Pentru a putea plăti facturile, Primăria Călărași reduce temperatura în școli și grădinițe. Câte grade vor fi în sălile de clasă

Pentru a putea plăti facturile, Primăria Călărași reduce temperatura în școli și grădinițe. Câte grade vor fi în sălile de clasă
Foto - caracter ilustrativ: Pixabay.com
Publicat: 17/09/2022, 12:03

După ce au primit facturi enorme la energie electrică li gaze naturale, autoritățile locale din Călărași au intrat în panică și au căutat soluții pentru a le putea gestiona. Astfel, municipalitatea a anunțat că va lua mai multe măsuri prin care va încerca scăderea consumului în cele 21 de unități de învățământ care funcționează în Călărași.

Autoritățile au anunțat măsuri, în contextul creșterii cheltuielilor la curent și gaze ale municipalității înaintea sezonului rece.

Astfel, iluminatul public al clădirilor va fi interzis seara, iar în școli și grădinițe vor fi schimbate centralele vechi cu un consum ridicat, se vor monta termometre ambientale.

Mai mult, seara, după terminarea cursurilor, temperatura se va reduce la 15 grade Celsius. Dimineața, la ora 05.00, temperatura va fi ridicată la 19 grade Celsius, relatează Adevărul.

CITEȘTE ȘI: Cum știi dacă ai sau nu un preț plafonat la factura de energie electrică? Cât plătești în cazul în care consumul este mai mare

„Încercăm să facem tot posibilul pentru a reduce consumul de energie și de gaz. Toți directorii de școli și grădinițe sunt convocați la Primărie pentru a discuta această problemă. Consider că fiecare manager trebuie să se comporte exact ca acasă. Să fim foarte atenți la acest consum și să îl limităm cât putem de mult. Să renunțăm la iluminatul clădirilor, să înlocuim centralele vechi energofage și să așezăm în cascadă, iar acolo unde se poate vom încerca  montarea panourilor fotovoltaice. Anul trecut, în luna aprilie am avut facturi uriașe la unitățile de învățământ. Energia și gazul în luna aprilie ne-au costat 6,4 milioane de lei”, a spus Marius Dulce, primarul Călărașiului, conform sursei citate.

Cât de mari sunt facturile

Cheltuileile la curent și gaze ale municipalității au fost în creștere, arată cifrele oficiale ale municipalității. Factura totală pe gaze şi energie electrică, la sfârşitul lunii ianuarie 2021, la nivelul celor 21 de unităţi de învăţământ din municipiul Călărași a fost de 866.268,03 lei, sumă suportată din bugetul local, potrivit Adevărul.

Marius Dulce spune că în ianuarie 2021, cheltuielile totale privind consumul de gaze s-au cifrat la 718.105,47 lei cu 345% mai mari faţă de decembrie 2020, când au fost de 208.387,11 lei. Comparativ cu decembrie 2021, aceste cheltuieli au fost cu 253% mai mari (283.432,73 lei).

În ceea ce priveşte energia electrică, în ianuarie 2022, cheltuielile totale au fost de 148.162,56 lei, respectiv cu 334% mai mari faţă de decembrie 2020 (283.432,73 lei) și cu 402% mai mari faţă de decembrie 2021 (36.781,01 lei).

Liceul Agricol „Sandu Aldea” din Călăraşi are cea mai mare factură pe luna ianuarie. Este vorba despre suma de 156.836,24 de lei, în timp ce Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” a primit o factură de 97.146,12 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cătălin Bordea, ARS la bani după ce a câştigat America Express? Producătorii au luat foc,...
FOTO. Imagini hot cu soția lui Dan Petrescu în costum de baie! Cum arată la...
GALERIE FOTO Patru morți și trei mașini Porsche implicate într-un accident rutier groaznic petrecut în...
6 pești TOXICI, de evitat ☢️ Au foarte mult MERCUR
Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu...
Banca Transilvania vinde o mașină cu motorul și cutia defecte. Merită “Cinciarul” 5000€?
Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Subiecte, barem și rezolvări pe EDU.ro! Emoții mari pentru candidați!
BANCUL ZILEI. Bulă vrea să agațe o tipă bună: Domnișoară, pot să vă servesc cu...
Cifrele României doboară Ungaria. Capitolul la care vecinii au fost ajunşi din urmă
Adevărul despre Visuri la Cheie. Ce se întâmplă, de fapt, în emisiunea de la Pro...
Tocmai PENTAGONUL spune că suntem urmăriți de o NAVĂ-MAMĂ extraterestră
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Vestea dimineții despre Maia MORGENSTERN! Anunţ de ultimă oră despre marea actriţă a României
Chifteluțe crocante din cartofi. Rețeta ideală pentru o masă de post sau pentru cei care...
Apare al șaselea ocean al Pământului? Un continent se va separa în două prin formarea...