Ziua în care vom putea merge cu trenul la Aeroportul Otopeni se apropie. Cât va dura drumul de la aeroport la Gara de Nord și cum arată construcția „care va poziționa Bucureștiul în secolul XXI” ( EXCLUSIV)

Ziua în care vom putea merge cu trenul la Aeroportul Otopeni se apropie. Cât va dura drumul de la aeroport la Gara de Nord și cum arată construcția „care va poziționa Bucureștiul în secolul XXI” ( EXCLUSIV)
Ziua în care vom putea merge cu trenul la Aeroportul Otopeni se apropie. Cât va dura drumul de la aeroport la Gara de Nord și cum arată construcția „care va poziționa Bucureștiul în secolul XXI” ( EXCLUSIV). FOTO ALL: GÂNDUL/ALEXANDRA PANDREA
Publicat: 03/08/2020, 19:00
Actualizat: 06/04/2021, 17:49

Calea ferată care va lega Gara de Nord de Aeroportul ”Henri Coandă” ar urma să fie pusă în funcțiune la sfârşitul lunii septembrie. Lucrările însă vor continua și după ce trenurile vor circula. E nevoie de refacerea drumurilor afectate, a scurgerilor de apă, spune șeful de proiect, Liviu Trenchea pentru GÂNDUL.RO.

Exproprierile, cea mai mare provocare

Cea mai mare problemă a venit din zona expropierilor. Un locuitor din zonă acuză că integritatea fizică îi este pusă în pericol de acest proiect de infrastructură. Persoana cu pricina se consideră o victimă a expropierii, deși conform legii, acest proces presupune o justă și adecvată sumă de bani conform valorii reale a propietății. Potrivit unor surse, persoana cu pricina a intentat un proces autorităților prin care acuză Guvernul că a prejudiciat-o, valoarea locuinței sale fiind de 10 ori mai mult.

„Trenul circulă aproape ca un tramvai. Nu îți poate pune viața în pericol”, spune Liviu Trenchea, șeful de proiect, pentru GÂNDUL.RO.

Cât va dura o călătorie

Durata unei călătorii de la Gara de Nord la Otopeni va fi de 20-21 de minute, iar trenurile vor circula din jumătate de oră de luni până duminică. Prețul va fi stabilit de CFR, însă șeful de proiect spune că „nu va fi unul exorbitant”.

Lucrările sunt finalizate, mai sunt finisaje pe zona stației. Lucrările de rezistență sunt executate. Mai avem de făcut o șampă dintr-o rășină poliuretanică care are o culoare. Inițial, s-a vrut placarea peronului cu gresie și am renunțat la ea, tocmai pentru că aceste gresii sunt elastice și am venit cu o rășină poliuretanică. Trebuie făcută o curățenie generală de făcut și echiparea stațiilor de bilete, însă într-o lună, două cel mult vom termina, spune Liviu Trenchea.

Lucrările finale vor fi terminate undeva la sfârșitul lunii decembrie sau chiar început de primăvăra, însă trenul va putea funcționa. La întregul proiect lucrează aproape 200 de persoane.

„Pentru a funcționa în condiții normale trebuie corelat cel puțin pe partea de semnalizare și telecomunicații, trebuie să fie corelat cu dublarea căii ferate. Iar constructorul dublării are termen până undeva în decembrie, dacă ei termină mai devreme atunci vom fi și noi în măsură să ne corelăm. Mai întâi trebuie să facă ei sistemul funcțional și apoi să le colerăm. S-a lucrat și în starea de urgență, nu am fost afectați așa cum s-a vorbit în presă. Ne-am adaptat pentru bine”, spune Liviu Trenchea.

Cum a salvat pandemia de COVID lucrările la linia ferată

Dacă n-ar fi existat COVID19, în luna iunie ar fi avut loc Euro 2020, iar linia de cale ferată dintre aeroport şi gară nu ar fi fost gata.Construcția a început în septembrie 2019, iar investiția se ridică la 80 de milioane de euro.

„Problema cu campionatul a fost o presiune mediatică, fără să aibă niciun suport. Termenul nostru contractual este 26 august. Am avut 14 luni dintre care 2 luni proiectare și 12 luni execuția.  Noi am semnat contractul de execuție pe 26 august, însă predarea de amplasament s-a făcut abia pe 3 septembrie și de atunci se calculează cele 12 luni”, explică Liviu Trenchea.

Ministrul Stroe promitea finalizarea lucrării pe 26 august

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, anunța în luna mai, că linia de cale ferată care leagă Gara de Nord de Aeroportul Otopeni va fi gata în 26 august și că va aduce „Bucureștiul în secolul XXI”.

„Investiţia care aduce Bucureştiul în secolul 21: calea ferată Aeroportul Otopeni-Gara de Nord, pentru suporterii de la Euro2020 care va fi gata pe 26 august. Dar mult mai importantă e utilitatea generală”, a scris ministrul pe Facebook.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?