Ministrul Sănătății dă vina pe factorul politic pentru creșterea numărului de infectări cu Covid-19. Nelu Tătaru: „Ne-am grăbit peste un moment medical care nu s-a terminat”

Ministrul Sănătății dă vina pe factorul politic pentru creșterea numărului de infectări cu Covid-19. Nelu Tătaru: „Ne-am grăbit peste un moment medical care nu s-a terminat”
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru
Publicat: 28/07/2020, 21:40
Actualizat: 28/07/2020, 21:51

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat marți seară, la Digi 24, că factorul politic este vinovat de situația din această perioadă, referindu-se la creșterea accelerată a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus. „Cât nu a existat factorul politic, cât am decis și am gestionat această pandemie, am gestionat-o bine. Cred că politic am grăbit un pic lucrurile și ne-am grăbit peste un moment medical care nu s-a terminat”, a afirmat el.

„Cred că oamenii au putut vedea că atâta timp cât nu a existat acest factor politic, cât am decis și am gestionat această pandemie, am gestionat-o bine. La sfârșitul lunii mai și în prima săptămână a lunii iunie ajunsesem să avem 120 de cazuri noi de la o zi la alta. Astăzi suntem la 1.151, aproape 1.200 de cazuri, în contextul în care au urmat niște momente în care neîncrederea, bagatelizarea a tot ceea ce a însemnat acea perioadă, instigarea la nerespectarea unor reguli, nerecunoașterea unei pandemii sau un vid legislativ de aproape 3 săptămâni a dus la momentul în care ne aflăm. Cred că politic am grăbit un pic lucrurile și ne-am grăbit politic peste un moment medical care nu este terminat, în detrimentul unei reluări economice.

Ca să ne gândim la niște alegeri, trebuie să pregătim un timp al acestor alegeri și să pregătim starea de sănătate a acestui popor pentru aceste alegeri. Putem să gândim politic, dar prin prisma unui moment politic care poate fi gestionat atunci. (…) Tocmai cei care nu recunoșteau o pandemie, astăzi reclamă o proastă gestionare a acesteia. Poate că ar trebui să înțeleagă că nu pe suferința unui popor te urci ca să câștigi votul politic. Suntem într-un moment medical, haideți să nu-l facem politic”, a spus ministrul Sănătății, la Digi 24.

Alegerile locale pot fi organizate pe 27 septembrie, dar cu respectarea unor reguli, spune ministrul Tătaru.

„Fără aglomerație, cu mască, dezinfectant în secție. Noi putem gestiona și într-o singură zi dacă se respectă regulie de distanțare, dacă avem o foarte bună organizare în secții și să gestionăm și acel moment pe care îl vede toată lumea, al celor aflați în izolare sau în carantină, unde trebuie să existe o urnă mobilă”, a adăugat ministrul.

Hotărâre CNSU: Măști în spații deschise, terase și săli de jocuri de noroc închise după ora 23:00. De când se aplică restricțiile

Autoritățile locale ar urma să poată decidă zonele din spații deschise și intervalele orare în care purtarea măștii devine obligatorie, ca urmare a riscului estimat de creare a unei aglomerații, implicit a creșterii riscului epidemiologic.

Servirea pe terase ar urma să fie interzisă după ora 23:00, până la 6:00 dimineața, la fel și în cazul sălilor de jocuri de noroc.

Propunerile se regăsesc în Hotărârea CNSU luată în urma ședinței de marți, iar propunerile cuprinse în document vor fi puse în dezbaterea Executivului.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat, marți seara, că a aprobat în ședința desfășurată astăzi, 28 iulie, Hotărârea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare.

Așa cum a anunțat premierul Ludovic Orban în cursul dimineții de marți, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat o serie de propuneri ale specialiștilor menite să împiedice răspândirea noului coronavirus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?