Fotbalul românesc în 2013: performanțe puține, dar scandaluri multe

Fotbalul românesc în 2013: performanțe puține, dar scandaluri multe
Publicat: 28/12/2013, 14:38
Actualizat: 22/02/2019, 03:44

Anul 2013 a fost unul tumultuos pentru fotbalul românesc, cu puține performanțe pe plan sportiv, dar presărat cu probleme organizatorice la nivelul Ligii I, schimbări la vârful LPF și numeroase dueluri în justiție.

14 martie

După 17 ore de negocieri, omul de afaceri Ionuț Negoiță a preluat acțiunile deținute de președintele Consiliului de Adminsitrație, Nicolae Badea, și pe cele ale lui Dragoș Săvulescu, devenind acționarul majoritar al clubului FC Dinamo. Negoiță devenise acționar la Dinamo la începutul lunii august 2012, când a preluat, pentru o sumă de „câteva milioane” de euro, un pachet de 30 la sută din acțiunile clubului Dinamo, rămase în proprietatea lui Nicolae Badea și Dragoș Săvulescu, după retragerea lui Cristian Borcea.

O proporție de 10 la sută din acțiunile clubului se află în portofoliul vechii societăți care a administrat gruparea „alb-roșie”, restul de 90 la sută fiind acum în proprietatea lui Negoiță.

20 mai

Pentru prima oară, România s-a înscris oficial în cursa pentru organizarea unei mari competiții internaționale. Federația Română de Fotbal a depus candidatura oficială pentru găzduirea de meciuri din faza grupelor și a optimor de finală ale Campionatului European din 2020, ce va fi organizat în 13 orașe europene. Dosarele de candidatură vor fi depuse până cel târziu la 25 aprilie 2014, iar Comitetul Executiv al UEFA va alege cele 13 orașe în septembrie 2014.

La finalul anului, Federația Română de Fotbal a primit asigurări din partea Guvernului, că România se va obliga să respecte criteriile impuse de UEFA pentru organizarea partidelor de la CE 2020. Guvernul a dat o hotărâre, prin care a declarat de interes național turneul final al Campionatului European de Fotbal din 2020.

20 mai

Steaua rămâne pentru prima dată fără Gigi Becali, după 10 ani de la preluarea clubului. Finanțatorul formației Steaua, Gigi Becali, a fost condamnat definitiv de instanța supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc și fostul șef al Statului Major General Dumitru Cioflină. Cei trei au fost încarcerați în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferați la Penitenciarul Jilava.

Tot în acest an, Becali a mai avut alte două condamnări definitive, dispuse tot de instanța supremă, respectiv una de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina, și una de trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, pentru dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În 27 iunie, Tribunalul București a decis, după ce a judecat cererea de contopire a pedepselor lui Becali, să îi aplice acestuia un spor de șase luni de închisoare, finanțatorul Stelei având astfel o condamnare de trei ani și jumătate de detenție.

1 iunie

Petrolul Ploiești a câștigat pentru a treia oară în istorie Cupa României, învingând CFR Cluj, în finală, cu scorul de 1-0. Unicul gol al meciului a fost marcat de Bokila, în minutul 8. Petrolul nu mai câștigase un trofeu din 1995, când a învins Rapid în finala Cupei României, 5-3, după penaltiuri.

În actuala ediție de capionat, Petrolul Ploiești se află în luptă pentru câștigarea titlului, alături de Steaua și Astra Giurgiu. De la începutul anului 2014, la echipa pregătită de Cosmin Contra va evolua și internaționalul român Adrian Mutu, care va fi împrumutat de la gruparea franceză Ajaccio.

4 iulie

Fostul internațional Gheorghe Popescu a anunțat că va candida la alegerile pentru postul de președinte al Federației Române de Fotbal (FRF), care vor avea loc la 5 martie 2014. Alături de fostul internațional au fost prezenți Gheorghe Hagi și Bogdan Stelea, care se vor ocupa de departamentul tehnic al FRF și Ilie Dumitrescu, care va lucra în administrație împreună cu Gheorghe Popescu, în cazul în care fostul căpitan al FC Barcelona va câștiga alegerile.

În cursa pentru funcția supremă în fotbalul românesc s-au mai înscris președintele FR de Minifotbal, Răzvan Burleanu, fostul fotbalist Marcel Pușcaș și fostul președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram. În afară de aceștia, numele altor trei oameni de fotbal, Adrian Porumboiu, Gheorghe Chivorchian și Anghel Iordănescu, au fost vehiculate că se vor afla pe lista candidaților la funcția de președinte al FRF.

2 august

Rapid a retrogradat în liga secundă pentru prima dată după Revoluția din 1989, FRF punând în aplicare o decizie a TAS, care contesta dreptul echipei giuleștene de a evolua în Liga I.

Numărul de echipe din Liga I a reprezentat un subiect de dispută în această vară între FRF și LPF. Șeful de la Casa Fotbalului, Mircea Sandu, dorea 17 echipe în Liga I, câte au rămas după acordarea licențelor, în timp ce președintele de atunci al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a susținut un sistem cu 18 echipe pentru a evita o diminuare a sumei care revine anual cluburilor din vânzarea drepturilor TV.

