Marius Tucă Show | Mircea Lucescu: Echipele mici nu mai au acces la masa bogaților

Publicat: 08/06/2019, 10:00
Actualizat: 08/01/2020, 21:36

Mircea Lucescu a arătat că echipele mari care au reușit să se impună au o istorie, tradiție, putere financiară și putere sportivă.

„Echipele mari, echipele care câștigă titluri, sunt cele care au istorie, nu ca la noi unde erau echipe care apăreau peste noapte ,care câștigau și dispăreau, istorie trebuie să ai pentru că nu te acceptă lumea mondială a sportului, tradiție, adică să câștigi titluri și atunci chiar dacă ai un moment de cumpănă, poți reveni și încrederea suporterilor există, putere financiară pentru că fără asta nu se mai poate. Iar cum se distribuie în momentul de față banii în competițiile europene, întotdeauna sunt în avantaj echipele mari ca de altfel le fac și mai puternice, își pot permite să arunce pe piață zeci de milioane, sute de milioane de euro pentru a lua un jucător. Și putere sportivă care e foarte importantă, adică accesul pe care îl ai la Comisiile Europene, la UEFA la FIFA, peste tot, de o manieră se tratează o echipă de acest fel și de altă manieră echipele mici”, a afirmat fostul selecționer.

Mircea Lucescu a ilustrat inclusiv cu propria experiență ce înseamnă să fii o echipă mică într-o competiție mare.

„Mă uitam la mine dacă s-ar fi întâmplat meciul cu Ucraina, fiind antrenorul echipei Turciei, cu 2 goluri nevalabile unul este afară, altul în offside, nu am făcut decât să arăt arbitrului că a greșit, nu am făcut nimic altceva. M-au lăsat primul meci cu Croația, am câștigat cu Croația și al doilea meci m-au trimis în tribună cu o zi înainte de meci. Toate astea s-au făcut în favoarea cuiva. Îmi aduc aminte când Irlanda, chiar dacă juca împotriva Franței, într-un meci unde Franța a câștigat 1-0 a fost un scandal imens în Europa occidentală de greșeala pe care a făcut-o arbitru atunci. Deci, și nu spun că este intenționat, este o distanță psihologică, o spun italienii, față de echipele mari și față de jucătorii mari, există o altfel de înțelegere față de jucătorii proveniți mai ales din părțile astea estice ale Europei”, a explicat antrenorul.

Acesta a susținut ca pentru echipele din estul Europei să ajungă în finalele unei cupe europene, inclusiv cupa UEFA, competiție în care au început să se bată și echipele mari datorită faptului că atrage bani mulți.

„Acum spun, e foarte greu pentru echipele din est să mai ajungă în fazele finale ale competițiilor, adică dacă una dintre ele ajunge în sferturi de finale ca și cum a câștigat Champions League sau Europa League. A mai fost o perioadă, posibilitatea de a câștiga Cupa UEFA, acum și acolo sunt echipele foarte mari pentru că și acolo au început să fie bani mulți, pentru că acolo este și interes deosebit, un titlu înseamnă foarte mult, ați văzut ce a fost și la ultimul meci Chelsea cu Arsenal, și de aceea e foarte greu. Atâta timp cât campionatele astea ale Europei nu ajung la nivelul campionatelor din vest e foarte greu, sunt cinci campionate mari ale Europei și al șaselea se mai vede, pentru că al 6șaselealea campionat este considerat în funcție de participarea suporterilor, participarea publicului”, a explicat Mircea Lucescu.

În opinia sa, jocul slab și pierderea unei competiții nu trebuie să fie argumente pentru publicul spectator care „ar fi trebuit să vină la stadion indiferent dacă își iubește echipa de suflet”.

Mircea Lucescu a mai spus că la Liverpool, dar și la celelalte echipe s-a investit enorm, aspect ce poate fi remarcat prin imaginea pe care și-au creat-o și banii pe care îi iau din drepturile de televizare.

„Și cum te poți lupta cu aceste echipe care iau cei mai tari jucători… pe aceste echipe nu le poți bate decât cu o extraordinar de bună organizare de joc, cu posibilitatea de a construi o echipă o perioadă mai lungă, surprinzându-i printr-o foarte bună pregătire”, a spus fostul selecționer.

El a amintit de anii 90, când rivalitatea Steaua-Dinamo, în special, și cu Craiova au creat echipe, jucători, stare de spirit și au umplut la refuz stadioanele.

Cu toate acestea, Mircea Lucescu e categoric în ceea ce privește șansele echipelor din estul Europei să ajungă la masa bogaților.

„Nu, încă mult timp de acum încolo. Singura țară care ar mai putea face lucrul acesta este Rusia. Și-au pus la punct infrastructura, stadioane extraordinare peste tot, suporterii au început să vină în număr din ce în ce mai mare, au creat o rivalitate între echipe…”, a explicat antrenorul.

Numai că și Rusia are probleme în atrage mari jucători la cluburile sale, una dintre ele fiind condițiile meteo.

„E foarte greu să suporți iarna rusească, să faci transferele, voiajele de aproape 4-5 -6 ore, ajunge dimineața, e foarte greu pentru jucătorii mari să suporte astfel de condiții”, a spus Mircea Lucescu.

În opinia sa, Turcia ar fi putut să câștige în competițiile europene deoarece a investit enorm în echipe precum Galatasaray, Beșiktaș, Fenerbahce, chiar cu riscul falimentului, acestea acumulând datorii de câte 400 de milioane de euro datorii.

„Deci e foarte greu, tot din dorința de a ajunge să joace în fazele finale ale competițiilor europene, au permis echipelor să joace cu străini. Galatasaray a câștigat campionatul acesta cu 11 jucători permanent pe teren, străini, nici un jucător turc. Celelalte câte 7-8-9, chiar și echipele mai mici. Sigur asta a creat un campionat interesant, destul de puternic și foarte urmărit de suporteri, dar nu a fost de ajuns în a face pasul în Europa”, a mai spus Mircea Lucescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât