FC Dinamo a depus dosarul pentru a intra în insolvență. Ce riscă echipa de fotbal. Reacția patronului Ionuț Negoiță

FC Dinamo a depus dosarul pentru a intra în insolvență. Ce riscă echipa de fotbal. Reacția patronului Ionuț Negoiță
Publicat: 14/05/2014, 15:09
Actualizat: 14/05/2014, 16:13

UPDATEAcționarul majoritar al FC Dinamo, Ionuț Negoiță, a declarat, miercuri, într-o scrisoare deschisă, că singura soluție pentru ca gruparea pe care o conduce să aibă un viitor este reorganizarea prin insolvență, arătându-și disponibilitatea de a vinde acțiunile deținute.

„Concluzia generală și unanimă este că, în acest moment, singura soluție pentru ca viitorul lui Dinamo să existe este reorganizarea prin insolvență și crearea unui moment zero. Am căutat toate soluțiile posibile și am sperat până în ultimul moment. Ce s-a întîmplat însă recent a fost picătura care a umplut paharul, picătură care m-a convins că acest club, fără o reforma radicală, nu mai are nicio șansă la viitor. O nouă datorie de cîteva milioane a apărut din senin. Este vorba despre taxele de publicitate neplătite de club în ultimii cinci ani. În condițiile în care, aproape în fiecare săptămâna din ultimul an de zile, au apărut tot felul de noi datorii făcute în trecut și lăsate la dospit în sertare până a venit momentul oportun, clubul trebuie trecut prin acest proces, fie și doar pentru a află odată pentru totdeauna care este proporția reală a jafului derulat în ultimul deceniu la Dinamo”, a declarat Negoiță.

Acționarul dinamovist și-a arătat încă o dată disponibilitatea de a vinde acțiunile pe care le deține în totalitate sau parțial, precizând însă că va susține în continuare cheltuielile de funcționare a clubului: „Pînă atunci, îmi exprim încă o dată întreagă disponibilitate de a coopta sau de a vinde acest club unui partener care poate face mai mult decât fac eu pentru Dinamo. A nu se înțelege că abandonez clubul Dinamo. De-a lungul întregului proces demarat, voi rămâne alături de echipa și voi susține cheltuielile de funcționare. În plus, voi caută soluții pentru redresarea acestei situații. Spun aceste lucruri cu gustul amar pe care poate să-l aibă un dinamovist de bună credință, care a riscat totul pentru a salva acest club. Mai bine de șase luni am căutat parteneri sau oameni dispuși să preia Dinamo. Cei cu care m-am întâlnit, nejudecand cu sufletul, că mine, mi-au transmis foarte clar: acest club trebuie întâi vindecat de cancer, pentru a putea purta discuții serioase. Pentru unii, care nu înțeleg dimensiunea jafului de la Dinamo, această zi poate fi una tristă. Vreau să-i asigur pe toți dinamoviștii că această zi înseamnă renașterea. Este prima zi din viitorul lui Dinamo. Singurul viitor care poate există – unul în care trebuie să știm să suferim pentru a ne putea bucura la final, unul în care trebuie să înțelegem că pentru a ne vindeca e nevoie să ne tratăm. Chiar dacă acest tratament este extrem de dureros. Astăzi, mai mult că oricând, toată suflarea dinamovistă trebuie să strângă rândurile. Dinamo va redeveni ceea ce a fost odată. Numai împreună putem reuși”.

Suma pe care Negoiță afirmă că a investit-o la Dinamo până în acest moment se ridică la 14 milioane de euro. „Am preluat clubul Dinamo București în luna martie a anului trecut. Judecând în mare parte cu sufletul, am simțit atunci că trebuie să salvez acest club. Și am făcut-o, clubul Dinamo obținând în două rânduri licență necesară pentru a rămâne în prima Liga. Efortul a fost unul enorm și a însemnat o investiție de peste 14 milioane de euro. Față de ultimii ani, în condițiile unor datorii enorme moștenite în urmă unui deceniu criminal din istoria lui Dinamo, am reușit să aducem echipa pe un loc patru, pentru prima oară după o lungă perioada în care formația s-a clasat sub această poziție. Vorbeam despre un deceniu criminal din istoria lui Dinamo, pentru că acest club a fost jefuit în mai multe feluri de-a lungul acestei perioade, fie că vorbim despre episoade clare astăzi, precum Dosarul Transferurilor, fie despre episoade ce s-au petrecut în spatele ușilor închise. Astfel, au rezultat transferuri, contracte cu jucători ori contracte comerciale foarte păguboase pentru club, dar extrem de avantajoase pentru unii dintre foștii acționari sau firmele acestora. Rezultatul jafului a fost unul extrem de dureros și palpabil: un club afundat în datorii, aproape fără nicio șansă la viitor”, a mai declarat acționarul dinamovist.

Dosarul a fost înregistrat cu numărul 16020/3/2014 în numele societății FC Dinamo 1948 SA, care administrrează clubul de fotbal din Liga I. Tribunalul București nu a acordat încă un termen pentru acest dosar.

Instanța va analiza cererea FC Dinamo și în cazul în care o va accepta va numi un administrator judiciar. Acesta din urmă va întocmi tabelul preliminar de creanțe până la un termen stabilit de Tribunalul București.

FC Dinamo este al cincilea club de Liga I care intră în insolvență în ultimii doi ani după FC Rapid, Gloria Bistrița, Universitatea Cluj și Oțelul Galați.

Omul de afaceri Ionuț Negoiță a devenit majoritar la Dinamo, în luna martie 2013, după ce a preluat acțiunile deținute de Nicolae Badea și pe cele ale lui Dragoș Săvulescu.

Negoiță a devenit acționar la Dinamo la începutul lunii august 2012, când a cumpărat, pentru o sumă de „câteva milioane” de euro, un pachet de 30 la sută din acțiunile clubului rămase în proprietatea lui Nicolae Badea și Dragoș Săvulescu după retragerea lui Cristian Borcea. O proporție de 10 la sută din acțiunile FC Dinamo se află în portofoliul vechii societăți care a administrat gruparea „alb-roșie”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii