DEZVĂLUIRILE unui fost coechipier al lui Lance Armstrong despre dopaj: „Stăteam în bucătăria lui Lance când ne-a prezentat planul”

DEZVĂLUIRILE unui fost coechipier al lui Lance Armstrong despre dopaj: Stăteam în bucătăria lui Lance când ne-a prezentat planul
Publicat: 05/09/2012, 16:52
Actualizat: 02/02/2019, 23:34

De asemenea, Hamilton susține că la echipa US Postal dopingul era instituționalizat.

În cartea sa „In The Secret Race: Inside the Hidden World of Tour de France: Doping, Cover-ups and Winning at All Costs” (n.r. – În cursa secretă: În interiorul lumii ascunse a Turului Franței: Doping, acoperiri și victoria prin orice mijloace), Hamilton a declarat că fosta echipă a lui Armstrong „era cu doi ani înaintea tuturor în ceea ce privește activitățile legate de doping, în timp ce Armstrong era agentul secret din spatele acestui plan, el asigurându-se că membrii echipei pot lua EPO (n.r. – eritropoetină) fără a fi prinși”.

„Stăteam în bucătăria lui Lance când ne-a prezentat planul: el urma să îl plătească pe Philippe (n.r. – grădinarul lui Armostrong și omul bun la toate) pentru a ne urma pe motocicletă în Turul Franței, iar acesta căra un termos plin cu EPO și avea un telefon cu cartelă pre-pay. Când aveam nevoie de «Edgar» (n.r. – EPO), Philippe trecea prin trafic și făcea livrarea. Simplu, rapid la intrare și la ieșire. Fără niciun risc. Pentru a fi discret, Philippe îi aproviziona doar pe cățărători, cei carea aveau nevoie cel mai mult: Lance, Kevin Livingston și cu mine. «Los Amigos del Edgar» (n.r. – prietenii lui Edgar). Din acel moment, Philippe nu mai era Philippe, omul bun la toate, Lance, Kevin și cu mine îl numeam «Motoman»”, a afirmat Hamilton.

Tyler Hamilton a explicat că Lance Armstrong radia atunci când vorbea despre acest plan. „Lance pur și simplu radia când îmi povestea de plan, îi plăcea toată această treabă de agent secret ca MacGyver (n.r. – după personajul care dă numele serialului omonim). Francezii ne puteau controla toată ziua și nu ar fi găsit nimic. În afară de asta, eram siguri că și celelalte echipe aveau propria lor versiune a omului pe motocicletă. De ce nu ar fi făcut-o? Lance venea după cancer și nu avea de gând să aștepte ca lucrurile să se întâmple, el urma să le facă să se întâmple”, a adăugat Hamilton.

Tyler Hamilton a mai precizat că Armstrong era bântuit de ce ar fi putut face celelalte echipe. „Regula de aur a lui Lance era: orice ai face, ceilalți nenorociți vor face mai rău”, a menționat Hamilton.

Mărturisirile lui Tyler Hamilton vin într-un moment delicat în ceea ce privește dopingul în ciclism, după ce agenția americană antidoping a decis să îi retragă lui Armostrong toate cele șapte titluri câștigate în Turul Franței, după ce texanul a anunțat că nu se va mai apăra contra acuzelor ce îi sunt aduse.

Hamilton și Armstrong au fost coechipieri din 1998 până în 2001, perioadă în care texanul a cucerit trei Tururi ale Franței.

Lance Armstrong nu a picat niciun test doping, un argument în plus pentru susținătorii americanului în ceea ce privește nevinovăția sa. „Acele teste nu erau teste doping, erau mai mult teste de disciplină și de inteligență. Dacă erai precaut și atent, te puteai dopa și în 99 la sută dintre cazuri nu ai fi fost prins. Ei aveau doctorii lor, dar și noi îi aveam pe ai noștri, iar ai noștri erau mai buni. Plătiți mai bine, desigur”, a conchis Hamilton.

Rutierul Lance Armstrong a primit interdicție pe viață și a fost deposedat de toate rezultatele sportive obținute din 1998 până în prezent, între care și șapte victorii în Turul Franței, a anunțat, la 24 august, Agenția Americană Antidoping.

Anunțul a survenit la scurt timp după ce rutierul, retras din activitate în 2011, a declarat că renunță la lupta judiciară cu USADA, care îl acuză de dopaj de-a lungul carierei sale. Armstrong, care și-a reafirmat, la 23 august, nevinovăția, a luat acestă decizie după ce tribunalul federal din Austin, Texas, i-a respins recursul formulat împotriva USADA, ceea ce a permis agenției antidoping să-și continue ancheta cu privire la sportivul de 40 de ani.

Agenția antidoping l-a acuzat pe Armstrong că a utilizat substanțe interzise, printre care EPO și steroizi, precum și transfuzii sangvine, începând din 1996. Americanul, care s-a retras anul trecut din activitate, a depus plângere la un tribunal federal încercând să oprească ancheta USADA, însă a pierdut.

Agenția antidoping din SUA a primit undă verde, la finalul lunii iunie, din partea unui comitet de experți independenți, pentru a-l pune oficial sub acuzare pe Armstrong și pe cinci colaboratori ai săi, printre care fostul său director sportiv, belgianul Johan Bruyneel, și pe fostul preparator fizic al ciclistului american, Michele Ferrari.

Agenția susține că deține mărturii care demonstrează că Armstrong și cinci dintre foștii săi colaboratori au fost implicați într-o operațiune de dopaj, între 1998 și 2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom