România a câștigat primul titlu la baschet 3X3 din istorie

Publicat: 08/09/2014, 10:00

Naționala de baschet 3×3 a Europei a cucerit aseară, la București, primul trofeu continental din istorie, învingând după o finală dramatică naționala similară a Sloveniei, scor 18-16.

Este și primul trofeu european la nivel de echipe naționale de seniori pentru baschetul românesc, care vine în anul în care Sport Arena Streetball (www.3la3.ro, www.facebook.com/SportArenaStreetball), principalul promotor al baschetului 3×3 în România, a sărbătorit cel de-al zecelea sezon competițional.

Ca orice rezultat de anvergură, câștigarea titlului european la baschet 3×3 are în spate o istorie. O istorie scurtă, recentă, care a început în anul 2005:

Un turneu de baschet 3×3, cu 32 de echipe participante, pe terenurile nou construite în Universitatea Politehnica București. Acest turneu care a dezvoltat continu mișcarea „baschet la un panou” pe durata a 10 ani și a contribuit decisiv la succesul istoric, duminicăƒ seară, în Piața Universității.

Construit în primul rând din pasiune pentru baschet și cu investiții suportate de cele mai multe ori din propriul buzunar, drumul baschetului 3×3 de la statutul de sport recreațional la cel de disciplină care se află foarte aproape de a intra pe listă la Jocurile Olimpice a fost pavat în România, pe terenurile Sport Arena din Politehnică sau pe cele instalate în locuri emblematice din centrul Bucureștiului.

Nu întîmplător, la finele anului trecut, după turneul FIBA Raiffeisen Bucharest Challenger 2013, celebra revistă Americană Sports Illustrated a numit Piața Universității că fiind a€œMecca baschetului 3×3″, o locație perfectă pentru o disciplină nouă, urbană, dinamică, în plină ascensiune.

Numărul de echipe participante la turneele Sport Arena Streetball a crescut an de an, competiția devenind un adevărat fenomen la nivel național, cu mii de jucători anual iar modelul campionatului organizat de Sport Arena Streetball a fost extrapolat la nivel global de către Federația Internațională de Baschet sub forma FIBA 3×3 World Tour, acolo unde echipele românești au avut evoluții excelente.

Toate aceste evenimente Sport Arena Streetball nu ar fi fost posibile dacă alături de Sport Arenă și ACS Sport Promotion nu ar fi existat parteneri care au crezut în proiect și au contribuit constant la creșterea fenomenului 3×3 în România: Raiffeisen Bank, Gatorade, Ursus, The Group.

Pasul din acest an, reușit împreună cu Federația Română de Baschet a fost aducerea acestei prime ediții a Campionatelor Europene 3×3 la București.

Iar mai departe, povestea a fost dusă către titlul continental de către Angel Santana, Cătălin Vlaicu, Bogdan Popescu și Vasile Ștefan, componenții de aur ai României, care au reușit în drumul către primul loc să-și ia revanșa în fața Lituaniei, pentru înfrângerea de la Mondiale, dar și în față Sloveniei, pentru înfrângerea din grupe, de la București.

Cei patru băieți, care în aceeași formulă au câștigat toate turneele Sport Arena Streetball din acest sezon aniversar, au ieșit pe locul doi la Raiffeisen Bank Bucharest Challenger precum și pe locul 8 la Mondialele de la Moscova din acest an, au reușit acum să meargă până la capăt și să pună România pe harta baschetului continental.

Povestea celor 10 ani de baschet 3×3 în România este amintită și în prima declarație după finală a președintelui FR Baschet, Horia Păun: „Este un succes meritat după 10 ani de muncă. România a fost pionier în această disciplină iar acum culegem roadele. Am avut un public senzațional în aceste trei zile în București și în final ne-am bucurat împreună atunci când s-a cântat imnul României la festivitatea de premiere.”

Trebuie menționat faptul că Federația Română de Baschet a reușit să convingă cluburile unde joacă componenții echipei naționale de 3×3 (Angel Santana a€“ Știința București, Bogdan Popescu a€“ BC Timișoara, Cătălin Vlaicu și Vasile Ștefan a€“ CS Energia Tg. Jiu) să permită celor mai buni jucători de 3×3 din România să fie prezenți la reunirea echipei într-o perioadă în care jucătorii sînt angrenați în cantonamente și meciuri de pregătire.

Emoțiile pentru fanii baschetului 3×3 din România nu se vor opri aici în 2014, peste doar o lună, între 11-12 octombrie, Team Bucharest, cu Angel Santana, Cătălin Vlaicu și Vasile Ștefan în componență, va luptă la Tokyo în finala mondială a FIBA 3×3 World Tour.

FOTO: Cosmin Moței/3la3.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Trei zodii care vor avea succes pe plan amoros în următoarele zile
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii