Cât de periculoasă este posibilitatea transmiterii coronavirusului prin aer? Explicațiile profesorului Alexandru Rafila

Redactor:
Ana Matei
Cât de periculoasă este posibilitatea transmiterii coronavirusului prin aer? Explicațiile profesorului Alexandru Rafila
Alexandru Rafila susține că numărul cazurilor de coronavirus este de 10 ori mai mare. “Într-o zi când avem 4.000 de cazuri, în realitate se infectează 40.000 de persoane!”

Profesorul Alexandru Rafila este de părere că ar trebui să ne concentrăm mai degrabă pe reguli precum purtarea măștilor sau distanțarea și nu pe oprirea aparatelor de aer condiționat în ideea de limitare a răspândirii coronavirusului în aer. Reprezentantul României la OMS susține că potrivit studiilor științifice există posibilitatea ca virusul să fie transmis prin aerosoli, însă aceasta este o cale marginală de transmitere, pe care nu ar trebui să ne axăm. 

Transmiterea prin aerosoli a coronavirusului nu reprezintă calea principală de răspândire, explică profesorul Alexandru Rafila. 

Alexandru Rafila, despre aerosoli: nu reprezintă o cale principală de transmitere

„Totdeauna exista o tendință să discuți despre toate posibilitățile de transmitere ale unei boli infecțioase. Au fost articole științifice legate de posibilitatea transmiterii prin intermediul aerosolilor, care sunt niște particule mai mici decât cele pe care le eliminăm în timpul vorbirii și care rămân, oarecum, în suspensie în aerul dintr-o încăpere, de exemplu, sau chiar sunt vehiculate. Chiar dacă există câteva cazuri care sunt documentate, nu reprezintă o cale principală de transmitere. Și consecințele, de exemplu, ale măsurilor pe care am putea să le luăm pentru evitarea oricărei transmitere prin intermediul aerosolilor pot să aibă un impact mult mai mare decât aerosolii în sine”, a declarat profesorul Alexandru Rafila. 

Profesorul precizează că acei pacienți care se infectează di aer au o anumită predispoziție în acest sens. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății spune că nu este cazul de măsuri precum nefolosirea aparatelor de aer condiționat, ci este nevoie de respectarea regulilor de bază, precum purtarea măștii și păstrarea distanței fizice.

Rafila: Nu aș vrea să discutăm foarte mult despre aceste lucruri care sunt teoretice, marginale

„Adică am, să spunem, dintr-o sută de cazuri de îmbolnăvire unul este generat de aerosoli. Și atunci iau următoarele măsuri – nu mai folosesc aerul condiționat, nu mai zbor avionul – e, impactul este, de fapt, mult mai mare. E disproporționat. Și de aceea eu nu aș vrea să discutăm foarte mult despre aceste lucruri care sunt teoretice, marginale. Sunt posibile pentru că în biologie nu o să spui niciodată «dom’le, nu există chestiunea asta!». Da, există, se poate să existe aerosoli care infectează dar numai unele persoane care au, știu eu o anumită predispoziție sau un număr mai mare de celule cu receptori specifici pentru virusul respectiv. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mă concentrez pe această cale marginală de transmitere. Eu cred, și dovada este foarte clară – purtăm mască și stăm la distanță, ținem lucrurile sub control. Acum, credeți că e nevoie să facem și pasul următor, să oprim aparatele de aer condiționat, că am auzit această discuție. Haideți să le facem pe primele, vedem rezultatul, le facem pe astea foarte bine pentru că există această tendință sunt și diverse persoane care simt nevoia să aducă în discuție niște lucruri pe care le-au citit și induc o anumită teamă”, a spus Alexandru Rafila Digi24.

BOMBĂ în Liga I. Constantin Budescu revine în TOP şi semnează cu un alt club...
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
FOTO. Anna Lesko, ipostaze incendiare cu Bogdan Mocanu! S-a lăsat pipăită de bărbat în timp...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ales primar, fără să ştie. Un politician din Brazilia, aflat în comă indusă din cauza...
Cel puțin doi morți și zece răniți după ce o mașină a intrat în mulțime...
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
WOW! Ce salarii primesc angajații Dacia. Iată cât poți câștiga dacă vei lucra la Mioveni
Când vom da nas în nas cu EXTRATEREȘTRII! Cercetătorii au publicat anul exact. Mai avem...
Pe ce dată pică Paştele în 2021: SURPRIZĂ MARE! De mult nu a mai fost...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este românul care vinde cu 2.000 de dolari un litru din cea mai iubită...
Zodiile ușor de influențat în orice situație. Printre ele poate fi și partenerul tău!
Inchide