Anelka, acuzat de antisemitism după un gest făcut în meciul cu West Ham United

Anelka, acuzat de antisemitism după un gest făcut în meciul cu West Ham United
Publicat: 29/12/2013, 08:22

Un gest făcut de atacantul francez Nicolas Anelka după ce a marcat, sâmbătă, primul său gol în meciul pe care formația lui, Weste Bromwich Albion, l-a disputat cu West Ham a provocat o reacție vehementă a Congresului Evreiesc European, care l-a considerat antisemit, informează AFP.

Anelka, autorul unei duble în meciul de la Londra, a făcut un gest cunoscut în Franța sub numele „quenelle”, fiind creat de un umorist-polemist, Dieudonne. Gestul este reprezentat de un braț îndreptat în jos și celălalt înspre umărul opus, peste piept, și pentru unele persoane este un salut antisemit, iar pentru altele doar un salut împotriva regimului aflat la putere.

Atacantul a afirmat după meci, pe contul său de Twitter, în limbile engleză și franceză, că a dorit doar să facă o dedicație specială prietenului său Dieudonne.

Gestul lui Anelka, nerepetat la al doilea său gol, vine după ce ministrul francez de Interne, Manuel Valls, s-a declarat hotărât să interzică spectacolele unoristului, care scot în evidență, în opinia oficialului, o „mecanică a urii”

Ministrul francez al Sporturilor, Valérie Fourneyron, a calificat, tot pe Twitter, gestul lui Anelka drept unul „șocant de provocator, dezgustător”. „Nu este loc pentru antisemitism și incitare la ură pe terenul de fotbal”, a precizat ministrul.

Reacția Congresului Evreiesc European a fost una vehementă, organizația cerând reprezentanților Premier League să-l suspende pe fotbalistul pe care îl acuză că a făcut un salut nazist, pentru a celebra un gol marcat. Într-un comunicat al președintelui Moshe Kantor, Congresul a calificat gestul „quenelle” drept un salut nazist invers. „Acest salut nu este altceva decât un salut nazist mai puțin cunoscut și așteptăm ca Anelka să fie sancționat de autorități la fel cum ar fi făcut infamul salut nazist cu brațul întins. Este dezgustător că un fotbalist cu asemenea renume a făcut un gest ofensator și plin de ură în fața a zeci de mii de spectatori. Nu trebuie să fie loc pentru o astfel de intoleranță și un asemenea rasism în sport și noi așteptăm ca responsabilii Premeir League, precum și cei ai poliției, să-i acorde lui Anelka pedeapsa adecvată”, a arătat Kantor, în comunicat.

Dieudonné M’Bala M’Bala a devenit celebru în anii 90 prin scheciurile sale realizate cu umoristul evreu Elie Semoun. Dieudonne a avut apoi o carieră individuală, exprimând din ce în ce mai mult opinii antisemite. El s-a apropiat de partidul de extremă dreaptă Frontul Național, al cărui fost președinte, Jean-Marie Le Pen, este nașul unuia dintre copiii săi.

Interzis de majoritatea canalelor mass-media, Dieudonne rămâne foarte popular pe Internet, unele dintre înregistrările sale video, în special cele în care le răspunde criticilor săi, fiind vizionate de peste două milioane de ori.

West Ham United, cu Răzvan Raț pe teren tot meciul, a terminat la egalitate, sâmbătă, scor 3-3, partida cu West Bromwich Albion, din etapa a XIX-a a Premier League. Golurile gazdelor au fost marcate de J. Cole ‘4, Maiga ’65 și Nolan ’67, în timp ce pentru oaspeți au înscris Anelka ’40, ’45+1 și Berahino ’69.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA