New York Times rememorează finala Cupei Davis 1972: „Scandalagiul viclean Ion Țiriac a aplicat strategiile sale”. Cum a intervenit Ceaușescu pentru ca meciul să aibă loc

New York Times rememorează finala Cupei Davis 1972: „Scandalagiul viclean Ion Țiriac a aplicat strategiile sale. Cum a intervenit Ceaușescu pentru ca meciul să aibă loc
Publicat: 15/10/2013, 16:33
Actualizat: 29/07/2014, 21:33

Cotidianul american The New York Times publică povestea nespusă a finalei Cupei Davis din 1972, desfășurată la București, între România și SUA, și câștigată de americani cu 3-2.

„Finala din 1972 a fost cu adevărat dramatică, istoricii tenisului o consideră una dintre cele mai frumoase finale din istorie”, scrie New York Times.

Sursa notează că finala a avut loc la numai șase săptămâni după ce 11 membri ai echipei olimpice israeliene au fost uciși de palestinieni, iar, în acea perioadă, România era o țară „prietenă cu palestinienii”. Pericolul era cu atât mai mare cu cât doi dintre componenții echipei naționale de tenis a SUA erau evrei. „Un avion Air France a ajuns la București, la începutul lui octombrie 1972. 24 de oameni așteptau la scară, aveau jachete de piele, mitraliere pe umăr, iar unii aveau cuțite la glezne”, scrie New York Times. De altfel, jucătorul american Harold Solomon a fost ținut pe bară în finala Cupei Davis, tocmai fiindcă era evreu.

New York Times scrie că antrenorul americanilor, Dennis Ralston, a fost avertizat de antrenorul echipei de Cupa Davis a Australiei, Neale Fraser, să nu vină în România. Fraser a jucat la București în primăvara lui 1972 și susține că a pierdut după ce a fost „furat” de arbitri. „Nu poți câștiga, pentru că nu te vor lăsa. Nu ai idee în ce te bagi”, a declarat atunci Fraser.

Până la urmă, SUA au venit la București, dar numai după o intervenție a președintelui Richard Nixon, care îl aprecia pe Nicolae Ceaușescu, deoarece acesta a refuzat să se alieze cu sovieticii, în ruperea relațiilor cu Israelul, și să participe la invadarea Cehoslovaciei. De altfel, Ceaușescu i-ar fi promis lui Nixon că meciul se va desfășura în condiții bune, astfel că Departamentul de Stat al SUA a acceptat ca echipa să meargă în România.

În acea finală, România a folosit doar doi jucători, pe Ilie Năstase, numit de New York Times „un playboy de 26 de ani, campion en-titre la US Open”, și pe Ion Țiriac, numit „scandalagiu viclean”.

Motivul pentru care Țiriac i-a enervat pe americani este faptul că acesta ar fi trișat în meciul cu Tom Gorman. „Țiriac era condus cu 2-0 la seturi, moment în care a început să aplice strategiile sale: s-a dat bine pe lângă arbitrii de tușă, pentru ca deciziile controversate să fie luate în favoarea sa, s-a așezat într-un scaun în timpul jocului, pentru a rupe ritmul lui Gorman, și, când servea Gorman, Țiriac privea în pământ, pentru a-l obliga pe Gorman să se oprească”, scrie New York Times.

În acea partidă, Țiriac a revenit și a câștigat cu 3-2. Arbitrul Enrique Morea a declarat că nu a mai văzut niciodată atâtea înșelătorii într-un singur meci. „Arbitrii de tușă vedeau numai ce voia Țiriac”, declara Morea. New York Times scrie că, în timpul partidei respective, unii dintre jucătorii americani au vrut să plece acasă. „Dacă plecăm acum și îi lăsăm să câștige, e ca și cum ar câștiga de două ori”, le-a spus atunci jucătorul de origine evreiască Harold Solomon.

În final, SUA au învins România cu 3-2: Stan Smith a câștigat ambele meciuri la simplu cu Țiriac și Năstase, dar și meciul de dublu, în care a făcut pereche cu Erik van Dillen. De partea cealaltă, Țiriac și Năstase l-au bătut pe Tom Gorman, în celelalte două partide. „Din păcate, finala Cupei Davis din 1972 a fost doar o altă finală pierdută”, a fost singurul comentariu al lui Ion Țiriac.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?