ANUNȚ. Ce se va întâmpla cu faza de relaxare de pe 1 iulie? Orban: Evoluția din ultimele 10 zile ne face să fim foarte precauți

Redactor:
Ana Matei
ANUNȚ. Ce se va întâmpla cu faza de relaxare de pe 1 iulie? Orban: Evoluția din ultimele 10 zile ne face să fim foarte precauți
Orban: Miercuri voi convoca toţi miniştrii şi toate instituţiile statului cu atribuţii de control

Premierul Orban atrage atenția asupra evoluției răspândirii coronavirusului în România, fapt care determină autoritățile să fie precaute când vine vorba de luarea măsurilor de relaxare. Pe 1 iulie, potrivit planului inițial, ar urma o nouă fază de relaxare care ar cuprinde și deschiderea restaurantelor, însă instituțiile cu atribuții de control vor decide dacă acest lucru va fi posibil în contextul înregistrării unui număr mare de noi cazuri de infectare. 

„Miercuri voi convoca toți miniștrii și toate instituțiile care au atribuții de control de la MAI până la MS, ANPC, ANSVSA pentru a face o analiză a planului de măsuri pentru a asigura respectarea regulilor. Le voi da un semnal de mobilizare la maxim pentru că este în interesul cetățenilor. Prezență pe teren și mobilizare maximă a tuturor instituțiilor cu atribuții de control pentru a-i îndemna pe cetățeni să respecte regulile”, a declarat Orban.

Deși planul inițial prevede implementarea unui set de măsuri de relaxare din 15 în 15 zile, pe 1 iulie există posibilitatea ca autoritățile să se abată de la această regulă din cauza creșterii numărului de cazuri de coronavirus.

Ludovic Orban: Chiar m-am îngrijorat. Nu s-au respectat regulile

Premierul atrage atenția asupra faptului că în ultima perioadă nu s-au mai respectat regulile de distanțare:

Orice măsură de relaxare va fi dezbătută în structurile de specialiști, în Consiliul de Suport Tehnico-Științific, în cadrul INSP, în cadrul comisiei anti COVID, după care vom discuta în CNSU și în Guvern. Dacă vom lua noi măsuri de relaxare, le vom anunța public. Vă spun că evoluția din ultimele 10 zile este o evoluție care ne face să fim foarte precauți în măsurile ulterioare de relaxare. S-a văzut clar că în foarte multe locuri nu sunt respectate regulile și există un risc crescut de transmitere. Și pe pajă s-a intrat într-o devălmășie și nu s-au mai respectate regulile. Și pe terase, poate trebuie regândite regulile. Chiar m-am îngrijorat. Am văzut imagini. Practic nu s-a mai respectat nicio regulă”, a mai spus premierul.

„În calitate de premier prefer să vă prezint deciziile luate. Ştiţi foarte bine că planul de relaxare pe care l-am pus la punct cu specialiştii este un plan de relaxare în etape, din 15 în 15 zile, şi că este necesară o evaluare înainte de a adopta alte măsuri asupra modului în care s-au desfăşurat lucrurile. Din cauza asta măsurile le-am anunţat cu o zi, două înainte de intrarea în vigoare a măsurilor. Am avut în vedere să extinde regulile pentru participanții la un eveniment privat, dar vedem dacă mai e posibil lucru astă. În măsura în care oamenii respectă regulile”, a explicat premierul.

Inchide