35.000 de lei pentru un container cu de toate. Cum arată, în realitate, locuințele sociale care i-au adus arestul pentru o zi lui Radu Mazăre

Publicat: 10/04/2014, 17:53
Actualizat: 02/09/2019, 22:08

Construit pe locul unor foste clădiri care au aparținut poliției de frontieră, actualul cartier social „Henri Coandă” oferă adăpost pentru 3.000 de oameni. O parte dintre ei au ieșit în stradă, la protest, după reținerea pentru 24 de ore a primarului Radu Mazăre.

Campusul social „Henri Coandă” a fost construit în cartierul Tomis Nord, o zonă semicentrală și relativ liniștită a Constanței, din banii primăriei. În apropiere se află două mall-uri și un cartier rezidențial. Deși, inițial, primarul Mazăre dorea locuințe tip containere suprapuse, s-a optat până la urmă pentru locuințe modulare ridicate pe structură metalică. Programul de construire a locuințelor modulare grupate în Campusul Social „Henri Coandă” a fost lansat, la începutul anului 2011, de către primarul Constanței, după ce a fost aprobat prin hotărâre de Consiliul Local al Municipiului Constanța. Primele blocuri au fost inaugurate cu mare pompă în iunie 2012. În vara lui 2013, la inaugurarea ultimelor blocuri, a participat și premierul Victor Ponta, care l-a felicitat în mod public pe Radu Mazăre care „a dat exemplu pentru o țară întreagă”.

Foto Mediafax: Cristi Cimpoeș

Cartierul este format din 17 blocuri, în care sunt, în total, 906 locuințe – 339 de garsoniere, 396 de apartamente cu două camere și 171 de apartamente cu trei camere. Valoarea totală a investiției este de 31 milioane de euro, însumând aproximativ 7 milioane de euro. Prețul mediu de construcție al unui locuințe modulare a fost de circa 35.000 de lei. Experții imobiliari contactați de gândul afirmă că prețul este unul corect, „având în vedere faptul că este o locuință tip container”.

În aceste locuințe trăiesc peste 3000 de oameni, o mare parte a acestora fiind de etnie romă. În momentul mutării lor, noii chiriași le-au găsit dotate cu paturi, frigidere, aragazuri și boilere. Chiriașii sunt împărțiți în trei categorii: cei care nu plătesc nimic, cei care plătesc doar apa și electricitatea și cei care plătesc o chirie care nu este mai mare de 70 de lei pe apartamentul tip container. Această triere a lor s-a făcut în funcție de veniturile pe care le realizau. De altfel, condițiile pentru a ocupa aceste locuințe modulare erau ca viitorii chiriași să fi fost tineri proveniți din instituțiile sociale și care au împlinit vârsta de 18 ani, pensionari, veteranii și văduve de război, persoanele cu situații materiale speciale, cu invaliditate sau familii evacuate din casele naționalizate care au fost retrocedate și care nu aveau unde locui. Totodată, chiriașii trebuiau să nu dețină proprietăți, terenuri intravilane sau agricole.

Plan locuințe modulare „Henri Coandă”

„Cel mai mare punctaj l-au primit veteranii și văduvele de război, persoanele cu venituri sub 125 de lei, cele cu invaliditate de gradele 1 și 2, familiile cu peste 5 copii și persoanele evacuate din case naționalizate”, se stipula în anunțul Primăriei de atribuire a locuințelor.

Foto Mediafax: Cristi Cimpoeș

În cartierul săracilor Constanței, străzile au fost asfaltate, există locuri de joacă, precum și un cabinet medical. Totodată, mai există în plan construirea unei cantine sociale cu funcție de club, pavilion administrativ și două terenuri de sport cu funcții complexe.

Apariția cartierului „Henri Coandă” a creat și nemulțumiri în rândul constănțenilor din cartierul Tomis Nord care au chemat deseori poliția, pentru că o parte dintre vecinii lor făceau scandaluri și furau.

Locatarii din „Henri Coandă” au sărit în apărarea edilului

După ce primarul Radu Mazăre a fost arestat ieri pentru luare de mită de la reprezentantul firmei care a construit cartierul social, o parte dintre chiriașii din campusul „Henri Coandă” au început să protesteze.

Unii dintre ei și-au adus și copiii, miercuri, în fața primăriei din care lipsea edilul, unde au strigat „Libertate”, „Vrem primarul”, „Mazăre, Mazăre”, „Vrem la București”.

Foto: Urban-constanta.blogspot.com

De asemenea, manifestanții au avut foi pe care scria „DNA, Henri Coandă va lupta”, „Mazăre nu uita, noi suntem puterea ta”, „Pe vânt, pe ploaie, chioru i-a bătaie”, „La greu, la bine, noi suntem cu tine”, „Avem oraș, avem valoare, avem primaru’ de onoare”.

