Marius Tucă Show | Mircea Lucescu: Nu facem prea mult să aducem românii pe stadioane

Publicat: 08/06/2019, 13:55
Actualizat: 08/01/2020, 21:36

Mircea Lucescu a declarat la emisiunea Marius Tucă Show că pe vremea când a antrenat Dinamo a încercat să cimenteze relația dintre jucători și spectatori.

„Românul este pasionat de fotbal, cred că nici nu facem prea mult în a-l aduce la stadion.(…) Foarte important, duceam jucătorii în școli, aveam întâlniri, invitam școlile la meciuri și ușor, ușor Dinamo a devenit o echipă care avea un public senzațional. E adevărat că întotdeauna copiii țin cu echipa învingătoare, dar trebuie să îi atragi pe copii când reușești niște performanțe și să îi ții alături, că asta nu se uită”, a explicat antrenorul.

Întrebat de Marius Tucă dacă lipsește patriotismul din fotbalul românesc, Mircea Lucescu a răspuns: „Nu, lipsește posibilitatea de a le permite să fie patrioți, pentru că joacă foarte mulți străini, foarte mulți străini joacă și în fotbalul nostru care nu au cum să fie… sigur unii dintre ei au reușit cum a fost Morais care acum joacă în echipa Ucrainei, adică a trecut pe la Sofia, pe urmă la Ucraina…iubeam România în tot ceea ce făceam”.

Fostul selecționer a susținut că de vină este educația și a dat exemplul copiilor din Turcia, impregnați cu un naționalism feroce.

„Da, dar nu e vina lor, e vina noastră, e vina educației pe care o dăm copiilor noștri. Păi, du-te în Turcia și vezi cum copii crescuți de la vârsta de trei anu, cu ce naționalism feroce sunt impregnați. Vorbesc de copii, nu mai vorbesc la nivelul ăsta … steagurile peste tot, tribunele sunt pline numai de steaguri, imnul se cântă peste tot. Echipa națională a ajuns la Eskișehir am coborât din avion și au dus copiii să ne întâmpine, nu știu cum, erau copii așa mici de șase ani, și veneau la noi cu o agresivitate, credeau în asta. Copiii noștri mai cred în așa ceva? Sunt ei crescuți și educați în spiritul ăsta? Să aibă un patriotism de genul ăsta, că pe urmă se atenuează pe parcurs… dar cei care simt cel mai tare apartenența la țară sunt copiii, ei sunt mai tari decât oricine. Ei, mai facem noi lucrurile aceasta să continue, să persiste? Eu cred că nu… Am văzut sunt educatori, totul depinde de educatori care au acest spirit și care reușesc să transmită copiilor această stare, dar sunt alții care sunt indiferenți. Indiferența este caracteristica omului cea mai de… și omoară”, a subliniat Mircea Lucescu.