AVERTISMENT. Cum va arăta noua normalitate? Medicul Musta: Dacă regulile nu vor fi respectate, va trebui să trecem din nou la măsuri restrictive mai severe

AVERTISMENT. Cum va arăta noua normalitate? Medicul Musta: Dacă regulile nu vor fi respectate, va trebui să trecem din nou la măsuri restrictive mai severe
Virgil Musta, avertisment privind focarele: Când lăsăm garda jos, virusul atacă rău
Publicat: 08/06/2020, 13:13
Actualizat: 06/04/2021, 21:40

Medicul timișorean Virgil Musta, cunoscut pentru numărul impresionant de pacienți pe care i-a vindecat de Covid-19, atrage atenția asupra noii normalități cu care suntem nevoiți să ne obișnuim. 

Medicul susține că trebuie să începem să ducem o viață firească, dar să respectăm măsurile de protecție cu care deja ne-am obișnuit.

Medicul Virgil Musta spune că viața cotidiană va avea reguli precum distanțarea, iar încălcarea acestor norme va duce la izbucnirea unui nou val de coronavirus, fapt care va atrage după sine revenirea la măsurile restrictive dure cu care am avut de-a face în primăvara lui 2020.

„Eu consider că este bine să începem să ducem o viață firească, o viață normală pe care o duceam și înainte, dar cu anumite reguli care trebuie respectate. Din câte știu eu, în mare parte s-au respectat aceste reguli, ceea ce este foarte important, pentru că, în momentul în care acestea nu se vor respecta, este foarte probabil ca numărul de cazuri să înceapă să crească din nou și atunci va trebui să trecem din nou la măsuri restrictive mai severe”, a declarat medicul la B1Tv.

Virgil Musta: Noua normalitate implică niște reguli pe care va trebui să le respectăm permanent

Medicul amintește că toate țările care au impelmentat măsuri de relaxare au avut de-a face cu o creștere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, pentru o perioadă de timp

„În toate țările în care au intervenit măsuri de relaxare, pentru o perioadă de timp numărul de cazuri a crescut, ceea ce se întâmplă și la noi în țară. Speranța este că, dacă populația înțelege că toate regulile trebuie respectate, aceste cazuri nu vor crește într-un număr care să pună în pericol capacitatea de rezolvare a lor, la nivelul sistemului de sănătate. De fapt, asta este cheia, noi trebuie să urmăm, treptat, o relaxare pe anumite reguli, iar în momentul în care se constată că regulile nu sunt bune sau nu se respectă, vom trece la alte măsuri, tocmai ca să putem ține pandemia sub control. Virusul încă există în comunitate, dovadă sunt noile cazuri care apar, și există riscul să apară noi focare”.

Medicul Virgil Musta explică modul în care va arăta noua normalitate cu care vom avea de-a face:

„Noua normalitate implică niște reguli pe care va trebui să le respectăm permanent. În primul rând, este grija față de sănătatea noastră, pentru că s-a constatat că formele severe de boală au fost la persoanele cu comorbidități importante. Dacă avem mai multă grijă de sănătate, dacă facem mai multă mișcare și sport, dacă ne alimentăm bine, dacă evităm stresul și luăm toate celelalte măsuri pentru o viață mai sănătoasă, sigur teama noastră de a face această boală va fi mai mică. Igiena este un element esențial pentru sănătatea noastră. Eu cred că trebuie să păstrăm deprinderile pe care le-am dobâdit odată cu această pademie. Nu în ultimul rând, distanțarea socială și purtarea măștii vor trebui să intre în cotidianul nostru atunci când intrăm în zone aglomerate, în zone cu risc”.

Medicul Musta: Trebuie să fim responsabili și precauți

Medicul speră că oamenii cu simptome de coronavirus sunt responsabili și nu merg în locuri aglomerate. Musta amintește că 70% din cazurile de Covid-19 din România sunt cu simptome specifice (moderate, sau grave):

„Eu am marea încredere că populația țării noastre are înțelepciunea de a nu participa și frecventa astfel de eveimente când are simptomatologie de COVID. Pentru că, de fapt, acolo este riscul major. Asimptomaticii și formele ușoare reprezintă până la 30% din populație, deci nu sunt marea majoritate a acestor persoane. Trebuie să fim responsabili și precauți pentru că dacă n-ar exista aceste riscuri, cred că ar fi foarte ușor să cuantificăm cine poate participa și cine nu poate participa la aceste manifestări, dar, din păcate, nu se poate face acest lucru”.

Încă suntem în perioada pandemiei și boala se transmite comunitar, amintește medicul din Timișoara, care menționează că purtarea măștilor în spațiile închise este necesară.

 „Acum, sigur că este prea devreme (pentru renunțarea la purtarea măștilor – n.r.). Totul depinde ce cifre. Dacă vom avea cazuri sporadice de boală, intră în discuție acest lucru, dar în niciun caz atât timp cât noi încă avem peste 100 de noi cazuri de infecție zilnic. Suntem încă în perioadă pandemică și atât timp cât există aceste cazuri, cât există transmiterea comunitară a bolii, este prematur să vorbim de a nu purta masca în spațiile închise”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Pâinea cu maia, izvor de sănătate. Ce sortiment trebuie evitat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului