În ce condiții am putea vorbi peste 2-3 săptămâni despre o aplatizare a numărului de cazuri de coronavirus. Nelu Tătaru: Dacă nu respectăm regulile, să ne așteptăm la o creștere progresivă

Redactor:
Ana Matei
În ce condiții am putea vorbi peste 2-3 săptămâni despre o aplatizare a numărului de cazuri de coronavirus. Nelu Tătaru: Dacă nu respectăm regulile, să ne așteptăm la o creștere progresivă
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Dacă populția și agenții economici vor respecta regulile de protecție și de distanțare, vom avea de-a face cu o aplatizare a numărului de cazuri peste 2-3 săptămâni și ulterior cu un trend descendent, potrivit estimărilor ministrului Sănătății. În cazul nerespectării regulilor, numărul cazurilor de coronavirus va continua să crească a avertizat Nelu Tătaru.

Ministrul a amintit, joi, la Sibiu, că de la începutul lunii iunie ne confruntăm cu o creștere a numărlui de cazuri de coronavirus.

Suntem într-o recrudecență cu o creștere a numărului de cazuri de opt săptămâni. Din prima săptămână a lunii iunie, când ajunsesem la 120-130 de cazuri noi, a urmat o creștere. În toată această perioadă am avut măsuri de relaxare, am avut de pe 3 iulie până pe 21 și lipsa unui cadru legislativ, a unor pârghii pentru a putea gestiona.

Tătaru: Dacă vom respecta regulile, vom putea vorbi în două săptămâni de o aplatizare

Nelu Tătaru a prezentat condițiile în care vom putea vorbi în 2 sau 3 săptămâni despre o scădere a numărului de cazuri de Covid-19.

„Din 23 iulie am reluat munca titanică de identificare, izolare, carantinare. Suntem în săptămânile în care se consumă boala a aproape 4000 de pacienți care au refuzat internarea sau care au cerut externarea. Sunt două săptămâni grele. Rămâne ca noi să adaptăm unitățile sanitare pe care le avem, paturile de ATI, la numărul de cazuri pe care le vedem zilnic. Dacă le gestionăm și noi, și populația, și agenții economici și respectăm regulile simple, putem vorbi peste două- trei săptămâni de o aplatizare și o scădere. Dacă nu, să ne așteptăm la o creștere progresivă pe care sistemul sanitar se va strădui să o gestioneze”, a spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. 

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.356 de noi cazuri de COVID-19 în România și 35 de decese la pacienți confirmați pozitiv.

Potrivit GCS, până joi în România au fost confirmate 49.591 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 26.609 pacienți au fost declarați vindecați și 4.005 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

 

Inchide