1.000 de persoane au protestat marți seară la Universitate față de proiectul de la Roșia Montană. Traficul pe Calea Victoriei a fost blocat

1.000 de persoane au protestat marți seară la Universitate față de proiectul de la Roșia Montană. Traficul pe Calea Victoriei a fost blocat
Publicat: 04/09/2013, 08:38
Actualizat: 03/02/2019, 23:00

Calea Victoriei, ocupată de aproximativ 400 de manifestanți

Calea Victoriei a fost blocată de aproximativ 400 de manifestanți, care, sub pretextul faptului că pleacă spre case, au părăsit Piața 21 Decembrie, unde erau încadrați de jandarmi, și s-au îndreptat către Piața Revoluției.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei Georgian Enache a declarat pentru MEDIAFAX că protestatarii s-au așezat pe carosabil, în zona magazinului Muzica, unde au fost din nou izolați.

Traficul de pe Calea Victoriei a fost deviat pe strada C.A. Rosetti.


Aproximativ 1.000 de persoane protestează la Universitate față de proiectul de la Roșia Montană

Aproximativ 1.000 de persoane protestează, marți seară, pentru a treia zi la rând, la Universitate, în Piața 21 Decembrie 1989, față de proiectul minier de la Roșia Montană.

Manifestanții au venit din nou la Universitate, la fântână, cu steaguri naționale și cu pancarte pe care au scrise mesaje împotriva proiectului minier și a Guvernului, precum: „Legea distrugerii Roșiei Montane. Nu în numele meu”, „Jos sclavia”, „Ei, aur! Noi, cianură!”, „Nu faceți ketchup din Roșia Montană!”, „Măi, măi, dragă Rovana/ Ia mâna de pe Roșia Montană” și „Ponta ești un lingou”.

Totodată, ei scandează „Uniți, salvăm Roșia Montană”, „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”, „România, stat poliținesc”, „PDL – USL aceeași mizerie” și „Demisia”.

Un cordon de jandarmi blochează accesul protestatarilor pe bulevard, din care o prima bandă este ocupată pentru desfășurarea unor lucrări. Ca și la protestele de duminică și luni, jandarmii au securizat locul de desfășurare și nu intervin atâta timp cât nu există manifestări violente.

Duminică noaptea, manifestanții au blocat un sens de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, iar în noaptea următoare, Bulevardul Elisabeta, pe toată lățimea.


Peste 200 de persoane s-au adunat în zona fântânii de la Universitate, marți, după ora 19.00, pentru a protesta față de proiectul minier de la Roșia Montană, fiind a treia seară când o astfel de manifestare are loc în Capitală.

Oamenii protestează în zona fântânii și nu au intrat pe carosabil, după ce duminică noaptea au blocat un sens de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, iar în noaptea următoare, Bulevardul Elisabeta, pe toată lățimea.

Un cordon de jandarmi blochează accesul participanților la protest pe stradă, din care o bandă este ocupată pentru desfășurarea unor lucrări.

Aproximativ o mie de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat luni după-amiază, pentru a doua zi consecutiv, în zona fântânii de la Universitate, pentru a protesta față de proiectul de exploatare minieră de la de la Roșia Montană, aprobat de Guvern săptămâna trecută.

Ca și în prima zi de protest, manifestanții, printre care și copii, au afișat steaguri tricolore și bannere pe care scria „Jos sclavia”, „Rușine!”, „Măi, măi, dragă Rovana/ Ia mâna de pe Roșia Montană”, „Ei, aur! Noi, cianură!”, „Nu faceți ketchup din Roșia Montană!”. Cele aproximativ 1.000 de persoane care au protestat au scandat „Jos Băsescu!”, „Jos Ponta!”, „Ape curate, nu cianurate” și „PDL – USL aceeași mizerie”.

După câteva ore de protest, timp în care manifestația s-a desfășurat fără incidente, în jurul orei 22.30, manifestanții s-au mutat din zona fântânii de la Universitate pe Bulevardul Regina Elisabeta și au blocat circulația rutieră. Protestatarii s-au așezat pe carosabil, unde mai multe ore au scandat mesaje împotriva proiectului de exploatare de la Roșia Montană și au bătut ritmic cu sticle de plastic în asfalt.

În timpul protestului de pe Bulevardul Regina Elisabeta, jandarmii au stat grupați în dispozitiv și au făcut apel la protestatari să se retragă de pe carosabil, pentru a putea trece mijloacele de transport în comun blocate în zonă, însă aceștia au rămas pe stradă.

Acțiunea de protest s-a încheiat marți, în jurul orei 4.00, fără incidente.

Manifestația a început duminică, la fântâna de la Universitate, încheindu-se după zece ore, luni dimineață, în jurul orei 2.30. Câteva sute de manifestanți au mers în marș spre Guvern, cerând stoparea proiectului minier de la Roșia Montană. După o manifestație de peste o oră în Piața Victoriei, unde numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 2.000, aceștia s-au întors la Universitate, unde s-au așezat pe bulevard, ocupându-l pe un sens, de la fântână până după intersecția cu strada Ion Câmpineanu.

Înarmați cu PET-uri pe care le izbeau ritmic de asfalt sau unele de altele, sute de tineri au rămas în zona ocupată, înconjurată de forțele de ordine, câteva ore și au scandat „Uniți, salvăm Roșia Montană”, agitând steaguri și pancarte cu mesaje de protest față de proiectul minier și decizia Guvernului de a-l promova într-un proiect de lege.

Jandarmii au securizat zona în care s-a desfășurat protestul, fără a încerca oprirea acestuia.

Protestul de la București, alături de manifestări similare desfășurate duminică în alte orașe din țară, a avut loc după ce, pe 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârșitul acestui an, iar participația statului ar crește cu încă 5,69%, la 25% din acțiuni, dar condiționat de emiterea la timp a tuturor autorizațiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roșia Montană Gold Corporation deține la Roșia Montană (județul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint.

Investiția Roșia Montană, blocată de mai mulți ani din cauza disputelor privind protecția mediului, a fost inclusă în Planul național de investiții și locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern și prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deține în prezent 80,69% din proiectul Roșia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Noua cucerire a lui Arpad Paszkany rupe tăcerea. Antonela are planuri mari cu milionarul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?