Simona, liber pe teren! În ce condiții și când poate ataca marea CAMPIOANĂ competițiile majore

Simona, liber pe teren! În ce condiții și când poate ataca marea CAMPIOANĂ competițiile majore
Publicat: 05/03/2024, 19:29
Actualizat: 05/03/2024, 19:38

Simona poate intra de azi pe orice arenă de tenis din lume, în urma deciziei TAS care a redus perioada de suspendare a campioanei la doar 9 luni, în anumite condiții. Deja fostul lider WTA a ispășit interdicția. În urma deciziei definitive, ea a pierdut doar punctele și trofeele câștigate în perioada 29 august 2022 – 7 octombrie 2022. Din păcate, Simona nu se mai află în clasamentul WTA, ceea îi refuză accesul în competiții majore sau turnee de Grand Slam, fără un wildcard.

Dar, este foarte previzibil că nici un organizator nu-i va refuza invitația specială, în condițiile în care publicitatea adusă de procesul în sine și decizia TAS îl pot aduce competiției. Și mai posibil, Simona va putea câștiga din despăgubiri mai mult decât at fi putut obține pe teren pe perioada suspendării.

Jucătoarea este liberă să îşi continue activitatea începând cu data de astăzi, sub rezerva cerinţelor privind data de înscriere la anumite turnee, a admis ITIA, în urma deciziei TAS.

Revenirea în circuitul profesionist va fi doar aparent dificilă pentru Simona Halep, pentru că ea nu mai apare în clasamentul WTA și are nevoie de un wildcard pentru a reveni în turnee. Doar forma sportivă poate fi singurul obstacol. Primul mare turneu la care ar putea participa Simona Halep este Miami Open, turneu care se desfășoară în perioada 19-31 martie.

Dacă va solicita un wildcard, mai mult ca sigur Simona Halep îl va primi, asta pentru că orice organizator și-ar dori să o aibă la primul meci după revenirea în circuit. Meciul ar genera un interes uriaș, iar americanii nu ezită să producă un show special, dacă au ocazia.

ITIA a fost anunțată de efectele deciziei TAS

“Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) ia act de decizia de astăzi a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) în cazul jucătoarei de tenis din România Simona Halep. În urma unei audieri care a avut loc în perioada 7-9 februarie 2024 la Lausanne (Elveţia), comisia TAS a admis parţial apelul formulat de Halep împotriva unei sancţiuni disciplinare impuse de un tribunal independent în septembrie 2023, reducând perioada de ineligibilitate de la patru ani la nouă luni. Decizia de astăzi vine sub forma unei „hotărâri operative”, urmând ca decizia completă a comisiei TAS să fie prezentată în scris la o dată ulterioară”, se arată pe site-ul ITIA. Directorul executiv al ITIA, Karen Moorhouse, a declarat că aşteaptă decizia completă şi motivată.

Decizia TAS

În decizia TAS, cei de la ITIA, care o condamnaseră la 4 ani de suspendare, sunt obligați să îi plătească Simonei Halep 20.000 de franci elvețieni taxe de judecată.

Comisia de la TAS a emis următoarea decizie:

  1. Recursul formulat de Simona Halep la 28 septembrie 2023 împotriva deciziei pronunțate la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF este admisibilă și se admite în parte.
  2. Recursul depus de Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) la 14 decembrie 2023 împotriva deciziei decizia pronunțată la 22 septembrie 2023 de Tribunalul independent al ITF este admisibil și se respinge.
  3. Decizia pronunțată la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF se anulează.
  4. Se constată că Simona Halep a comis încălcări ale regulilor antidoping în temeiul articolelor 2.1 (prezență) și 2.2 (utilizare) din Programul antidoping în tenis 2022 ca urmare a prezenței unei substanțe interzise (Roxadustat) în proba sa de urină recoltată în timpul competiției la 29 august 2022.
  5. Simona Halep este sancționată cu o perioadă de suspendare de nouă (9) luni, începând cu data de 7 octombrie 2022.
  6. Simona Halep beneficiază de credit pentru suspendarea provizorie executată începând cu 7 octombrie 2022.
  7. Se constată că Simona Halep a comis încălcări ale regulilor antidoping în temeiul articolelor 2.1 (prezență) și 2.2 (utilizare) din Programul antidoping în tenis 2022 ca urmare a prezenței unei substanțe interzise (Roxadustat) în proba sa de urină recoltată în timpul competiției la 29 august 2022.
  8. Simona Halep este sancționată cu o perioadă de suspendare de nouă (9) luni, începând cu data de 7 octombrie 2022.
  9. Simona Halep beneficiază de credit pentru suspendarea provizorie executată începând cu 7 octombrie 2022.
  10. Toate rezultatele obținute de Simona Halep în competițiile care au avut loc în perioada 29 august 2022 până la 7 octombrie 2022 sunt descalificate, cu toate consecințele care decurg de aici, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, punctele din clasament și premiile în bani.
  11. Sentința se pronunță fără cheltuieli de judecată, cu excepția cheltuielilor de judecată în valoare de 1.000 CHF (o mie franci elvețieni) plătite de fiecare dintre Simona Halep în ceea ce privește apelul său și de International Tennis Integrity Agency (ITIA) în ceea ce privește apelul său, care sunt reținute de TAS.
  12. Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) este obligată să plătească Simona Halep suma de 20.000 CHF (douăzeci de mii de franci elvețieni) cu titlu de contribuție la cheltuielile de judecată și alte cheltuieli ale acesteia suportate în legătură cu această procedură de arbitraj.”, arată comunicatul TAS.

Citiți și: Simona Halep, decizie URIAȘĂ venită de la TAS! A scăpat de suspendarea de 4 ani pentru dopaj

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Profețiile lui Traian Băsescu. Firea, scoasă din sărite
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb