România a ratat pentru a patra oară consecutiv calificarea la Cupa Mondială

România a ratat pentru a patra oară consecutiv calificarea la Cupa Mondială
Publicat: 26/12/2013, 13:34
Actualizat: 31/01/2019, 22:23

Echipa națională de fotbal a României a ratat în toamnă, în urma meciurilor din play-off cu Grecia, pentru a patra oară consecutiv, calificarea la o ediție a turneului final al Cupei Mondiale.

În 2013, România a disputat 12 partide, dintre care opt oficiale și patru amicale, obținând cinci victorii, remizând de trei ori și pierzând de patru ori, golaverajul fiind 22-19.

Echipa națională a debutat în 2013 cu o înfrângere drastică la 2 februarie în partida amicală cu Polonia, scor 1-4, disputată la Malaga, singura reușită a „tricolorilor” fiind realziată de Gheorghe Grozav. Totuși, în această partidă, Victor Pițurcă nu a avut la dispoziție și jucătorii care evoluează în campionatele din străinătate.

După încă un amical cu Australia, câștigat cu 3-2 (goluri Tănase, Stancu și Torje) la 6 februarie, România și-a continuat parcursul în grupa D cu o „dublă de foc” cu Ungaria, la Budapesta, și Olanda, la Amsterdam.

La 22 martie, România a întâlnit Ungaria, în deplasare, într-o partidă disputată fără spectatori după incidentele provocate de fanii maghiari la un amical cu Israelul. După o partidă mediocră, în care greșelile din apărare și ratările exasperante, unele cu poarta goală, au excelat în jocul românilor, „tricolorii” au obținut în prelungirile partidei o remiză nesperată, prin reușita lui Alexandru Chipciu, după ce Ungaria a condus cu 1-0 și 2-1.

La patru zile distanță, a urmat la Amsterdam cea mai drastică înfrângere din această campanie de calificare, un sec 4-0 administrat de Olanda unei trupe care nu își revenise din punct de vedere psihic și fizic după meciul de la Budapesta, iar lucrurile începeau să se complice, mai ales că Turcia dădea semne de revenire în cursa calificării.

După încă două partide amicale cu Trinidad-Tobago (4-0) și Slovacia (1-1), România întâlnea Ungaria, contracandidata cea mai periculoasă până la acel moment în cursa calificării. În fața a circa 38.000 de spectatori, reușitele lui Marica, Pintilii și Tănase au asigurat cea mai mare victorie din istorie a României în fața Ungariei.

După doar câteva zile urma Turcia, iar un rezultat de egalitate în acest meci ar fi asigurat, în proporție foarte mare accederea României în play-off-ul Cupei Mondiale, însă înfrângerea de pe teren propriu cu 2-0 făcea ca „tricolorii” să stea la mâna rezultatelor Olandei cu Ungaria și Turcia.

Olandezii, deja calificați înaintea ultimelor două meciuri, au jucat la aceeași intensitate și au câștigat meciurile cu Ungaria (8-1) și Turcia (2-0), astfel că victoriile României din Andorra (4-0) și de pe teren propriu cu Estonia (2-0) au facilitat accesul în barajul pentru Cupa Mondială din Brazilia.

După o campanie de calificare cu rezultate și evoluții contradictorii, selecționata pregătită de Victor Pițurcă a reușit să acceadă în play-off-ul Cupei Mondiale pentru prima oară în ultimii 12 ani. România a fost repartizată în urna a doua, astfel că printre posibilii adversari s-au numărat Portugalia, Ucraina, Grecia sau Croația. În cele din urmă s-a stabilit ca România să joace împotriva Greciei, iar manșa tur să aibă loc la Atena.

Majoritatea suporterilor își dorea ca România să întâlnească Grecia, un adversar mai slab cotat la prima vedere, o echipă care nu înscrisese decât 12 goluri în cele zece meciuri ale grupei din care mai făceau parte Bosnia-Herțegovina, Slovacia, Lituania, Letonia și Liechtenstein. Și jucătorii români considerau bătrânesc jocul campionilor europeni din 2004.

La 15 noiembrie, în urma unui meci în care nimic nu a mers în jocul naționalei lui Pițurcă, Grecia și-a redescoperit „pofta” de gol și a marcat de trei ori în poarta lui Bogdan Lobonț, un jucător care în acest sezon nu evoluase decât pentru prima reprezentativă, profitând de greșelile mari din apărarea „văduvită” de prezența lui Vlad Chiricheș, care era accidentat.

Pe lângă jocul slab al României, greșelile de arbitraj și greșelile tactice ale lui Pițurcă au făcut ca România să cedeze prima manșă cu 3-1 (Mitroglu ’14, ’67 și Salpingidis ’21, respectiv Bogdan Stancu ’19), însă reușita „Motanului” păstra speranța în tabăra tricoloră.

Totuși, în retur, grecii, specialiști în jocul pe contraatac, le-au lăsat inițiativa românilor și au „lovit” după o fază în care Mitroglou a dejucat pasul la ofsaid al apărării tricolore și a înscris. România a revenit în meci prin autogolul lui Torosidis din minutul 55, și-a mai creat câteva ocazii, însă nu a mai putut înscrie.

Astfel, România ratează pentru a patra oară consecutiv calificarea la un turneu final al Cupei Mondiale și așteaptă ziua de 23 februarie pentru tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului European din 2016, unde aproape jumătate dintre federațiile membre ale UEFA vor accede la competiția găzduită de Franța.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top