Premieră absolută în România: Sâmbătă și duminică, la Râșnov – două etape de Cupă Mondială feminin la sărituri cu schiurile

Publicat: 26/02/2014, 20:39
Actualizat: 27/09/2018, 19:29

După Festivalul Olimpic de Iarnă al Tineretului European (FOTE 2013) din urmă cu un an, România bifează la finele acestei săptămâni o nouă premieră absolută: două etape de Cupă Mondială feminin la sărituri cu schiurile, ce se vor desfășura sâmbătă și duminică pe trambulina K 90 metri a ultramodernei arene de sporturi de iarnă de pe Valea Cărbunării din Râșnov.

Trambulina – care are dimensiunea la 106 metri – a fost construită în urmă cu aproape doi ani lângă cele trei trambuline ridicate de concernul OMV în cadrul programului „Move & Jump” menit să promoveze România, până în 2017, în Top 10 mondial la sărituri cu schiurile. Din păcate însă, cum se întâmplă îndeobște la noi, mai-marii Ministerului Dezvoltării Regionale, de la Elena Udrea până la Liviu Dragnea, au „uitat” de cele 3,7 milioane de lei pe care acest minister le datorează constructorului încă din toamna lui 2012!

La startul competiției de pe Valea Cărbunării se vor alinia 46 de sportive din 13 țări: câte șase din Germania, Japonia, Rusia și Slovenia, cinci din Norvegia, câte trei din Franța, Austria și Italia, câte două din Elveția, Cehia și SUA și câte una din din Finlanda și România. În fruntea acestora – germana Karina Vogt, 22 ani, prima campioană olimpică din istoria probei, titlu obținut recent la JO de la Soci, japoneza Sara Takanashi, 17 ani, lidera detașată a actualei ediții a Cupei Mondiale, austriaca Daniela Iraschko-Stolz, 31 ani, veterana competiției și românca Daniela Vasilica Haralambie, 16 ani, multiplă campioană națională și prima reprezentană a României în Cupa Mondială, pe lângă celelalte competiții internaționale organizate de Federația Internațională de Schi. „Dacă va reuși să facă față emoțiilor inerente unui asemenea concurs, mai ales că se desfășoară acasă, în fața publicului propriu, Dana ar putea obține cel puțin o clasare în primele 20 de locuri, dacă nu chiar mai sus, ceea cear însemna o revanșă binemeritată pentru ratarea la mustață, cum se zice, a participării la Jocurile Olimpice de la Soci”, a declarat Florin Spulber, antrenorul coordonator al loturilor naționale de sărituri cu schiurile.

Programul celor două etape românești ale Cupei Mondiale – care vor fi transmise în direct de TVR1, TVR HD și Eurosport, precum și de câteva posturi TV din Austria, Germania, Japonia și Norvegia – debutează joi cu festivitatea acordării numerelor de concurs, organizată în incinta Cetății Râșnov, după care, vineri, este programat antrenamentul oficial. Etapa de sâmbătă va începe la ora 15, iar cea de duminică la ora 14, 30, la ambele accesul publicului fiind gratuit.

Potrivit primarului Râșnovului, Adrian Veștea, coordonatorul a tot ce ține de organizarea competiției, pentru desfășurarea ireproșabilă a acesteia au fost mobilizați și aproape 200 de voluntari, majoritatea acestora la înzăpezirea trambulinei și a zonei de aterizare. Ca și la JO de la Soci – a mai adăugat edilul Râșnovului – zăpada provine dintr-un depozit de câteva zeci de mii de metri cubi aflat în pădure, la câțiva kilometri distanță de Valea Cărbunării și amenajat anume pentru a face față lipsei zăpezii din cauza temperaturilor diurne de plus 10-15 grade Celsius din această perioadă. Pe lângă acestea, a mai precizat Adrian Veștea, Primăria Râșnov va asigura, din bugetul local, și premiile pentru cele două etape ale Cupei Mondiale, totalizând 36.000 de euro brut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere