STARE DE ALERTĂ. Raed Arafat, anunţ despre libertatea de mişcare a vârstnicilor, după 15 mai: „Dau un avertisment foarte serios“ | Ce reguli trebuie să respectăm în primul val de relaxare

STARE DE ALERTĂ. Raed Arafat, anunţ despre libertatea de mişcare a vârstnicilor, după 15 mai: „Dau un avertisment foarte serios“ | Ce reguli trebuie să respectăm în primul val de relaxare
Raed Arafat, anunț de ultimă oră! Starea de alertă, prelungită după 14 decembrie / Ce vom avea voie să facem de Crăciun / Mediafax Foto / Andreea Alexandru
Publicat: 11/05/2020, 10:42
Actualizat: 07/04/2021, 00:07

Raed Arafat a explicat câteva dintre măsurile pe care autoritățile le vor impune după încheierea stării de urgență și instituirea stării de alertă. Oamenii vor respecta mai multe reguli care vor compensa libertatea de circulație fără declarație în localitate.

Relaxarea vine și cu măsuri restrictive, anunță șeful DSU care face apel la responsabilitate în special de la persoanele în vârstă, care se vor putea deplasa după 15 mai în orice interval orar. Dacă nu mai sunt măsurile atât de stricte, asta nu înseamnă că vârstinicii sunt mai puțini vulnerabili, avertizează șeful DSU.

„Starea de alertă permite autorităților să ia măsuri și să continue gestionarea unei situații de urgență cu impact deosebit sau cu potențial impact deosebit. Masca sau mai bine zis acoperirea feței, a nasului și a gurii în spațiile publice, în transportul public, în spațiile comune, birourile open space va trebui să devină obligatorie în acest moment. Până când? Vom vedea. Dar în acest moment este o măsură compensatorie la măsura de relaxare. Faptul că oamenii vor circula fără declarație, trebuie să compenseze pentru că va fi o mai mare aglomerație”

Raed Arafat, despre transport: Se va decala programul în companiile din zonele aglomerate pentru a se evita aglomerația din mijloacele de transport în comun

„Sunt și alte măsuri, o să avem decalarea programului astfel încât să reducem impactul pe transportul public, vor fi unele măsuri de triaj la intrare în zonele unde lucrează mulți oameni, temperatură, simptomatologie, dacă cineva e răcit, să nu intre, să plece acasă, aceste măsuri sunt măsuri care sunt normale în situația în care se relaxează unele măsuri restrictive”, a adăugat secretarul de stat.

„Populația primește o responsabilitate”

Intrăm într-o fază  în care populația primește o responsabilitate. Deci relaxarea înseamnă că populația va avea o responsabilitate care e în mâna ei. Respectarea unor reguli, înțelegerea unor recomandări, e foarte importantă. Sunt țări care au relaxat și au început să crească numărul cazurilor”

Vârstnicii nu vor mai avea program de ieșit din casă

„Din ce ştiu, din ce s-a discutat, nu (n.r.-nu vor mai avea program). Şi aici va fi o relaxare, dar în acelaşi timp avertismentul foarte serios pe care îl dau este acela că nu înseamnă că au devenit mai puţin vulnerabili la această boală. Familiile trebuie să aibă mare grijă de protecţie față de persoanele respective, iar persoanele respective trebuie să înteleagă că există asupra lor un risc mai mare decât asupra restului populaţiei.  Adică socializezi mult, nu te protejezi, nu mască, nu igienă, vin copiii des, se joacă, o pupă pe bunica… este foarte probabil că bunica să ajungă să fie cu Covid-19 în scurt timp.  Asta trebuie înţeles, nu încercăm să speriem populaţia. Noi zicem clar care este situaţia reală”, a declarat Raed Arafat – scrie Antena 3.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”