Scandarea galeriei steliste pe care Gigi Becali vrea să înregistreze la OSIM. „Îți vine să o cânți, e așa frumoasă. Eu o cânt”. UPDATE- OSIM: are un consilier prost

Scandarea galeriei steliste pe care Gigi Becali vrea să înregistreze la OSIM. Îți vine să o cânți, e așa frumoasă. Eu o cânt. UPDATE- OSIM: are un consilier prost
Publicat: 02/10/2012, 19:31
Actualizat: 02/02/2019, 05:54

Finanțatorul FC Steaua, Gigi Becali, a susținut ieri o conferință de presă alături de deputatul Mădălin Voicu și de șeful „staborurilor” din etnia romă, Florin Motoi, pentru a aduce argumente împotriva acuzelor de rasism, însă a precizat că nu va angaja niciodată un homosexual sau un „pocăit”.

„Discriminarea înseamnă ură, iar la noi nu a existat ură, și o voi spune de o sută de ori pentru a înțelege și cei de la CNCD. Nu pot avea ură țigani contra țigani, pentru că în galeria Stelei sunt cei mai mulți țigani. Este vorba de dușmănie, o rivalitate între galerii. Se cânta împotriva galeriei, nu împotriva țiganilor. Treaba e nasoală pentru că la CNCD e un ungur. Toți sunt unguri și spun că Steaua discriminează. CFR îi pune. La CNCD toți sunt unguri și îmi dau mie amenzi. Eu am aceeași dragoste și pentru homosexuali și pentru ceilalți. Dar trebuie să înțeleagă lumea că un homosexual nu poate să joace într-o echipă de fotbal. Fac baie dezbracați, cutare, nu le mai arde la ăia să dea gol. Eu îi iubesc pe toți la fel, dar cum să angajez homosexual fotbalist? Eu îi iubesc, dar nu pot să fie într-o echipă. Echipa aia nu o să câștige niciodată. Unul îi sleiește pe toți de putere. Nu iau niciodată nici pocăiți. Îl iubesc la fel cum îi iubesc pe creștini-ortodocși. Eu consider că am ghinion cu el. Pocăiții sunt dintr-o sectă satanică. Eu aleg cu cine lucrez, nu urăsc. Încerc să le salvez sufletul”, a declarat Becali.

Oficialul grupării steliste a mai spus că s-a gândit să înregistreze la OSIM o scandare a galeriei, legată de romi: „Bă, dar vrei să-ți zic ceva? Melodia aia a naibii, dacă nu-ți vine să o cânți… Aia cu «am avut și vom avea mereu». Îți vine să o cânți, e așa frumoasă. Eu o cânt. E melodia frumoasă, o cânt singur, îmi pun lacăt la buze să nu o mai cânt, pentru că mă obișnuiec așa. Melodic îmi place. M-am gândit să mă duc la OSIM și să înregistrăm melodia. Dar nu ne dă voie textul, dar punem altceva în loc, ceva sinonim, ceva care să semene cu «ți». Cum să fie discriminare, când noi glumim?”.

REACȚIA OFICIULUI PENTRU INVENȚII

Contactați de gândul, reprezentanții Oficiului de Stat pentru Inveții și Mărci (OSIM) spun că șansele lui Gigi Becali legate de o astfel de înregistrare sunt infime. „99,99%, examinatorul va găsi incident aplicabil. (…) Totuși, din stres, viteză, solicitarea poate trece”, este de părere Petre Ohan, director al Direcției Apeluri din cadrul Oficiului. El mai spune că, în mod sigur, această cerere nu va trece neobservată.

În același timp, Florin Popa, purtătorul de cuvânt al OSIM, declară că „după cum sună sloganul, nu are nicio șansă de izbândă. Becali ori are un consilier prost, ori vrea să forțeze niște lucruri”. „Oricum se respinge. Nu putem permite așa ceva” mai spune Popa.

Gigi Becali s-a întrebat dacă nu cumva este și patronul FC Rapid, George Copos, de etnie romă. „Auzi, dar tu crezi că George Copos nu e țigan? Pentru că eu îi spun bulibașă”, l-a întrebat Becali pe Voicu, deputatul răspunzându-i că George Copos și-a făcut operație și „i-a trecut”.

Pentru a preîntâmpina anumite scandări la partida cu CFR Cluj, de duminică, din cadrul etapei a XI-a, Becali a spus că va avea o discuție cu membrii galeriei steliste: „Pentru meciul cu CFR voi lua măsuri speciale pentru că se va striga probabil aia cu «afară cu ungurii din țară». O să se strige. Acum o să vorbesc și la galerie, dar și la stație, dacă iubiți și divinizați și nu faceți discriminare, dar așa e considerată de Asztalos (n.r. – președintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos), nebunul ăla. E nebun. O să le zic la stație suporterilor că Asztalos e nebun, nu știe multe, nu vă puneți cu el. Va avea efect pentru că e prea frumos, suntem ca și campioni”.