La un moment dat, o femeie a venit între manifestanți și a spus că nu este de acord cu acest protest și nici cu tot ceea ce a făcut primarul Radu Mazăre în municipiu, fapt care a atras nemulțumirea celor prezenți, care au huiduit-o și au îmbrâncit-o, încercând să o determine să plece din fața primăriei. Femeia a plecat, intrând în sediul primăriei.

În fruntea manifestanților s-a aflat Nicolae Mavrodin, apropiat al lui Radu Mazăre. Nicolae Mavordin este unul dintre liderii protestarilor de la manifestațiile care au avut loc în Constanța, în anul 2012, împotriva Guvernului.

„Începând de mâine vom începe o acțiune organizată. Avem efectiv depuse în momentul de față cereri pentru obținerea de autorizații în mai multe județe: Constanța, Brașov, București, Craiova și Prahova. Vom încerca și la Giurgiu, să se iasă în stradă”, a afirmat acesta, pentru gândul, înainte de eliberarea lui Radu Mazăre miercuri seara. Chiar dacă primarul a fost eliberat, manifestanții au alte două revendicări: „desființarea DNA ca poliție politică și un proiect legislativ la care acum se lucrează pentru strângerea de semnături care să ducă la tragerea la răspundere a judecătorilor și procurorilor care fac fapte penale”.

Imagine de pe hol

Nicolae Mavordin afirmă că Radu Mazăre „a făcut atâtea pentru județ și pentru țară”. „Chiar dacă locuințele din Henri Coandă nu sunt foarte mari, oamenii au un acoperiș deasupra capului, au toate cele trebuincioase. Din punctul nostru și al celor care stau acolo, a fost singura lor șansă de a supraviețui în această perioadă în care nimeni nu a avut grijă de ei”, spune el.

De altfel, după eliberare, o parte dintre locatarii din campusul social „Henri Coandă” au ieșit din nou în stradă în semn de bucurie.

Acuzațiile care i se aduc lui Mazăre

Radu Mazăre a fost ridicat marți după-amiaza direct de pe terasa unui restaurant din Parcul Herăstrău din Capitală și dus la audieri. „Am construit locuințe sociale la cel mai mic preț și uitați ce mi se întâmplă”, a spus primarul. Totodată, el a argumentat că prețul de construcție al locuințelor este atât de mic, încât nu ar fi încăput vreun comision în cei 294 de euro pentru metrul pătrat construit și mobilat din locuințele sociale. În cursul serii, Radu Mazăre a fost arestat. A fost arestat și Avraham Morgenstern, reprezentantul firmei care a construit campusul de locuințe sociale „Henri Coandă” și care i-ar fi dat 175.000 de euro mită pentru a ajuta Saphir Structures să câștige licitația și pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

„În cursul anului 2011, (Morgenstern – n.r.) i-a remis primarului municipiului Constanța, Mazăre Radu Ștefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câștigarea licitației, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicții cunoscute pentru condițiile restrictive privind cooperarea judiciară internațională în materie penală”, arată DNA.

Foto: Infosud.ro

În schimbul acestor sume de bani, mai susțin procurorii, Mazăre ar fi efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu, cum ar fi inițierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de Morgenstern.

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primarul Constanței, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea lui Morgenstern, a fost aprobată creșterea valorii contractului de achiziție cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, inițiată de Mazăre.

Viceprimar: „Nu știu care ar fi logica să dai mită pentru un contract pentru a câștiga o licitație la care te-ai prezentat singur”

Viceprimarul din Constanța, Decebal Făgădău, susține că firma Shapir Structures, care a câștigat licitația pentru construcția locuințelor sociale a fost singura participantă și că nu vede care ar fi logica să dai mită pentru a câștiga o licitație atât timp cât ești singurul participant.

„Nu știu care ar fi logica să dai mită pentru un contract pentru a câștiga o licitație la care te-ai prezentat singur. Mie mi se pare lipsit de logică atâta vreme cât te-ai prezentat la licitație și ai fost singur. Ai certitudinea că vei câștiga atâta vreme cât îndeplinești condițiile din caietul de sarcini. Credeți-mă, mi se pare puțin absurd. Nu vreau să comentez ceea ce este în dosar”, a afirmat viceprimarul, citat de Mediafax.

Decebal Făgădău a mai afirmat că, în afara de realizarea acestui campus social, Shapir se mai ocupă de asfaltări în municipiul Constanța și în stațiunea Mamaia.

El a precizat că la licitația pentru realizarea celei de-a doua etape privind campusul social „Henri Coandă” nu s-a prezentat nimeni și nu știe dacă se va mai găsi cineva dispus să continue proiectul, având în vedere ce s-a întâmplat acum cu Radu Mazăre și cu reprezentantul firmei Shapir Structures .

În afara contractului de asfaltare din Constanța și Mamaia și construirea campusului social „Henri Coandă”, Shapir Structures a mai realizat trei blocuri din cele 18 din cartierul de locuințe pentru tineri, proiect al Primăriei Constanța din 2008.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...