16 infracțiuni constatate și 25 de sancțiuni aplicate la incidentele legate de meciul România-Ungaria

16 infracțiuni constatate și 25 de sancțiuni aplicate la incidentele legate de meciul România-Ungaria
Publicat: 07/09/2013, 16:34
Actualizat: 09/01/2020, 16:35

Bilanțul incidentelor legate de meciul România-Ungaria, potrivit unui bilanț dat publicității duminică de Poliția Română, include 16 infracțiuni constatate, 25 de sancțiuni contravenționale și 88 de persoane duse la Poliție pentru cercetări, cinci dintre acestea fiind reținute.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), în cadrul măsurilor suplimentare pentru meciul România-Ungaria, aproape 3.400 de polițiști au acționat, la nivel național, pe traseele de deplasare de la intrarea și ieșirea din țară până în Capitală, la aeroporturi și gări, precum și în București.

Dintre cele 16 infracțiuni constatate de oamenii legii, cinci au fost de ultraj contra bunelor moravuri, alte cinci – la Legea nr. 4/2008 privind combaterea violenței în sport, patru – de distrugere și câte una de loviri și alte violențe, respectiv asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Bilanțul incidentelor începe în județul Harghita, în seara zilei de joi, când, pe o terasă din stațiunea Lacul Roșu, patru suporteri ai echipei maghiare, într-o altercație, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, au distrus mai multe bunuri, respectiv un ghiveci de flori, parbrizul și stopul spate ale unui autoturism, parcat în apropiere, precizează IGPR.

Vineri dimineață, la ora 5.51, Poliția Municipiului Sighișoara a fost sesizată telefonic prin 112 despre faptul că pe DN13 (E60), în afara localității Saschiz, un microbuz înmatriculat în Ungaria a fost lovit în trafic, cu sticle și doze de bere, de pasagerii altor trei autocare oprite pe marginea părții carosabile. La fața locului s-a deplasat echipa operativă care a efectuat cercetarea la fața locului, constatând că, în jurul orei 5.15, pe DN 13, în afara localității Saschiz, pe marginea părții carosabile, într-un spațiu care nu era amenajat pentru parcare, se aflau oprite trei autocare ai căror pasagerii erau coborâți ocupând parțial ambele părți ale drumului. Microbuzul a fost avariat, iar doi pasageri din acesta au fost răniți, însă nu au necesitat spitalizare. Ambele persoane au refuzat să depună plângere penală pentru lovire sau alte violențe.

Polițiștii mureșeni au colaborat cu cei de la IPJ Brașov și Prahova, pentru identificarea și oprirea în trafic a autocarelor implicate. În baza plângerii prealabile depuse, au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere. A fost efectuată cercetarea la fața locului și au fost audiați un martor ocular și patru pasageri ai microbuzului, în prezența unui traducător autorizat. Cetățenii maghiari implicați în incident și-au continuat deplasarea către Sf. Gheorghe, județul Covasna, unde aveau asigurată cazarea.

Tot vineri, la 12.45, în județul Argeș, Postul de Poliție Cotmeana a fost sesizat cu privire la faptul că o persoană din grupul suporterilor de naționalitate maghiară care se deplasa cu un microbuz pe direcția Râmnicu Vâlcea – Pitești a aruncat cu o piatră în geamul lateral al unui microbuz în care se aflau suporteri români ce se deplasau în aceeași direcție, aceștia venind din județul Sibiu.

La fața locului s-au deplasat echipaje din cadrul Secției de Poliție Rurală 7 Drăganu, care i-au dus la Postul de Poliție Cotmeana pe suporterii maghiari, unde a fost identificat cel care a aruncat cu piatra, în vârstă de 50 de ani, acesta fiind sancționat contravențional. Tot el a achitat contravaloarea geamului spart, motiv pentru care conducătorul microbuzului românesc nu a mai făcut plângere penală pentru distrugere. Ulterior, cele două microbuze au fost însoțite de echipaje de poliție până la intrarea pe autostrada A1.

În județul Buzău, în trenul IR 1662 Iași – București Nord, polițiștii au identificat, tot vineri, un grup de 25 de suporteri ai echipei naționale de fotbal a României care nu aveau bilet, erau sub influența băuturilor alcoolice, se manifestau zgomotos și refuzau să se legitimeze. Dintre aceștia, 16 au fost coborâți din tren, în vederea identificării și efectuării de cercetări pentru faptele contravenționale și infracționale săvârșite.

În urma cercetărilor efectuate, 11 suporteri au fost sancționați contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/199, iar altor cinci persoane li s-au întocmit dosare penale, fiind cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii și ordinii publice. Împotriva celor cinci învinuiți s-a dispus măsura reținerii pe timp de 24 ore și intoducerea în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al IPJ Buzău, se mai precizează în bilanțul Poliției Române.

