DUREREA badantelor din Italia, surprinsă într-o carte. „Ne-am făcut bagajul și am urcat în autobuz. Fără să știm când îi vom mai revedea pe cei dragi”

DUREREA badantelor din Italia, surprinsă într-o carte. „Ne-am făcut bagajul și am urcat în autobuz. Fără să știm când îi vom mai revedea pe cei dragi”
Publicat: 02/03/2024, 14:12

Multe românce au plecat din țară, de-a lungul timpului, pentru a lucra ca badante în Italia, adică pentru a se ocupa de persoane în vârstă care au nevoie de îngrijire personalizată și permanentă.

Însă decizia femeilor de a merge să îngrijească bătrâni în Italia nu este una deloc ușoară, iar scriitoarea Sara Rossi Guidicelli a scris o carte despre condiția acestora, carte intitulată „Natasha prende il bus. Storie di badanti, di madri e di figlie”, arată rotalianul.com.

Personajele cărții, badantele, povestesc de unde vin, din România, Rusia, Polonia, Ucraina, Moldova, despre călătoria pe care au făcut-o precum și despre dificultățile întâmpinate odată sosite în Italia.

Cartea redă mărturii ale nouă femei care au plecat din Europa de Est pentru a câștiga mai mulți bani în Italia și care au lăsat în urmă familii, speranțe, vise, vieți.

„Suntem cele care trebuie să găsească cuvintele potrivite, în fața vieții și a morții. Suntem ca niște fiice ale voastre, ca prietene, ca mirodeniile din Evul Mediu care au ajuns aici din Orient. Suntem dragostea care vine din Est.

Trebuie să aducem zâmbet, să ușurăm durerea în ultimii ani, ultimele luni sau ultimele minute din viața unor oameni. Am venit aici cu această misiune. Și când am terminat, aproape întotdeauna ne întoarcem acasă.

Când am plecat, nu toate familiile noastre erau de acord. Anumiți soți poate că da; aproape niciodată mamele sau copiii. Apoi, poate copiii se obișnuiesc. Cresc și, până la urmă, acei bani care vin din Occident sunt atât de bineveniți! Știm întotdeauna ziua exactă în care am ajuns și, în timp ce avem grijă de alții, știm întotdeauna ce face mama noastră, la 2000 de kilometri distanță de aici.

Suntem îngrijitoarele venite din România, Polonia, Ucraina, Rusia, Moldova. Am cunoscut comunismul. Ne-au învățat să avem grijă de alții și am învățat să avem grijă de noi înșine.

Suntem toate diferite, unele erau elegante, altele mai puțin, unele profesoare, altele deja îngrijitoare, unele mame a șase copii, altele văduve. La un moment dat, însă, toate ne-am făcut bagajul și ne-am urcat într-un autobuz.

Când ajungem, ni-i dați pe părinții voștri și cheile casei, ne dați baia și bucătăria, hainele de pus pe ei; ne dați încrederea, pentru că este o întâlnire pe nevăzute. Pentru voi și pentru noi. Vă dăm răbdarea, afecțiunea, toată grija de care suntem capabile”, se arată în cartea care scoate la iveală suferința femeilor care merg să îngrijească bătrâni în Peninsulă.

Ce condiție i-a pus o bătrână unei badante din Italia pentru a mosteni toată averea

Carla, o bătrănă din Italia, a trăit cel mai cumplit lucru care i se poate întâmpla unui părinte: și-a pierdut fiica! Viață Carlei a fost devastată în urmă cu șapte ani, atiunci când fiica sa și-a pierdut viața într-un accident de mașină.

Singura consolare pe care a avut-o a fost Ciccio, un cățel metis de mărime medie și în îngrijitoarea sa, venită de departe.

Carla a fost martoră la legătura specială care s-a format între Ciccio și badantă și a fost profund mulțumită de grija și afecțiunea pe care îngrijitoarea i le-a arătat atât ei, cât și câinelui.

Acest lucru a condus la decizia Carlei de a-și scrie testamentul în favoarea badantei, cu condiția clară că aceasta din urmă va trebui să aibă grijă de Ciccio după moartea sa. Astfel, a contactat un notar de încredere pentru a formaliza testamentul, lăsând toată averea îngrijitoarei, cu condiția ca aceasta să aibă grijă de Ciccio, scrie Rotalianul. Citește mai mult…

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?