20 de firme americane la summitul de securitate cibernetică de la București. Ponta: Principala armă a Rusiei nu sunt avioanele, ci gazul cu care poate șantaja

20 de firme americane la summitul de securitate cibernetică de la București. Ponta: Principala armă a Rusiei nu sunt avioanele, ci gazul cu care poate șantaja
Publicat: 11/05/2015, 11:59

Prim-ministrul Victor Ponta a deschis Summitul Regional de Securitate Cibernetică de la București, care are loc luni și marți, spunând că România se află implicată în mai multe războaie neconvenționale din regiune, precum cel energetic și cel cibernetic. El a făcut referire la Rusia, despre care a spus că își folosește ca armă principală nu armele, ci gazul, pentru a „șantaja regiunea și Europa”. Ponta, precum și ministrul de Externe Bogdan Aurescu, au subiniat că România dorește să devină un lider regional în domeniul securității cibernetice și să se dezvolte în acest sens alături de SUA.

„În această regiune complicată în care România reprezintă un bastion de securitate, stablitate și predictibilitate, avem câteva războaie în același timp. Din fericire, nu războaie convenționale, așa cum din păcate se întâmplă în estul Ucrainei și în alte zone, dar războaie la fel de dificile. În primul rând un război pe energie, și spuneam de multe ori că principala armă a Federației Ruse în acest război nu o reprezintă avioanele, tancurile sau rachetele, ci o reprezintă gazul și energia cu care pot șantaja și regiunea, și Europa”, a spus Victor Ponta.

Premierul s-a referit și la rolul SRI și al celorlalte structuri implicate în apărarea cibernetică a României și a regiunii.

„În același timp însă în fiecare minut există atacuri asupra sistemelor de date, asupra sistemelor tehnologice avnsate de comunicații pe care niște oameni pe care nu-i vedeți nici la televizor, despre care nu se scrie în presă, dar care există, își desfășoară activitatea și reușesc să le blocheze, oferindu-ne nouă capacitatea de a folosi internetul și televizunea și sistemele de control al transporturilor aeriene sau feroviare și tot ceea ce ține de viața de zi cu zi, inclusiv capacitatea de a ști cât este ceasul, pentru că din ce în ce mai puțini dintre noi vom folosi ceasuri mecanice în perioada următoare.Vreau să mulțumesc celor foarte mulți eroi necunoscuți care stau în spatele unui monitor sau unei tastaturi și care au grijă ca azi și în orice zi să putem să ne dezvoltăm ca o societate democratică”, a încheiat Victor Ponta, făcând referire la ceasul său Apple, despre care presa a relatat recent.

Ponta a vorbit și despre planul României de a deveni un lider regional de securitate cibernetică, dezvoltându-se alături de SUA în acest domeniu.

„Pentru România este o mare oportunitate pentru a dezvolta acest domeniu, cybersecurity, împreună cu SUA, cu siguranță țara cea mai avansată în acest domeniu, și să dovedim că putem fi nu doar pe plan național, dar pe plan regional, un lider în acest domeniu atât de special și atât de important. Suntem și putem fi în continuare un lider, în primul rând pentru că România are o bogăție naturală imposibil de contestat și această bogăție naturală o reprezintă capacitatea în special a tinerilor noștri, a tuturor celor care lucrează în acest domeniu, capacitatea acestora de reuși atât în instituții publice, în companii private, să fie inventivi, să creeze, să anticipeze și să fie eficienți în ceea ce înseamnă o lume atât de deschisă și în același timp atât de fragilă”, a mai declarat Victor Ponta.

20 de companii americane de securitate IT, la București. Bruce Andrews: „În birourile Microsoft din întreaga lume, limba română este a doua cea mai vorbită, după engleză”

Bruce Andrews, adjunctul secretarului de stat pentru Comerț al SUA, a condus misiunea comercială a SUA la București, aducând în România 20 de firme americane din domeniul securității cibernetice, care doresc să facă afaceri în România.

„SUA văd mari oportunități de colaborare în domeniul critic al securității cibernetice. Cu atât de multe lucruri din viața noastră conectate la internet – de la infrastructura critică și sistemele naționale de securitate, la mașinile noastre și conturile noastre bancare – cunoaștem urgența de a a adresa aceste noi și crescânde amenințări cibernetice. România se află în primele linii ale amenințării de conflict cibernetic aflată în creștere, în regiune. În prima jumătate a anului 2014, echipa CERT România a lansat 54.000 de alerte – față de 44.000 în tot anul 2013. Noi în SUA ne confruntăm cu aceeași amenințare și dorim să colaborăm cu voi pentru a face față acestui pericol emergent”, a declarat Bruce Andrews.

Oficialul american a lăudat expertiza românească în domeniul IT, dând exemplu compania Bitdefender și faptul că la Microsoft, limba română este a doua cea mai vorbită după engleză.

„România s-a dovedit deja a fi un lider mondial în tehnologia informației. (…) Expertiza voastră în acest domeniu nu a trecut neobservată de companiile americane. Limba română este acum a doua cea mai vorbită limbă, după engleză, în birourile Microsoft din întreaga lume. Mulțumită combinației de sofisticare tehnică și de aptitudini lingvistice ale oamenilor voștri, companiile mari din SUA precum IBM, Hewlett-Packard și Oracle și-au stabilit birourile regionale aici. Fără îndoială, sectoarele noastre IT colaborează deja și lucrează împreună – însă există loc pentru creștere”, a mai spus Andrews.

Bruce Andrews a vorbit și despre tendința mai multor state de a-și proteja industria IT, prin legi de care beneficiază doar companiile locale. Oficialul american s-a declarat împotriva acestei tendințe, pe care a numit-o „naționalism digital”.

„Este foarte important să nu implementăm legi și regulamente care să facă rău securității ciernetice, să împiedice interoperabilitatea și să stopeze inovația. Asistăm la un val de protecționism digital și de naționalism digital peste tot în lume, prin care guvernele emit legi și politici de care beneficiază industriile domestice. Aceste acțiuni – sub forma regulilor economice și de securitate – limitează creșterea economică, blocând accesul cetățenilor și firmelor la cele mai bune tehnologii din lume”, a spus Andrews.

Cele 20 de companii americane care au venit la București, pentru a discuta oportunități de afaceri în domeniul securității cibernetice, sunt: Cask, Cisco Systems, Creative Information Technology, CSC, CyberPoint International, Data Locker, F5 Networks, Fidelis Cybersecurity Solutions, FireEye, General Dynamics Information Technology, Glimmerglass Cyber Solutions, Hewlett Packard, IBM, Information Unlimited Inc., Lockheed Martin, Microsoft, Oracle, Palo Alto Networks, Raytheon, WhiteHat Security.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Cantitatea ideală de detergent lichid necesară la o spălare. Greșeala comună a românilor
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?