În București, incidentele au început, vineri, în jurul orei 14.40-14.45, în Centrul Istoric, unde suporterii maghiari aflați la terase au fost avertizați de către forțele de ordine că, în scurt timp, trebuie să se îmbarce în autobuzele puse la dispoziție pentru deplasarea către stadion. Aceștia au refuzat să se conformeze, motivând că vor parcurge distanța până la stadion pe jos. Jandarmii aflați în dispozitiv au insistat asupra măsurii, moment în care au avut loc altercații și contacte fizice cu suporterii aflați la mese, folosindu-se gaze lacrimogene. În urma incidentelor, precizează IGPR, au fost distruse 10 mese și 25 de scaune, însă proprietarul terasei afectate nu a dorit să depună plângere.

Pe de altă parte, Secția 10 Poliție a fost sesizată cu privire la faptul că pe o alee aflată în spatele Complexului Comercial Unirea se află o persoană care a fost agresată. La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Secției 10 Poliție, care a identificat persoana, cetățean maghiar. De asemenea, la fața locului s-a deplasat un echipaj SMURD ,care i-a acordat primele îngrijiri medicale, stabilind diagnosticul „echimoze faciale”, acesta refuzând transportarea la spital, pentru investigații medicale suplimentare. În acest caz, arată IGPR, s-a luat legătura cu ambasada Republicii Ungare, pentru a se trimite un interpret autorizat de limbă maghiară. Totodată, trei conaționali ai acestuia au fost duși la Spitalul Pantelimon, pentru îngrijiri medicale în urma altercațiilor din Centrul Istoric.

Tot în Capitală, în jurul orei 15.30, în zona pasajului Basarab, a fost tras semnalul de alarmă al trenului special care transporta suporterii maghiari. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul TF Gara de Nord, în vederea asigurării integrității garniturii, iar după aproximativ 15 minute trenul special a intrat la linia 14 din Gara de Nord. Pe timpul staționării trenului în zona stației CF Basarab, la linia 1 se afla un tren de călători pregătit de plecare, moment în care suporterii unguri și călătorii din trenul personal au intrat într-o altercație.

În staționare, dispozitivul de polițiști și jandarmi din trenul special a luat măsura blocării ușilor de acces pe partea dreaptă în direcția de mers, iar pe partea stângă s-a constituit un dispozitiv format din polițiști și jandarmi. La intrarea trenului în Gara de Nord și debarcarea pe peron, suporterii unguri s-au manifestat gălăgios, aruncând pe geamuri fumigene. O parte a lor se aflau în stare avansată de ebrietate, având asupra lor doze și sticle de băuturi alcoolice. Din cauza manifestărilor violente ale suporterilor, s-au folosit gaze lacrimogene de către jandarmi, iar în urma intervenției forțelor de ordine, conflictul a încetat, arată IGPR.

Într-unul dintre vagoane a fost găsit un suporter maghiar în stare de inconștiență, urmare a consumului excesiv de alcool, motiv pentru care a fost solicitată ambulanța, iar acesta a fost dus la spital.

La sosirea suporterilor maghiari în gară, la fața locului s-a aflat și reprezentantul Ambasadei Ungare la București, precum și reprezentanții Federației Ungare de Fotbal.

Un număr de 16 suporteri maghiari au fost duși de către polițiștii și jandarmii aflați în dispozitiv la sediul Poliției din Gara de Nord, asupra lor fiind găsite șapte petarde. Toți cei 16 au fost sancționați contravențional, iar pe timpul aplicării sancțiunilor, ei au purtat discuții telefonice cu reprezentantul consulatului maghiar.

Poliția Română mai precizează că vineri, la ora 22.00, la sediul Secției 12 Poliție au fost aduși de către jandarmi 41 de suporteri aflați în incinta stadionului Dinamo, în apropierea cărora au fost găsite mai multe bâte și 4 sticle cu benzină (tip cocktail Molotov). În acest caz, s-a întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate pentru asociere în vederea comiterii de infracțiuni.

Sâmbătă dimineață, în județul Prahova, în jurul orei 2.20, la trecerea trenului special cu suporteri unguri de stația CF Buda în direcția Brașov, un grup de persoane a aruncat cu pietre în garnitura trenului, fiind sparte câte un geam de la vagoanele 1 și 10, iar la vagoanele 4 , 5 , 6 , 7 , 9 și 11 câte un geam a fost crăpat. Un suporter ungur a fost rănit ușor la obrazul drept, însă nu a solicitat îngrijiri medicale. Poliția a identificat șase autori care, în prezent, sunt cercetați în libertate pentru distrugere.

Tot sâmbătă dimineață, la ora 3:00, Secția 12 Poliție a fost sesizată de către jandarmi cu privire la faptul că vineri, la 23:00, au fost depistate două persoane de sex bărbătesc în tribunele Arenei Natională care au aprins câte o torță după care le-au aruncat pe jos În urma incidentului, persoanele în cauză au fost duse la Sediul Secției 12 Poliție, fiind ceercetate pentru deținere de materiale explozive.

IGPR mai precizează că în cursul zilei de vineri, urmare a incidentelor produse în zona Arenei Naționale, două autospeciale de patrulare de la structurile de ordine publică ale Poliției Capitalei au fost avariate, respectiv parbriz și geamuri laterale sparte, și că niciun polițist nu a suferit vătămări corporale.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?