Reguli mai dure privind concediile medicale de la 1 august. Cresc obligațiile, dar și sancțiunile pentru medicii curanți

Reguli mai dure privind concediile medicale de la 1 august. Cresc obligațiile, dar și sancțiunile pentru medicii curanți
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 05/07/2021, 15:43

Medicii care eliberează concedii medicale au, de la 1 august, obligaţii noi odată cu intrarea în vigoare a OUG 74/2021, oficalizată prin publicarea în Monitorul Oficial. Aceştia vor întocmi planuri de urmărire a evoluţiei bolii pacienţilor cărora le acordă concediu medical. 

Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 30 iunie, o ordonanță de urgență care prevede reguli mai dure privind acordarea concediilor medicale, în contextul creşterii numărului de beneficiari de concediu medical ca urmare a crizei Covid-19 şi, implicit, a cheltuielilor suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Actul normativ vizează echilibrarea veniturilor alocate bugetului FNUASS cu costurile reale suportate din Fond pentru plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, dar şi responsabilizarea beneficiarilor de concediu medical şi a medicilor care le eliberează.

„Intervenția legislativă de urgență și extraordinară este justificată de necesitatea unei reglementări exprese în vederea cheltuirii responsabile și eficiente a fondurilor publice prin responsabilizarea atât a furnizorilor de servicii medicale, cât și a beneficiarilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate”, spune legiuitorul.

O altă noutate introdusă de lege sunt  sancţiunile pentru persoanele care lucrează pentru mai mulţi angajatori şi care în aceeaşi perioadă în care la unul dintre angajatori prezintă certificat/certificate de concediu medical, la celălalt/ceilalţi angajatori continuă să muncească.

Totodată, medicul curant nu va avea obligația întocmirii planului de urmărire a evoluției bolii pentru certificatele de concediu medical care se eliberează pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A, pentru bolile infectocontagioase cu agent înalt patogen, pentru care se impune măsura izolării, precum Sars-CoV-2, prevăzută la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru certificatele de concediu medical care vizează durata internării persoanei asigurate, reiese din OUG 74 din 2021, studiată de Economica.net.

Planul de urmărire a evoluției bolii va cuprinde indicațiile terapeutice și igieno-dietetice

Planul de urmărire a evoluției bolii va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igieno-dietetice, pe care pacientul care a primit concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă are obligația să le respecte.
Structura planului de urmărire a evoluției bolii se stabilește prin normele de aplicare a ordonanței de urgență 74, care vor fi gata până la 1 august.

Medicul curant va acorda consultații la cabinet

Ca să se asigure că pacientul respectă recomandările din plan, medicul curant va acorda consultații la cabinet. În cazul persoanelor nedeplasabile, consultațiile se acordă la domiciliul persoanei asigurate sau la distanță, după caz, potrivit OUG 74 din 2021, consultată de Economica.net.

Încălcarea obligaţiei de a întocmi planuri de recuperare pentru pacienţii cărora le-au acordat concediu medical constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, se arată în OUG 74 din 2021, studiată de Economica.net.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Cine a fost amanta lui Florin Piersic. S-a iubit cu actorul timp de nouă ani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură