US Open începe cu un șoc pentru Halep: joacă cu Șarapova în primul tur. Cum poate ajunge Simona nr. 1 în lume. Specialiștii au făcut calculele

US Open începe cu un șoc pentru Halep: joacă cu Șarapova în primul tur. Cum poate ajunge Simona nr. 1 în lume. Specialiștii au făcut calculele
Publicat: 26/08/2017, 11:32

Jucătoarea rusă a revenit în competiții în aprilie, după 15 luni de suspendare pentru că s-a dopat cu meldonium.

Halep nu a învins-o niciodată pe Șarapova, deși cele două au jucat șase partide până acum. Acum, însă, datele sunt schimbate, pentru că Sharapova nu mai este în cea mai bună formă, iar lunile de suspendare i-au afectat atât jocul, cât și rezultatele. De la revenirea în circuit, Sharapova a jucat în patru turnee, a abandonat de două ori și a câștigat șase din cele zece meciuri jucate, cea mai bună performanță fiind o semifinală la Stuttgart, pe zgură.

Tabloul feminin se pregătește de o luptă memorabilă pentru numărul unu. Diferența la vârf nu a fost nicicând mai mică în această decadă – doar cinci puncte are avantaj actualul lider mondial – Karolina Pliskova, în fața Simonei Halep. Asta în condițiile în care o singură victorie pe tabloul principal al unui turneu ITF 25K (al doilea cel mai scăzut palier valoric din tenisul profesionist, după seria 15K – plus varianta sa quality 15K și ospitalitate) asigură jucătoarelor exact 5 puncte WTA. Iar prezența pe tabloul principal la un Grand Slam este recompensat cu 10 puncte.

Statisticienii WTA au răscolit arhivele și au anunțat că de pe 19 octombrie 2009, nu s-a mai înregistrat o astfel de diferență microscopică. Serena Williams era #1 în săptămâna respectivă.

Scăzând punctele adunate de jucătoare la ediția 2016 a US Openului, acolo unde Pliskova a făcut finală (1.300 de puncte), Simona Halep – sfert de finală (430 de puncte) și Garbine Muguruza – tur 2 (70 de puncte), rezultă un clasament în timp real în care Top 3-ul arată astfel: 1 – Simona Halep (5.955 puncte), 2 – Garbine Muguruza (5.790 puncte), 3. Elina Svitolina (5.400 puncte), 4. Pliskova (5.090 puncte). Cu alte cuvinte, la rezultate egale la ediția 2017 a US Open-ului (tur 1, 2, 3, optimi sau sferturi pentru toate aceste patru jucătoare) – Simona ar fi în față. Urmăritoarele sale trebuie să ajungă cel puțin în optimi pentru a putea emite pretenții la numărul unu, însă cu fiecare victorie obținută de româncă, misiunea adversarelor va deveni din ce în ce mai dificilă.

Caroline Wozniacki, Johanna Konta, Svetlana Kuznetsova – câștigătoare în 2004 a US Open-ului și Venus Williams – singura jucătoare cu două finale de Mare Șlem disputate deja în 2017 sunt celelalte patru cu șanse matematice la prima poziție la finalul turneului de la New York.

Ca o concluzie, Wozniacki, Konta, Kuznetsova și Williams pot lua șefia doar cu un titlu la New York și înfrângeri în primele tururi ale fetelor din față. Cu un titlu, Simona închide discuția pentru numărul unu, dar poate deveni lider mondial și cu o finală pierdută la Pliskova. În rest, un succes al Muguruzei, al Svitolinei sau Pliskovei (coroborat în cazul Karolinei cu o înfrângere în semifinale sau mai devreme a Simonei) aduce automat și #1 pentru respectiva jucătoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase