FOTO. ÎPS Teodosie a împărtășit cu aceeași linguriță la slujba specială care a repetat Învierea. Medic: „Astfel de gesturi nu fac decât să crească riscul epidemiologic”

FOTO. ÎPS Teodosie a împărtășit cu aceeași linguriță la slujba specială care a repetat Învierea. Medic: „Astfel de gesturi nu fac decât să crească riscul epidemiologic”
FOTO. ÎPS Teodosie a împărtășit cu aceeași linguriță la slujba specială care repetă Învierea. Medic: „Atfel de gesturi nu fac decât să crească riscul epidemiologic”. foto: captură video Antena 3
Publicat: 27/05/2020, 11:42
Actualizat: 06/04/2021, 22:33

Arhiepiscopia Tomisului a repetat,  marți noapte, slujba de Înviere, întrucât în perioada stării de urgență nu toți credincioșii au avut posibilitatea să ducă Lumina acasă.

Deși, împărtășirea credincioșilor se amână pentru o perioadă, până când se va termina consultarea cu toate bisericile ortodoxe și se va găsi altă soluție decât împărtășirea cu lingurițe de plastic, slujba de Înviere organizată la Constanța s-a terminat cu tradiționala împărtășanie, anunță Antena 3.  

„Atfel de gesturi nu fac decât să crească riscul epidemiologic și din păcate vedem că sunt multe persoane care ignoră aceste reguli, inclusiv cele de distanțare fizică și se expun unui risc pe care nu îl dorim nimănui. Cât timp mai sunt purtători asimptomatici ai coronavirusului, 4 din 5 sunt asimptomatici, riscul de a se transmite o astfel de infecție este major.(…) Și cu sau fără pandemie, gândiți-vă că peste 200 de afecțiuni ar putea fi prevenite în momentul în care respectăm aceste reguli de igienă”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3.

Cum comentează BOR decizia de a repeta slujba de Înviere

Biserica Ortodoxă Română a comunicat că repetarea slujbei este o decizie proprie, luată de arhiepiscopie în baza “principiului autonomiei eparhiale” și că este asumată integral de Arhiepiscopia Tomisului, chemând la respectarea prevederilor legale.

„Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși”, potrivit unui comunicat al BOR.

Anul acesta românii au petrecut noaptea de Înviere într-un mod atipic: departe de familie, de prieteni, de cei dragi, iar cozile din anii trecuți de la biserici s-au transformat într-o liniște profundă. Miezul nopții nu i-a mai prins pe români pe străzile orașului, prin biserici, cafenele, parcuri, ci în casele lor.

Încă de la orele 20, voluntarii și preoții de la toate bisericile din Capitală au împărți Sfânta Lumină. În alte zone ale Bucureștiului, administratorii de bloc, echipați corespunzător, au bătut la fiecare ușă și au adus lumină.

Incident la slujba de Înviere organizată la Constanţa

De asemenea, în  timpul slujbei din noaptea de 26-27 mai de la Constanța, care a marcat Odovania (Încheierea) praznicului Învierii Domnului și la care credincioșii au primit Lumina de Înviere, un constănțean a fost săltat de polițiști pentru că a făcut scandal

Bărbatul s-a revoltat împotriva slujbei care imita slujba de Înviere strigând: „Hristos a înviat o dată, nu de mai multeori”.

„A fost înregistrat un incident în care un bărbat s-a manifestat gălăgios. A fost dus la secţia de poliţie şi urmează să se ia măsurile care se impun”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, inspector Andreea Iliescu.

Pentru menţinerea ordinii la evenimentul religios au participat peste 200 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali şi nu au fost înregistrate alte evenimente deosebite, a menționat Andreea Iliescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?