Kamila Valieva a primit permisiunea să concureze în continuare la Jocurile Olimpice de la Beijing. Comitetul Olimpic american se declară dezamăgit de decizie

Kamila Valieva a primit permisiunea să concureze în continuare la Jocurile Olimpice de la Beijing. Comitetul Olimpic american se declară dezamăgit de decizie
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14/02/2022, 11:21

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis luni să îi permită patinatoarei ruse Kamila Valieva să concureze în continuare la Jocurile Olimpice de la Beijing, în pofida faptului că a fost testată pozitiv la un control antidoping din luna decembrie.

Astfel, Valieva va putea să participe la competiția individuală de patinaj artistic programată pentru marți, informează Agerpres.

Instanța sportivă a ridicat, astfel, suspendarea provizorie impusă de Agenția rusă antidoping (RUSADA) împotriva sportivei de 15 ani. Potrivit TAS, interzicerea participării ei la competiție înaintea examinării fondului cauzei i-ar putea provoca acesteia „prejudicii ireparabile”.

Decizia a fost salutată de Comitetul Olimpic Rus (ROC), care a calificat decizia drept „cea mai bună veste a zilei”.

„Toată ţara o susţine, precum şi toate patinatoarele noastre din concursul individual”, a transmis ROC.

Deciza a fost, însă, criticată de Comitetul Olimpic American, care s-a declarat „dezamăgit” de hotărârea TAS.

„Suntem dezamăgiți de mesajul trimis prin această decizie. Este responsabilitatea colectivă a întregii comunități olimpice să protejeze integritatea sportului. Sportivii au dreptul să ştie că se luptă cu aceleaşi şanse. Din păcate, astăzi, acest drept a fost încălcat. Acest lucru pare a fi un nou capitol din sistemul generalizat de dopaj din Rusia. Știm că acest caz nu e închis încă, și le cerem tuturor din cadrul mișcării olimpice să continue să lupte pentru un sport curat, în numele sportivilor din întreaga lume”, a transmis Comitetul Olimpic American prin vocea președintelui Sarah Hirshland.

Kamila Valieva, testată pozitiv la trimetazidină

Kamila Valieva a fost recent testată pozitiv pentru trimetazidină, un medicament folosit pentru sistemul cardiovascular.

Trimetazidina este un medicament care crește fluxul de sânge către inimă și limitează variațiile rapide ale tensiunii arteriale.

Medicamentul nu este aprobat pentru utilizare în SUA și se regăsește pe lista de substanțe interzise a Agenției Mondiale Antidoping încă din 2014.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Comitetului Internațional Olimpic, Mark Adams, a explicat că „toată lumea” face „tot posibilul pentru a regla această situaţie cât mai rapid posibil”.