Oficialul stelist a precizat că a intenționat să-l invite la conferinița de presă și pe Regele Cioabă, dar a renunțat la idee pentru că acesta nu e ortodox.

Deputatul Mădălin Voicu a declarat că și în cazul în care ar fi fost suporter al echipei Rapid nu s-ar fi simțit jignit de scandările rasiste ale galeriei steliste: „Mi s-a părut exagerată această formă de manifestare, care nu are însă treabă cu discriminarea și xenofobia. E o glumă fără sens. Eu dacă aș fi hingher înseamnă că îi discriminez pe dinamoviști? În proporție de 40 la sută din galeria Stelei este formată din membrii aparținând acestei etnii și nu se poate vorbi de o formă de discriminare sau xenofobie. Dacă există persoane care au manifestări ce nu îi onorează, așa cum a făcut domnul MM Stoica și Gabi Safta, care au clamat într-un mod aparte față de ceea ce a făcut galeria, atunci clubul îi poate sancționa. Încet-încet ar trebui să dispară din rândul galeriilor aceste manifestări care să aducă prejudicii de imagine clubului. Nu putem amenda clubul, ci ne putem îndrepta atenția asupra unor persoane care astfel de comportamente. Eu sunt stelist, așa cum a fost și tata. Nu toți rapidiștii sunt țigani. Ar trebui să eliminăm apelativele astea, țigan sau cioară, poate ar trebui să facă doar cra-cra. Aș fi venit la conferință și dacă eram rapidist. Eu sunt aici pentru că sunt prieten cu Gigi, nu am venit să vizitez palatul. Trebuie apărat de unii oameni care vor neapărat să-i facă rău, că ar încuraja rasismul și xenofobia, nici vorbă de așa ceva”.

Deputatul Mădălin Voicu i-a dăruit finanțatorului stelist un inel cu onix și briliant, o bijuterie de familie, după cum a precizat omul politic. „Dacă nu iei campionatul, te bag în stabor”, i-a spus Voicu lui Becali.

Președintele Uniunii Naționale a Comunităților de Romi, UNCR, Florin Motoi, fiul fostei ghicitoare supranumite Mama Omida, cel care ocupă și poziția de șef al „judecătorilor de pace” din comunitățile de romi, membrii așa-zisului stabor, consideră că împreună cu finanțatorul stelist ar trebui să discute problema discriminării cu membrii galeriei din Bulevardul Ghencea. „Se creează diversiuni pe tema discriminării față de romi. Pe un fond emoțional se mai întâmplă ca unii membri ai galeriei să folosească cuvinte jignitoare la adresa romilor. Nu la nivelul galeriilor are loc acest rasism ci la nivel european, prin acele deportări din Franța, prin neimplicarea statelor respective în problematica romilor. Etnia noastră a fost ajutată de Gigi Becali și aduceți-vă aminte de episodul Ferentari. Ar fi bine să vorbim și cu cei din galerie pentru a rezolva această problemă pe care amiabilă”, a declarat Motoi.

Președintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, a declarat, săptămâna trecută, agenției MEDIAFAX, că membrii consiliului nu au analizat încă incidentele de la finalul partidei Steaua – Rapid, scor 1-0, dar a precizat că toate evenimentele cu caracter rasist și discriminatoriu ajung la UEFA.

„Mă aștept ca FRF și LPF să ia măsurile care se impun. Noi, la CNCD, încă nu am luat în discuție în colegiu aceste incidente. Am cunoștință despre aceste evenimente, dar oricum noi toate incidentele rasiste și discriminatorii le sesizăm mai departe la UEFA”, a spus președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos.

Liga Suporterilor Rapidiști (LSR) a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu manifestările cu caracter rasist care au avut loc la derbiul cu Steaua, fiind vizați în special managerul stelist Mihai Stoica și crainicul Arenei Naționale, Gabriel Safta.

Jurnalistul Gabriel Safta a demisionat miercuri, după ce împreună cu câțiva jucători și cu managerul Mihai Stoica au scandat, la finalul derbiului cu Rapid, de la microfonul stației de amplicare a Arenei Naționale împreună cu galeria „roș-albastră”. Unele dintre scandări, inițiate de oficialii steliști și continuate de membrii galeriei, aveau un conținut rasist.

Jandarmeria a amendat clubul Steaua cu 40.000 de lei, din totalul de 127.000 de lei, pentru nerespectarea alin. 1 lit. e, din Legea 4/2008, care prevede obligația „să nu permită folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violență, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participanților la competițiile sau jocurile sportive”.

Totodată, pentru nerespectarea alin. 1 lit. r , care prevede obligația unui club de a interzice „afișarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu conținut obscen sau care incită la denigrarea țării, la xenofobie, la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și la violență, indiferent pe ce suport ar fi inscripționat”, Jandarmeria a amendat Steaua cu 35.000 de lei.

Echipa Steaua București a învins, la 24 septembrie, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (0-0), formația Rapid București, în derbiul etapei a IX-a a Ligii I disputat pe Arena Națională, printr-un gol marcat în minutul 90+6.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?