30 de percheziții în mai multe județe, inclusiv la locuința regelui romilor, Dorin Cioabă. Prejudiciul din dosar, de peste 5 milioane de euro

Publicat: 13/09/2017, 09:47
Actualizat: 26/03/2019, 06:07

Sighișoara Cioabă, soția autointitulatului rege al romilor, a ieșit, miercuri dimineața, din casă, însoțită de un echipaj de Poliție. Aceasta nu a făcut declarații și a urcat într-o mașină a IPJ Mehedinți. Potrivit lui Dorin Cioabă, soția sa, Sighișoara, este vizată de perchezițiile polițiștilor de la Mehedinți și va fi dusă la audieri.

„E vorba de o firmă cu care a lucrat soția mea la Strehaia, am luat niște marfă de la ei, îi verifică pe ăia și au venit la noi. Eu nu am treabă, numai soția. Soția este învinuită că a colaborat cu acești oameni. Eu acum mă duc în calitatea mea de avocat, jurist să o apăr pe soția mea. Nu am niciun fel de probleme”, a spus Dorin Cioabă.

Întrebat ce au ridicat polițiștii de la reședința sa, Dorin Cioabă a spus că nu au avut ce, pentru că firma este în faliment de zece ani.

Autointitulatul rege al romilor a adăugat că soția lui a cumpărat de la firme din Strehaia deșeuri de plumb și plumb, iar polițiștii consideră că aceste vânzări și cumpărări sunt fictive.

„Este vorba, în acest caz, de patru facturi în valoare de 20.000 de lei”, a afirmat Cioabă.

Polițiștii din Mehedinți și ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Române fac 28 de percheziții la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro, prin comiterea de infracțiuni economice.

Perchezițiile au loc în județele Mehedinți, Timiș, Argeș, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Dolj, Gorj și în municipiul București, la persoane bănuite de evaziune fiscală și spălarea banilor.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2009 – 2014, reprezentanții mai multor societăți comerciale ar fi creat un circuit infracțional evazionist bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în scopul eludării obligațiilor fiscale. Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea societăților comerciale controlate mai multe facturi fiscale care ar fi avut la bază operațiuni comerciale fictive, în valoare totală de peste 18,4 milioane de euro pentru care ar fi dedus ilegal TVA și ar fi diminuat artifical impozitul pe profit.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la peste 5 milioane de euro.

Ulterior, prin intermediul societăților comerciale controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume. Astfel, ar fi fost efectuate depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestora prin conturi bancare ale societăților, pentru disimularea provenienței ilicite a banilor.

32 de persoane vor fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, pentru audieri.

Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activități infracționale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că de precheziții este vizat regele Cioabă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase