Sebastian Vettel continuă lupta cu recordurile

Sebastian Vettel continuă lupta cu recordurile
Publicat: 03/11/2013, 19:58
Actualizat: 04/11/2013, 14:23

Cu al patrulea tiltlu mondial consecutiv intrat deja în palmares, pilotul german al echipei Red Bull Sebastian Vettel își păstează motivația intactă continuând lupta cu recordurile.

Vettel a reușit din nou să se impună categoric, duminică, la Abu Dhabi, succes cu care egalează un record deținut de Michael Schumacher din 2004. Germanul care pilota atunci pentru Ferrari a reușit să câștige șapte curse la rând, perfomanță ce a fost egalată după nouă ani de conaționalul său, Sebastian Vettel. Cele mai multe succese consecutive le are italianul Alberto Ascari, nouă, dar recordul său a fost stabilit în două sezoane, 1952, când a câștigat șase curse, și 1953. Sebastian Vettel a ajuns la a 37-a victorie în carieră, 11 dintre acestea fiind obținute în 2013.

Sâmbătă, Vettel nu a mai fost numărul 1 în calificări, dar primul loc pe grila de start a revenit tot unui pilot Red Bull, Mark Webber. Piloții Mercedes, Nico Rosberg și Lewis Hamilton, au obținut timpi care i-au plasat imediat după rivalii lor, pe 3, respectiv 4.

Webber a reușit al doilea său „pole” în acest an, după cel din Japonia, și spera la o victorie când mai avea de disputat trei curse în Formula 1, competiție pe care o va părăsi la finalul sezonului. Însă australianul nu prea știe să speculeze situațiile de pole-position. El a ratat startul și a fost depășit atât de Vettel, cât și de Rosberg.

Mai în spate, francezul Romain Grosjean (Lotus-Renault), al șaselea pe grilă, și-a continuat evoluțiile foarte bune și a sărit două locuri în primele sute de metri ale cursei, ajungând pe locul patru, înaintea lui Hamilton, care a căzut pe 5.

Odată ajuns primul loc, Vettel parcă a apăsat din nou un buton magic care îi imprimă un ritm exploziv. La finalul primului tur, el avea deja 1,9 secunde avans față de Rosberg și diferența a continuat să crească, astfel că a reușit să efectueze primul schimb de pneuri, în turul 15/55, fără să-și piardă locul. Vettel s-a desprins decisiv de trioul Rosberg-Webber-Grosjean, care la rândul său s-a rupt de restul plutonului.

Proaspătul cvadruplu campion mondial a condus „ceas” până la final și a trecut linia de sosire cu un avantaj de peste o jumătate de minut. Rosberg și Webber au făcut rocada în turul 20, când australianul a reușit să-l depășească pe pilotul de la Mercedes. Mark Webber nu a avut însă nicio șansă de a se apropia de coechipierul său, astfel că a trebuit să se mulțumească numai cu locul secund, performanță sinonimă cu a doua „dublă” Red Bull din acest sezon. Rosberg, deși rămas în siajul lui Webber, a fost al treilea la final, germanul fiind urmat de Grosjean.

„Liga a doua” a cursei de pe circuitul Yas Marina a fost mult mai disputată și s-a încheiat cu victoria lui Fernando Alonso (Ferrari). Spaniolul a plecat de pe locul 10 al grilei și a avut un final de cursă fulminant, marcat însă și de o manevră care l-a dus în fața comisarilor FIA. Alonso a intrat a doua oară la boxe în turul 45/55, pentru a „încălța” pneurile soft, în condițiile în care ceilalți piloți erau pe medii, cauciucuri mai lente. Pilotul de la Ferrari a revenit pe circuit chiar în momentul în care prin dreptul ieșirii de la standuri trecea Jean Eric Vergne (Toro Rosso). Cei doi au mers roată la roată și Alosno reușit să-l întreacă pe Vergne, dar depășirea pare să fi fost făcută cu monopostul Ferrari ușor ieșit de pe pistă. Comisarii FIA nu au dat un verdict imediat, cum se procedează de obicei, lăsând analiza incidentului pentru după cursă.

Alonso i-a depăsit apoi pe Lewis Hamilton și pe Paul di Resta (Force India), încheind Marele Premiu din emirat pe locul 5, la peste un minut în spatele învingătorului. Di Resta a fost al șaselea, înaintea lui Hamilton, al șaptealea. Al doilea pilot Ferrari, Felipe Massa, a trecut linia de sosire pe locul opt, în timp ce ultimele poziții care aduc puncte în clasament au fost ocupate de Sergio Perez (McLaren-Mercedes) – locul 9 și Adrian Sutil (Force India) – locul 10.

Kimi Raikkonen, exclus din calificări din cauza faptului că podeaua monopostului său Lotus-Renault a fost neregulamentară, nu a apucat să termine nici măcar un tur în cursa de duminică. Plecat de pe ultima poziție a grilei, finlandezul a fost victima unei acroșaj cu o mașină Caterham și abandonat.

Odată cu încheierea Abu Dhabi Grand Prix, Formula 1 va părăsi Asia pentru a ultimele două curse ale sezonului, ce vor avea loc în America, în 17 noiembrie, la Austin (SUA) și la 24 noiembrie, la Interlagos (Brazilia).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului