ușurință să recunoască un certificat pentru îngrijire bătrâni. Femeia își va căuta dreptatea la CEDO, după ce instanța din România a stabilit că nu e jurnalist și că nu are dreptul să formuleze opinii publice.

„Eram o trupă de fete foarte curajoase.  Fetele care primeau certificatele de lucrărătoare, într-o zi primeau unul roșu, altul mov. Așa că mi le-au trimis și le-am postat pe grupul. Pe lângă certificate erau și caziere traduse ilegal. Am trimis mail la ITM, la Poliție, cu toate dovezile pe care le aveam. Femeile mi-au trimis pe mail 30 de declarații prin care îmi arătau abuzurile pe care firmele le făceau asupra lor.Vreau să am încredere în Justiție, nu vreau să cred că Justiția e mânjită.Am primit amenințări constant. Familia la care am stat 6 luni m-a susținut însă foarte mult”, povestește Elena Popa pentru GÂNDUL.RO.

S-a adresat tuturor instituților statului. ITM, Poliție, inclusiv Ministerul Muncii care i-a dat dreptate. Certificatele nu erau valabile și femeile nu aveau voie să treacă granița cu certificatele Prețul unui certificat eliberat era însă 150 Euro.

„Noi suntem persoane fizice autorizate, avem o firmă PFA pe numele nostru, nu suntem angajații nimănui. Prestăm serviciu care poate fi 14 zile,21 zile 28 de zile. Sunt mulți intermediari care obligă îngrijitorii să stea mai mult, dar în legea Austriei este trecut doar 14 zile”, mai spune Elena Popa.

Răspunsurile de la ITM și Ministerul Muncii care arată că certificatele publicate pe grupul de Facebook de Elena Popa erau false

 

În 2017 a fost dată în judecată de 3 agenții de intermediere. Unul dintre dosare este trimis la CEDO. În România a pierdut procesul, după ce instanța a decis că femeia nu este jurnalist, iar libertatea de exprimare în cazul acesta îi este îngrădită.

Unul dintre dosare merge la CEDO

Contact de Gândul.ro, Constantin Cojocariu, unul dintre avocații care o reprezintă pe Elena Popa la CEDO, spune că  „toate firmele au folosit aceeași strategie, același avocat și au introdus o cerere în instanță pentru defăimare împotriva Elenei Popa”.

„A fost o încercare de a o reduce la tăcere.Este o dezbatere de interes public, doamna Popa ar trebui să aibă un statut similar jurnalistului și să fie protejată. Sunt niște companii care au mai mulți bani și niște femei care trăiesc dintr-un salariu de îngrijitoare. Angajatorii încearcă să profite și să le intimideze. Avocatul firmei spunea că Elena Popa are probleme psihice în fața instanței. În măsura în care autoritațile din România și Austria nu îi protejează, social media e mijlocul prin care ele  se pot face auzite”, spune Constantin Cojocariu, avocatul care îi duce dosarul la CEDO.

GÂNDUL.RO a prezentat de-a lungul timpului mai multe povești ale muncitoarelor românce din Germania și Austria și abuzurile făcute de firmele de recrutare asupra lor.

Calvarul unei românce plecate la muncă în străinătate: „Nu puteam dormi, ieșeau viermii din pat. Îmi turnau și alcool în mâncare” (EXCLUSIV)

Mesajul unei românce care lucrează în Austria și s-a întors în țară pe timpul pandemiei: „În Vama Nădlac am îndurat frigul! DSP ne-a urcat îngrămădiți în autobuze”

Mesajul unei românce care lucrează ca îngrijitoare de bătrâni în Germania pentru autoritățile din România: „Noi suntem vizibile doar când intră în campanie electorală și când au nevoie de voturi”

 

 

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
FOTO. Lidia Buble s-a pozat așa în baie! Ipostaza care arată că nu mai are...
Femeile însărcinate se pot vaccina anti-Covid? Ce spun specialiștii
Lux și opulență! Unde e cazată Simona Halep în Australia: resortul e fabulos! Cât costă...
Cât trebuie să plătești pentrui RCA în 2021. Toți șoferii din România trebuie să știe...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Medicii din Wuhan recunosc că au fost puși să mintă despre COVID. Imagini cu o...
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Horoscop. Zodiile care au mereu noroc în dragoste, cum fac alegerile perfecte
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE...
Inchide