Decizia finală a aparținut Comitetului Executiv al FRF, care a hotărât, la propunerea lui Dumitru Costin, reprezentantul AFAN, disputarea unui meci de baraj pentru menținerea în primul eșalon, între echipa Rapid, care nu a îndeplinit criteriul financiar din manualul de licențiere, și Concordia Chiajna, formația retrogradată sportiv cel mai bine clasată (locul 15 în sezonul precedent).

Barajul a fost câștigat de Rapid, la 13 iulie, cu 2-1 după prelungiri, dar Concordia s-a adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru revocarea hotărârii cu privire la disputarea acestuia, contestând totodată dreptul echipei giuleștene de a juca în primul eșalon, în condițiile în care nu are licență.

Gruparea giuleșteană s-a adresat mai apoi Tribunalului Federal elvețian pentru a constesta decizia TAS din 2 august prin care Federația Română de Fotbal a fost obligată să înregistreze CS Concordia Chiajna în campionatul Ligii I pentru sezonul 2013/2014, în locul SC FC Rapid SA. Instanța de la Lausanne a anulat astfel decizia luată de Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal în 6 iulie 2013, cu privire la meciul de baraj dintre CS Concordia Chiajna și SC FC Rapid SA.

FC Rapid a început sezonul 2013-2014 în Liga I, unde a disputat două jocuri, apoi a fost nevoită să înceapă campionatul în eșalonul inferior.

27 august

FC Steaua s-a calificat în grupele Ligii Campionilor, grație golurilor mai multe marcate în deplasare în cele două manșe ale play-off-ului disputat împotriva formației poloneze Legia Varșovia (scor general 3-3).

În grupele LC, formația pregătită de Laurențiu Reghecampf a stabilit însă un record negativ, de 23 de meciuri fără victorie în Liga Campionilor. Ultimul succes al steliștilor în Liga Campionilor s-a înregistrat la 13 septembrie 2006, atunci când s-au impus, în deplasare, cu scorul de 4-1, în fața echipei Dinamo Kiev.

6 septembrie

Reprezentativa de fotbal a României a înregistrat în meciul cu Ungaria, scor 3-0, victoria la cel mai mare scor în fața naționalei țării vecine, cu care s-a confruntat pentru a 22-a oară. Golurile au fost marcate de Ciprian Marica ‘2, Mihai Pintilii ’31 și Cristian Tănase ’88.

Bilanțul direct al întâlnirilor cu Ungaria a rămas însă nefavorabil României, care are 5 victorii, 6 egaluri și 11 înfrângeri, golaveraj 25-47.

Cu ocazia partidei de pe Arena Națională, la care au asistat peste 40.000 de suporteri, au avut loc mai multe incidente între suporterii români și cei maghiari. Un bilanț al Poliției Române a arătat că s-au aplicat 25 de sancțiuni contravenționale și 88 de persoane au fost duse la Poliție pentru cercetări, cinci dintre acestea fiind reținute. Jandarmeria a anunțat că doi jandarmi români au fost răniți și 16 fani unguri au interdicție pe stadioane în următorul an, după incidentele din ziua meciului România – Ungaria. Totodată, au fost duse la secția de poliție și au fost reținute 62 de persoane.

16 octombrie

Naționala României și-a asigurat prezența la barajul de calificare pentru Cupa Mondială din 2014, după ce a încheiat pe locul doi în Grupa D a preliminariilor din zona Europa, după Olanda, dar înaintea Ungariei și Turciei. În ultima partidă din cadrul grupelor România a învins Estonia, scor 2-0, iar Olanda a trecut de Turcia, scor 2-0. Naționala lui Victor Pițurcă a acumulat 19 puncte în Grupa D, ocupând locul doi, sinonim cu prezența la barajul pentru CM. Olanda era deja calificată la CM, ocupând primul loc în grupă, cu 28 de puncte.

După cum se știe însă, echipa pregătită de Victor Pițurcă a ratat calificarea la turneul final, pierzând barajul cu Grecia, scor 1-3 și 1-1.

În luna decembrie, Anghel Iordănescu a fost numit director tehnic al Federației Române de Fotbal, având prerogative și la echipa națională de seniori, pregătită de Victor Pițurcă.

14 noiembrie

Dumitru Dragomir pierde alegerile la președinția Ligii Profesioniste de Fotbal. Alegerile au fost câștigate de contracandidatul său, Gino Iorgulescu, cu scorul de 11-7. Dumitru Dragomir era președintele LPF din 1996, fiind reales în această funcție în octombrie 2000, când l-a avut contracandidat tot pe Iorgulescu, în noiembrie 2005 și în noiembrie 2009.

Atât înainte cât și după alegeri, Dragomir a acuzat faptul că Gino Iorgulescu a primit ajutor politic pentru a deveni președinte al LPF.

Cu o seară înaintea alegerilor Gino Iorgulescu s-a întâlnit la un hotel din București cu premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea și cu zece oficiali ai unor cluburi de fotbal.

Cele zece evenimente sunt prezentate în ordine cronologică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia