REACȚIE. CTP, despre protestele violente din SUA: „Ceea ce vedem acum este rezultatul trumpismului”

Redactor:
Gândul
REACȚIE. CTP, despre protestele violente din SUA: „Ceea ce vedem acum este rezultatul trumpismului”
CTP: Iohannis trebuia să citeze specialiști

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat situaţia din SUA, unde de aproximativ o săptămână au loc proteste violente în zeci de oraşe, după uciderea lui George Floyd, un bărbat afro-american care a murit în timpul arestării. Jurnalistul consideră că ceea ce vedem în momentul de față peste Ocean este rezultatul conducerii preşedintelui Trump, care nu face altceva decât să instige diverse categorii în societatea americană.

„Faptul că domnul Trump s-a ascuns, practic, în buncăr, este emblematic pentru tot ce a făcut în acești aproape 4 ani de când conduce America și lumea.

Ceea ce vedem acum este rezultatul inexorabil al trumpismului. Din 2016, acest ins – Trump – nu face altceva decât să instige diverse categorii în societatea americană. Nu face altceva decât să ațâțe, nu face altceva decât să amenințe. (…) Amintiți-vă toate ieșirile rasiste ale acestui domn Trump. Amintiți-vă zidul cu Mexicul, copiii imigranților care erau luați de lângă părinții lor din ordinul lui Trump și închiși în niște lagăre separate… Această acțiune a fost oprită numai de intervenția soției președintelui (Melania Trump – n.red.)”, a precizat jurnalistul la Digi 24.

Gazetarul Cristian Tudor Popescu amintește de „interdicțiile pe care le-a pronunțat același Donald Trump la adresa musulmanilor, la adresa arabilor, la adresa cetățenilor din anumite state de pe glob. În aceeași serie – ultima agresivitate față de o categorie, se referă la jurnaliști”.

„Situația din Statele Unite este dureros de asemănătoare cu situația din Germania anilor ’20”

Trump își are electoratul său, care, așa cum el însuși spunea în primul an de președinție – „Dacă eu împușc un cetățean pe stradă, că așa vreau eu, electoratul meu mă va ierta pentru asta și mă va vota în continuare! El a spus-o.

Acest electorat este stârnit în momentul de față, la fel cum sunt stârniți cei din extrema stângă. Electoratul lui Trump se situează spre extrema dreaptă. Aceștia, acum sunt foarte activi. Sunt foarte multe formațiuni acolo – suprematiștii albi, formațiuni care se numesc nici mai mult, nici mai puțin decât „Atomwaffen” – o titulatură pentru Waffen SS, celebrele divizii (ale armatei naziste – n.red)

Proteste violente în Minneapolis, după moartea bărbatului de culoare George Floyd

America se revoltă în urma evenimentelor din Minneapolis. Un bărbat afro-american a murit în urma intervenției brutale a polițiștilor, iar comunitatea locală a declanșat revoluția.

Fratele lui George Floyd, bărbatul care a murit după ce a fost arestat în mod brutal de polițiștii americani, cere dreptate. „Arestați-i pe acei polițiști, astfel încât eu și familia mea să avem o alinare”, a declarat Philonise Floyd, pentru CNN.

Philonise a declarat că americanii de culoare „s-au săturat să vadă același lucru în fiecare zi”, când vine vorba de tratamentul afroamericanilor în SUA.

„Povestea mea nu se va schimba niciodată. Oricine reacționează la durere. Negrii mor zilnic. Sunt obosiți, sătui să mai vadă asta în fiecare zi. Cu toții vor dreptate. Dreptate pentru oamenii de culoare”, a declarat Philonise Floyd. „Vreau dreptate și nu o să mă opresc până când acei polițiști nu vor fi condamnați la moarte”.

Inchide